Reporter: Sunt suspiciuni în piaţă legate de datele publicate de OPCOM. Dumneavoastră cum apreciaţi aceste date referitoare la tranzacţiile zilnice pe piaţa de energie?
Jack Cutişteanu: Eu editez, zilnic, la ora 13.30, curbele agregate din datele pe care le pune la dispoziţie OPCOM şi întocmesc şi o prefaţă. Întrebarea pe care şi noi ne-o punem este: "Datele puse la dispoziţie pe PZU de către OPCOM în fiecare zi sunt corecte sau nu?" Daca da, până la ce punct? Datele OPCOM dau nişte curbe care se intersectează şi dau preţul de închidere al pieţei (PIP) pentru fiecare interval.
În practică, sunt cazuri în care jucătorul vrea sa vândă 200 de MWh sau să cumpere 150 de MWh, dar el a umflat cantitatea de electricitate cu 500 de MWh, mutând tot volumul pe fiecare interval cu 500-600 de MWh. Astfel, respectiva companie îşi majorează prin facturi cifra de afaceri şi măreşte volumul tranzacţionat.
Reporter: Dar regulile de funcţionare ale PZU permit ca jucătorii să facă oferte şi la vânzare şi la cumpărare...
Jack Cutişteanu: Permit, dar ceea ce se întâmplă cu adevărat este manipulare.
Ca la orice bursă, jucătorul are voie să cumpere şi să vândă în acelaşi timp, dar dacă el vrea să vândă 200 MWh sau să cumpere 100 MWh era una, însă el vrea să cumpere 600 MWh şi să vândă 800 MWh. Ca să cumpere atâta energie la preţurile actuale, el trebuie să pună garanţii bancare, care sunt de circa 200.000 de lei pe interval. Pentru 24 de intervale, se ajunge la 4.800.000 lei, iar pentru şapte zile (din câte ştiu, aceasta este perioada pentru care trebuie depusă garanţia la OPCOM) este vorba de o garanţie de 33.600.000 lei. Există aceste garanţii sau nu?
Reporter: Dar de ce ar manipula companiile piaţa?
Jack Cutişteanu: Şi noi ne întrebăm - cine are interesul să-şi mărească cifra de afaceri în dauna profitului? Pentru că în mod clar manipulează piaţa, umflând volumele tranzacţionate. Ajungem să spunem că volumul tranzacţionat este atât, că participanţii la piaţă au cumpărat 70.000 de MWh pe zi, deci 3.000 de MW în fiecare oră, la un consum de 7.500. Deci avem short 40%. Înseamnă că nu au cumpărat suficient. Cine e short 40%? Marii furnizori, şi în mod neadevărat, pentru că a fost umflat nivelul. Deci este manipulare de piaţă. Şi există neconcordanţă între datele puse la dispoziţie de OPCOM.
Reporter: Adică între unele date OPCOM şi alte date OPCOM?
Jack Cutişteanu: Exact! Sunt trei tipuri de date. Există aşa-numitul fişier XML, un tabel în care sunt puse toate punctele de pe curbele de cerere şi ofertă şi în baza căruia se construiesc curbele cerere-ofertă. Sunt neconcordanţe între datele puse în tabelele XML şi datele din tabelul denumit "traded volumes", adică "volume tranzacţionate". Ceea ce se spune că sunt volume tranzacţionate nu se regăsesc în datele curbelor. Asta ar însemna că respectivele curbe nu arată exact ceea ce s-a tranzacţionat. De aceea este de întrebat dacă rezultatul intersecţiei curbelor este real sau nu?
De asemenea, există unele seturi de ordine care se numesc "block orders". Cineva dă un ordin de cumpărare sau vânzare identic pentru, să spunem, zece intervale, sau 20, sau 24 de intervale. Acestea se regăsesc în XML şi după ele se construiesc curbele agregate, care arată preţul energiei în intervalul respectiv şi volumele tranzacţionate. Dar ceea ce găsim pe OPCOM nu se potriveşte cu aceste date, furnizate tot de OPCOM, pentru că OPCOM are un regulament care cerne "block orderele" şi spune pe care le primeşte şi pe care nu. În XML există toate block orderele aşa cum au fost ele primite, deci curbele ar trebui să le reprezinte. Dar, în fapt, aceste XML nu au fost admise, pentru că, în final, avem un tabel cu alte date. Deci, da, există neconcordanţe între unele date OPCOM şi alte date OPCOM.
Reporter: În concluzie, nu putem avea încredere în datele de pe OPCOM?
Jack Cutişteanu: PZU şi toată informaţia adiacentă pusă la dispoziţie de OPCOM par a nu fi sigure, însă va trebui să ni se confirme acest lucru. Ţinând cont de faptul că preţurile şi volumele tranzacţionate pe PZU sunt "referinţe" în Piaţa de Energie, dacă ele rămân umbrite de nesiguranţă, atunci pun la grea încercare corectitudinea activităţilor din Piaţa de energie, din Piaţa Zilei Următoare (spot), Piaţa Contractelor bilaterale, Piaţa de Echilibrare. Să nu uităm că Piaţa de Echilibrare urmează, în timp, PZU. Relaţia e directă şi de aceea se succed. Dacă PZU nu e tocmai "kosher", PE (Piaţa de Echilibrare) - cu toate problemele ei - porneşte cu un mare handicap de corectitudine. Şi asta nu e tot.
Reporter: Mulţumesc!
A consemnat Emilia Olescu
Prefaţa întocmită de Jack Cutişteanu pentru ziua de 2 noiembrie:
"Curbe agregate 02.11.18
Sunt datele OPCOM - PZU sigure? Este PIP - Preţul de Închidere al Pieţei, corect ? Sunt volumele tranzacţionate reale? Am considerat ani de zile OPCOM ca fiind «Sfânta Sfintelor» în Piaţa de energie. Niciodată nu am pus la îndoială nicio cifră publicată. Aşa se duce şi conduce Piaţa de energie, PZU, PCCB, PE, etc. Iată însă că a venit ziua în care am început să ne întrebăm de ce?
1. Datele din XML care stau la baza construirii curbelor agregate cuprind toate ofertele primite, cumpărare şi vânzare.
2. Exista şi aşa numitele block orders. Când un ofertant dă un ordin fix pe mai multe intervale. Toate block orders sunt şi în XML. Surpriză. Nu toate s-au tranzacţionat! Mai există un filtru care acceptă sau nu ordinul. Atunci de ce sunt lăsate în XML toate block orders?
3. Exista un fişier «traded volumes», adică «volume tranzacţionate». Ele sigur sunt cele cuprinse în XML. Nu! Sunt datele OPCOM - PZU credibile?
Răspuns: trebuie dovedit".
1. fără titlu
(mesaj trimis de un om în data de 05.11.2018, 10:46)
tov Jack, vad ca inca iti mai merge hotia cu vandutul electricitatii. E bine sa nu faci nimic, sa emiti niste marate de facturi, si sa te joci dea electricitatea. Si, evident, sa vezi cat de rau e
2. tov jack
(mesaj trimis de zzz în data de 07.11.2018, 13:55)
nu intelege ca daca vinzi 100 si cumperi 50 sau vinzi 1000 si cumperi 950, pe net...ai vandut 50.
asta matematic, pentru ca in realitate vanzarea si cumpararea sunt plasate pe paliere de pret diferite.
oferte de vanzare si cumparare pe acelasi interval pun doar producatorii pentru ca la ei, poate fi interesant sa cumpere la 50ron/MWh, de ex, si sa nu produca sau sa vanda la 280 si sa isi valorifice productia proprie.
la blocuri la fel... CEO, de ex, nu va face artificiile astea pentru o sigura ora(nu opresc un cazan penru o ora) ci va vrea 4-5-6 ore la un loc, asa ca va juca conditionat tot pachetul.
oricum, se dovedeste inca o data mentalitatea de smecherie de coltul strazii al acestui specialist(in invarteli, desigur)