IRAN:  Cooperarea cu China garantează ''stabilitatea internaţională''

G.D.
Internaţional / 24 octombrie 2022

Cooperarea cu China garantează ''stabilitatea internaţională''

Cooperarea dintre Teheran şi Beijing garantează "stabilitatea internaţională", a declarat astăzi preşedintele iranian Ebrahim Raisi, care l-a felicitat pe omologul său chinez Xi Jinping pentru realegerea la conducerea Partidului Comunist din China, relatează AFP, conform Agerpres.

"Cooperarea în cadrul instituţiilor şi organizaţiilor multilaterale, în afară de faptul că garantează interesele celor două ţări, permite să se protejeze stabilitatea şi pacea internaţionale", a transmis Raisi, citat într-un comunicat al preşedinţiei iraniene.

"Îndeplinirea obiectivelor parteneriatului strategic între Iran şi China constituie un model pentru extinderea relaţiilor pe baza respectului reciproc şi a intereselor comune", a adăugat el.

Preşedintele chinez Xi Jinping a fost reales ieri la conducerea Partidului Comunist Chinez, înconjurându-se de aliaţi fideli pentru a deveni cel mai puternic lider al Chinei moderne.

Raisi s-a întâlnit pentru prima dată cu omologul său chinez în septembrie la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) organizat la Samarkand, în Uzbekistan.

La acest summit, preşedintele iranian a făcut apel la întărirea relaţiilor economice cu Beijingul, în special în domeniile "petrolului şi energiei, tranzitului, agriculturii, comerţului şi investiţiilor".

În martie 2021, Iranul a încheiat cu China, ţară "prietenă în vremuri grele", un acord de cooperare strategică şi comercială pe 25 de ani după ani de discuţii. Înţelegerea conţine "clauze politice şi economice".

China este, de altfel, unul dintre membrii cheie ai dialogului multilateral - alături de Franţa, Germania, Marea Britanie, Rusia şi SUA - care urmăreşte relansarea acordului nuclear încheiat în 2015 pentru a limita programul nuclear al Iranului, în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internaţionale.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Pace internationala, ca aia nationala nu ii intereseaza. Desi nici cea internationala nu pare ca-i incanta, avand in vedere atitudinea fata de actiunile penibile ale Rusiei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb