ISPA alocă 171 milioane de euro pentru transporturi

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 18 iulie 2005

Suma fondurilor pe care ISPA le-a alocat infrastructurii din transporturi, pentru perioada 2000 - 2006, se ridică la 741 milioane de euro

Programul ISPA, unul dintre cele trei instrumente de finanţare nerambursabilă, care împreună cu PHARE şi SAPARD sprijină ţara noastră în pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană (UE), finanţează, în perioada 2000 - 2006, proiecte de infrastructură în domeniile transporturilor şi mediului. Sprijinirea ţărilor beneficiare în vederea alinierii standardelor lor de mediu la cele ale Uniunii Europene, extinderea şi conectarea reţelelor de transport proprii cu cele transeuropene şi familiarizarea ţărilor beneficiare cu politicile şi procedurile aplicate de Fondurile Structurale şi de Coeziune ale UE, constituie obiectivele acestui program.

Ţara noastră este a doua, după Polonia, în ceea ce priveşte dimensiunea resurselor alocate, avînd o valoare a finanţării nerambursate de peste 250 milioane de euro pe an, împărţite pe proiecte de infrastructură în cele două sectoare amintite. Din luna mai 2004, dată la care a aderat la UE primul val de state candidate, bugetele alocate României şi Bulgariei cresc gradual, pînă în 2006, cu 20%, 30% şi 40% pe an.

Pentru anul în curs, ISPA a alocat transporturilor un buget de 66 milioane de euro, urmînd ca pînă la sfîrşitul anului să mai încheie contracte în domeniu, în valoare de 105 milioane de euro. Autorităţile române au semnat contracte cu ISPA de 101 milioane de euro, aferente anului care urmează. Tot pentru 2006, statul român va mai primi alte 83 milioane de euro, pentru a investi în infrastructura din transporturi.

Din datele pe care ni le-au furnizat membrii biroului de presă din cadrul Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turis-mului (MTCT), rezultă că în anii precedenţi, ISPA a alocat acestui domeniu următoarele sume: 118 milioane de euro în 2001, 122 milioane de euro în 2002, 124 milioa-ne de euro în 2003 şi 129 milioane de euro în 2004.

Pe partea de asistenţă tehnică, în transporturi au fost încheiate 15 contracte finanţate din fonduri ISPA, în perioada iulie 2001 - august 2004, care au o valoare totală de 31,8 milioane de euro. În domeniul lucrărilor din trans-porturi au fost încheiate 10 contracte finanţate din fonduri ISPA, valoarea acestora totalizînd 311,25 milioane de euro. Două dintre acestea au fost încheiate în primele patru luni ale anului în curs, cu firmele "Terna" din Grecia şi "Imsat", societate autohtonă. Proiectele vizează reabilitarea căii ferate Bucureşti - Constanţa şi se cifrează la 50,82 şi respectiv, 4,34 milioane de euro.

Astfel, în domeniul infrastructurii transporturilor, ISPA contribuie la finanţarea reabilitării şi dezvoltării căilor ferate, drumurilor, porturilor şi aeroporturilor. După cum ne-au declarat reprezentanţii MTCT, cîteva dintre lucrările finanţate de ISPA, aflate în desfăşurare, sînt Varianta de ocolire a localităţii Adunaţii Copeceni, DN 5, între Adunaţii Copăceni şi Giurgiu, DN 6, Craiova - Lugoj, tronsoanele Drajna - Feteşti şi Feteşti - Cernavodă şi Varianta de ocolire a municipiului Sibiu. Proiectele depuse pentru aprobare în cadrul acestui program trebuie să aibă un buget minim de cinci milioane de euro, din care 75% poate să fie finanţat din fonduri ISPA, resul de bani provenind de la beneficiar (din bugete centrale sau locale, din împrumuturi, donaţii etc), aceasta fiind o condiţie obligatorie pentru orice proiect ISPA.

Începînd cu anul 2007, asis-tenţa financiară prin ISPA va fi înlocuită în mod automat de Fondurile de Coeziune.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb