Actualizare 16:28 Havrileţ, despre anchetarea ANRE: "Va fi un moment al adevărului; sunt interese puternice şi televiziuni care au atacat liberalizarea gazelor"
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este supusă unor presiuni puternice venite din partea celor care au interese în această piaţă, a declarat, astăzi, Niculae Havrileţ, preşedintele instituţiei, oferind drept exemplu campaniile duse de anumite televiziuni împotriva procesului de liberalizare a pieţei gazelor.
Acesta a fost întrebat de către jurnalişti cum priveşte faptul că a fost constituită o comisie parlamentară care să ancheteze activitatea ANRE, potrivit Agerpres.
Oficialul ANRE a precizat: "ANRE este sub control parlamentar, iar Parlamentul poate să înceapă o astfel de anchetă, mai ales că vorbim despre o perioadă de cinci ani de la aplicarea primelor elemente de modernizare şi de asumare a tuturor regulamentelor europene pe care statul trebuia să le ia în considerare odată cu aderarea la UE, de eliminare a procedurilor de infringement, de accesare a unor fonduri europene pentru investiţii de 200 de milioane de euro, aceste elemente de modernizare şi transpunere legislativă sunt necesare".
Havrileţ a arătat că au trecut cinci ani de la semnarea Memorandumului de înţelegere cu Comisia Europeană, FMI şi Banca Mondială privind procesul de liberalizare a pieţelor de energie şi gaze şi am ajuns la finalul calendarelor de liberalizare stabilite atunci.
Preşedintele ANRE a precizat: "Consider că va fi un moment al adevărului în care putem să prezentăm toate modificările legislative, toate evoluţiile şi impactul asupra bugetului. Liberalizarea a permis producătorilor de stat să atingă succese financiare considerabile. Dacă acum cinci ani vorbeam de producători în insolvenţă şi aproape de faliment, aceste societăţi astăzi donează statului două miliarde de lei, într-o piaţă competitivă, lichidă, cuplată cu patru state europene. Consider că evoluţiile sunt bune şi, în special, efectul creşterii de pe piaţa energetică aduce mai mulţi investitori în ţară, creează locuri de muncă, creează încredere şi susţine politicile sociale, fie că vorbim de pensii sau de salariile bugetarilor, susţinute în parte şi din veniturile suplimentare ca urmare a liberalizării".
Havrileţ a adăugat că nu are nicio emoţie cu privire la această anchetă, întrucât toate deciziile în cadrul ANRE au fost luate în mod colectiv, în contextul legislaţiei.
Totodată, întrebat dacă au existat presiuni asupra sa de-a lungul mandatului de cinci ani la conducerea ANRE, Niculae Havrileţ a răspuns că reglementatorul este supus în permanenţă unor presiuni care vin din zona celor care au interese în aceste sectoare.
Oficialul ANRE a susţinut: "Există, în cadrul activităţii de reglementare, o zonă de presiune continuă care vine din interesele din piaţă, dar cred că m-am descurcat onorabil, întotdeauna am vrut să arătăm că suntem imparţiali, am fost arbitru între aceste diverse interese. Sigur, interesele au fost importante, vă aduceţi aminte cum fost înconjuraţi două săptămâni de demonstraţii ale minerilor, au fost anumite televiziuni care au atacat puternic procesul de liberalizare în sectorul gazelor naturale. Presiuni venite din partea acestor interese au fost întotdeauna şi este un element specific activităţii de reglementare. Sunt presiuni, dar le-am făcut faţă, iar rezultatele se văd".
(M.I.)
------
Actualizare 13:50 OPCOM, singura bursă prin care se vor tranzacţiona gaze
Comisia de Industrii a Camerei Deputaţilor a decis astăzi că tranzacţionarea gazelor se va face prin intermediul unei burse unice, respectiv OPCOM, potrivit formei adoptate a proiectului de lege privind modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale.
Anterior, iniţiativa a fost aspru criticată de Bursa Română de Mărfuri, întrucât amedamentele propuse o scot din piaţa gazelor.
(A.C.)
------
Deputatul PSD Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de industrii, va fi şi preşedintele Comisiei de anchetă privind activitatea ANRE. Vicepreşedinte al acestei comisii va fi senatorul PNL Daniel Zamfir, iar secretar - Ioan Cupă de la ALDE.
Comisia va avea 15 membri, din toate partidele politice parlamentare, şi are mandat 60 de zile pentru a oferi rezultatele anchetei asupra activităţii ANRE.
Iulian Iancu a spus: "Analiza noastră va cuprinde tot spectrul - de la producători, distribuitori, furnizori, transportatori până la consumatorul final şi toate instituţiile pe care noi le considerăm că sunt direct implicate în acest proces. Audierea ministrului energiei este obligatorie. La fel şi cea a directorului general OPCOM.
Comisia de anchetă poate să se adreseze oricărei instituţii din România şi oricărui cetăţean, care odată ce a fost invitat, este obligat să dea curs invitaţiei. Obiectivele acestei comisii fiind ceva mai largi ne permit nouă, pentru că avem o abordare pur tehnică, să punem ce întrebări considerăm de cuviinţă, cât mai specifice, cât mai exacte, ca să putem să identificăm motivele pentru care astăzi suntem în situaţia escaladării continue a preţurilor în România şi a faptului că ne aflăm pe un sistem cost plus care se transferă consumatorului român, indiferent de performanţa managerială în sectorul din amonte până la consumator. În consecinţă, în această comisie de anchetă, nu avem o barieră de timp, nu ne adresăm unui anumit guvern, unei conduceri a ANRE, unei instituţii. Noi luăm în considerare absolut toate guvernele, toate autorităţile, toţi operatorii şi toate cazurile pe care le considerăm relevante din ultimii 10-17 ani, în aşa fel încât să ne formăm o idee foarte clară despre factorii subiectivi şi obiectivi care au determinat această continuă escaladare a preţurilor în România la cele mai importante utilităţi care se resfrâng în toată economia.
În consecinţă, nu avem nici o barieră, nici o instituţie nu poate să fie ocolită, dacă noi, comisia de anchetă, considerăm că trebuie să ne adresăm acesteia".
Deputatul PNL Lucian Bode a menţionat: "V-aş propune să avem o abordare cât se poate de tehnică, chiar dacă suntem o comisie care a rezultat în urma unei decizii politice.
Obiectivele pe care şi le-a propus această comisie de anchetă stau deja la îndemâna comisiilor de specialitate, obiective care pot fi uşor clarificate în Comisiile de specialitate, ANRE poate fi chemată oricând să dea explicaţii şi să răspundă la aceste întrebări. Sunt obiective care nu intră în sfera de responsabilitate a Parlamentului. PNL nu a fost de acord cu obiectivele acestei comisii, dar în condiţiile în care există o decizie a Parlamentului, noi vrem să o respectăm, este lege şi vrem să respectăm votul majorităţii. Dar vrem să ne fixăm obiective cât mai tehnice cu putinţă şi să nu menajăm pe nimeni în condiţiile în care vedem că problemele nu sunt doar într-o parte, ci cel puţin în două părţi".
• Havrileţ, ANRE: "Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu pentru scumpirea energiei şi gazelor, dar acestea sunt preţurile de pe bursă"
Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a amânat decizia de a majora preţul gazelor pentru consumatorii casnici până la aprobarea în Parlament, prin lege, a OUG 64/2016, urmând ca modificarea preţului final să intre în vigoare de la 1 noiembrie, a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE, citat de Agerpres. Domnia sa a explicat: "Am amânat decizia privind preţul gazelor până după aprobarea în Parlament a OUG 64, întrucât vor fi operate modificări care vor avea impact major şi asupra preţului final. Este vorba de faptul că va fi dereglementat serviciul de înmagazinare şi, totodată, vor fi modificate cotele obligatorii de tranzacţionare pe bursă pentru producători".
Niculae Havrileţ a mai spus, ieri, că preţurile finale la energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii casnici, pe care le stabileşte Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE), reflectă cotaţiile bursiere. El a fost întrebat cum răspunde acuzaţiilor aduse de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, potrivit căruia nu sunt justificate scumpirile la energie şi gaze din ultima perioadă. "Înţeleg că suntem vinovaţii de serviciu, dar este pentru prima dată când se discută de preţurile de pe bursă. Reglementatorul este obligat să recunoască toate costurile prudente ale operatorilor. Este dreptul Parlamentului să analizeze activitatea ANRE, dar trebuie să fim atenţi să nu afectăm imparţialitatea", a arătat Havrileţ.
Ordonanţa de Urgenţă nr. 64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale 123/2012 aduce mai multe modificări substanţiale legislaţiei din sectorul gazelor. Astfel, producătorii de gaze vor trebui să vândă prin intermediul bursei 70% din producţie şi, totodată, OPCOM va deveni singura bursă angro de gaze naturale recunoscută prin legislaţie. Havrileţ a mai arătat că a primit asigurări că ordonanţa va fi adoptată în Parlament în această lună, astfel încât ANRE să poată decide un nou preţ final al gazelor care să intre în vigoare de la 1 noiembrie şi care să ia în calcul şi modificările aduse de ordonanţă.
În urmă cu o săptămână, vicepreşedintele ANRE, Emil Calotă, declara că preţul gazelor pentru consumatorii casnici ar trebui să crească cu 6% în medie în trimestrul al patrulea. Havrileţ nu a putut preciza pe moment dacă modificările care vor surveni odată cu aprobarea ordonanţei 64 vor influenţa preţul în sus sau în jos, arătând că se vor face noi calcule din care să reiasă preţul final.
Astăzi, este aşteptat votul final în Comisia de Industrii pe Proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.64/2016 pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr.123/2012.
Camera Deputaţilor şi Senatul au decis, la finalul lunii septembrie, în şedinţă comună, cu 161 voturi "pentru" şi 51 "împotrivă", constituirea Comisiei parlamentare de anchetă privind activitatea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE). Din acest for fac parte 7 parlamentari PSD, trei de la PNL, câte unul de la ALDE, USR, PMP, UDMR şi de la Grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, consideră că, prin această comisie de anchetă, se pot afla justificările pentru mărirea preţurilor la energie şi la gaze în ultimii ani: "Ce am constatat eu e că vine iarna şi, pentru că se apropie sfârşitul mandatului unor şefi de la ANRE, au zis să mai dea un tun şi să mai mărească preţurile la energie şi la gaze. Bineînţeles informaţia a fost - PSD măreşte preţurile la energie şi la gaze. Cu atât mai mult se justifică această comisie de anchetă, ca să vedem şi noi şi tot poporul român cum s-au mărit preţurile în ultimii ani de către ANRE şi ce fundamentări au stat, înafară de interesul imediat al unor companii care furnizează energie electrică. Cred că acest for e mai important decât comisia pentru alegerile din 2009 şi decât Comisia pentru control SRI. Trebuie să vedem cum a fost lovită şi economia românească ani de zile şi consumatorul casnic".
Ziarul BURSA a scris, în premieră, care sunt obiectivele acestei comisii: "verificarea modului în care au fost transpuse în legislaţia secundară obligaţiile ce decurg din Legea energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123 din 2012, cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 220 din 2008 pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie cu modificările şi completările ulterioare, Legea nr. 121 din 2014 privind eficienţa energetică; analiza modului în care au fost respectate atribuţiile şi obligaţiile ce decurg din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 33 din 4 mai 2007 privind organizarea şi funcţionarea ANRE, precum şi analiza modului de organizare şi funcţionare al ANRE din punct de vedere al structurii organizatorice, al promovării personalului, al desfăşurării activităţii de control privind modul în care operatorii şi-au îndeplinit obligaţiile legale; verificarea modului în care a fost asigurat un mediu concurenţial eficient, transparent şi nediscriminatoriu în funcţionarea pieţelor de energie electrică, gaze naturale, energie regenerabilă şi certificate verzi; verificarea modului în care a fost asigurată protecţia consumatorului final şi sprijinirea clienţilor vulnerabili; analiza modului în care lucrările de mentenanţă, întreţinere, exploatare şi investiţii au fost realizate de către operatori şi modul în care ANRE a urmărit realizarea acestora, respectiv analiza modului în care au fost asigurate condiţiile adecvate pentru funcţionarea eficientă şi sigură a reţelelor de energie electrică şi gaze, funcţionarea în condiţii de siguranţă şi securitate a Sistemului Electroenergetic Naţional şi dezvoltarea reţelelor pe termen lung; analiza legislaţiei secundare şi modul în care aceasta a influenţat modificarea preţului energiei la consumatorul final; verificarea modului în care a acţionat ANRE pentru dezvoltarea unui sistem energetic naţional sigur, fiabil şi eficient, orientat către consumator, şi cum şi-a respectat rolul de neutralitate şi arbitru între operatorii din sectorul energetic, respectiv producători, transportatori, distribuitori şi furnizori, pe de o parte, şi consumatorul final, în special consumatorul casnic".
Recent, premierul Mihai Tudose a declarat că au fost identificate mai multe probleme la ANRE, context în care a solicitat Parlamentului să efectueze o anchetă.
1. Hotul, striga hotii?
(mesaj trimis de GD în data de 04.10.2017, 10:04)
Diversiune. Cum sa-l pui pe Iulian Iancu, unul dintre cei mai vinovati pentru starea actuale a sistemului electroenergetic national, presedintele comisiei de ancheta? Raportul, indiferent de concluzii, e suspect de lipsa de obiectivitate, impartialitate si credibilitate
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 10:07)
Comisia trebuia condusa de un senator, dar nu lasa Iancu asa ceva din mana
2. Câinele de pază :ANERE !!!
(mesaj trimis de anonim în data de 04.10.2017, 22:31)
La CREȘTERE : n-a LĂTRAT și n-a MUȘCAT !
2.1. Salarii la ANRE sunt din pretul final al energiei (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de Curentatu în data de 15.10.2017, 15:23)
ANRE se finanteaza integral din venituri proprii asa ca salariile angajatilor provin di taxe si tarife care in final se achita de catre ultimul consumator.