Iuliu Winkler: Deficitul balanţei comerciale se va diminua, în acest an

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 12 februarie 2007

Iuliu Winkler: Deficitul balanţei comerciale se va diminua, în acest an

Comerţul exterior cu mărfuri a crescut cu 21,5%, anul trecut faţă de 2005, potrivit unui comunicat transmis de Ministerul Economiei şi Comerţului (MEC). Astfel, exportul a înregistrat o creştere de 16,2%, iar importul a crescut cu 25,1%.

Creşterea mai accentuată a importului faţă de export a generat adâncirea deficitului balanţei comerciale. În acest sens, Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru comerţ, a declarat: "Structura deficitului relevă, însă, că acesta se localizează, cu precădere, la bunuri pentru aprovizionarea industriei şi la bunuri de capital care au susţinut procesele de restructurare, modernizare şi creştere a economiei din această perioadă, potenţial generatoare de dezvoltare, export şi noi locuri de muncă".

Iuliu Winkler preconizează, pentru perioada 2007-2008, o diminuare treptată a deficitului balanţei comerciale.

Referitor la export, în luna decembrie 2006 acesta a crescut cu 7,6% faţă de aceeaşi lună a anului precedent, înregistrând, astfel, cel mai înalt nivel pentru ultima lună a anului, din 2001 şi până în prezent.

Produsele cu cele mai accelerate ritmuri de creştere la exportul cumulat pe 2006 sunt autovehiculele, maşinile şi aparatele, echipamentele electrice, aluminiul, cuprul, articolele din industria navală, produsele regnului vegetal, instrumentele, aparatele de măsură şi control, materialele plastice, cauciucul.

În acelaşi interval de referinţă au fost consemnate scăderi notabile la exportul de materii prime şi materiale textile, îmbrăcăminte, materiale de construcţii, sticlă, produse din sticlă şi ceramice.

Performanţele de ordin calitativ în evoluţia exportului rezultă şi din creşterea mai accelerată în 2006, comparativ cu 2005, a exportului de produse din indus­triile de înaltă-medie tehnologie, cu valoare adăugată mai mare, precum şi din evoluţia principalelor destinaţii economice, care indică tendinţa de scădere a exportului de materii prime, materiale şi bunuri de consum şi de creştere a ex­portului de bunuri de complexitate şi valoare adăugată mai mare.

În ceea ce priveşte destinaţia exportului, ţara noastră s-a orientat, în proporţie de 67,7% către ţările UE-25. Principalele pieţe la export au fost Italia, Germania, Turcia, Franţa, Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Austria, SUA, Olanda, Spania şi Grecia.

Importul aferent anului trecut, calculat în preţuri CIF, a crescut cu 25,1% faţă de 2005. În luna decembrie, importul CIF a fost mai mare cu 30,7% faţă de aceeaşi lună a lui 2005, dar cu 0,3% sub nivelul din luna noiembrie 2006.

Produsele cu cele mai însemnate creşteri valorice la importul pe anul 2006 faţă de 2005 au fost maşinile şi aparatele, echipamentele electrice, vehiculele de transport, produsele minerale, metalele comune, materialele plastice, cauciucul, produsele farmaceutice, pro­dusele alimentare.

Sursa principală de aprovizionare cu importuri se localizează în grupul ţărilor dezvoltate, care deţin o pondere de 73,1% din valoarea totală a importului pe 2006. Importul din ţările UE-25 reprezintă 62,6% din totalul importului, în creştere cu 25,9% faţă de 2005.

Principalele ţări partenere la importul pe 2006 au fost Germania, Italia, Federaţia Rusă, Franţa, Turcia, China, Austria, Ungaria, Kazahstan, Polonia, Marea Britanie, Cehia, SUA şi Spania.

Deficitul comercial din 2006 a însumat -11.758,7 milioane de euro, calculat ca diferenţă între exportul de mărfuri FOB şi importul FOB, respectiv -14.895,3 milioane de euro, calculat ca diferenţă între exportul FOB şi importul CIF (care include şi serviciile de transport şi asigurare), fiind mai mare cu 3.952,4 milioane de euro faţă de intervalul cores­punzător din 2005 în preţuri FOB-FOB, respectiv cu 4.581,9 milioane de euro în preţuri FOB-CIF.

Produsele la care au fost consemnate cele mai însemnate deficite comerciale în anul 2006 au fost maşinile şi aparatele, echipamentele electrice, produsele minerale, vehiculele de transport, produsele din indus­tria chimică, materialele plastice, cauciucul, produsele alimentare, hârtia, produsele reg­nului animal şi vegetal, pieile brute şi tăbăcite, instrumentele de măsură şi control şi aparatele optice. Deficitul comercial la produsele menţionate mai sus a fost compensat parţial de sur­plusul obţinut la exportul de articole de încălţăminte, ma­teriale textile, mobilă şi lemn.

Exporturile României către zona comunitară au crescut cu 16,3%, iar exporturile extracomunitare au înregistrat creşteri de 15,8%, faţă de anul 2005. Importul din zona comunitară s-a majorat cu 25,9%, în timp ce importul extracomunitar a crescut cu 23,9%, precizează comunicatul MEC. La multe dintre produse, au fost înregis­trate diferenţe notabile între exporturile româneşti intra şi extra UE.

În privinţa evoluţiilor comerţului exterior, ministrul de resort a concluzionat: "Exportul românesc a înregistrat îmbunătăţiri structurale, de substanţă, generate atât de orientările strategice de ansamblu, de folosirea avantajelor conjuncturale cât, mai ales, de evoluţiile favorabile din economie, ca rezultat al investiţiilor în înalta tehnologie, a adaptării continue a producţiei de export la cerinţele pieţelor externe. Importul, deşi a manifestat tendinţa de creştere mai accelerată faţă de export, a cunoscut importante evoluţii pozitive în structură, generate, în principal, de necesităţile unei economii în restructurare şi modernizare: scăderea ponderii materiilor prime şi semifabricatelor, a bu­nurilor de consum, şi creş­terea ponderii bunurilor de investiţii şi a produselor de înaltă tehnicitate".

Domnia sa a subliniat că efectul aprecierii leului asupra exportului, în 2006, a fost limitat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb