Oficialii ruşi ai companiei de stat Gazprom au anunţat, ieri, că participaţia României la proiectul gazoductului South Stream rămâne în continuare incertă.
În plina criză ruso-ucraineană a gazului şi într-un moment în care întreaga Uniune Europeană caută soluţii pentru reducerea dependenţei energetice faţă de Moscova, preşedintele Traian Băsescu, însoţit de şeful Guvernului, Emil Boc, au luat calea Bruxelles-ului pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso problema securităţii energetice.
La finalul dezbaterilor, Băsescu a anunţat că ţara noastră este foarte interesată de sistemul de conectare al infrastructurii interne de transport de gaze cu cea a Ungariei.
Şeful statului a explicat: "Am abordat problema energetică. România susţine fără rezerve crearea de proiecte alternative care să garanteze aprovizionarea cu energie a statelor membre ale UE. De asemenea, România va fi un suport al proiectelor propuse de comisie, în mod deosebit cele legate de interconectarea reţelelor de transport gaze".
După ce a anunţat că ţara noastră nu a fost afectată de oprirea gazului rusesc, Traian Băsescu şi-a exprimat regretul că România, deşi a avut resursele necesare, nu şi-a putut sprijini vecinii, din pricina lipsei sistemului de interconectare.
"În afară de a furniza energie electrică, sistemul de transport gaze nu a fost interconectat şi nu am putut să sprijinim niciun vecin", a explicat şeful statului.
Pe de altă parte, pentru a substitui cantitatea de gaze importată din Federaţia Rusă, preşedintele nostru a anunţat că termocentralele vor fi trecute pe păcură şi că producţia de energie o vom trece pe combustibili alternativi.
La rândul său, Barroso a declarat că ţara noastră are un rol crucial de jucat în regiune, precum şi la nivelul continental, şi a subliniat că Uniunea trebuie să aibă o politică energetică comună şi să reducă dependenţa de combustibil fosil.
"Trebuie să interconectăm din punct de vedere energetic ţările Uniunii Europene", a subliniat preşedintele CE, oficialul reiterând importanţa realizării gazoductului Nabucco.
Prinvind cele două gazoducte - Nabucco şi South Stream - ţara noastră rămâne interesată de ambele proiecte, cu toate că Bruxelles-ul nu agrează proiectul rus South Stream.
Deşi, până nu demult, Băsescu a fost un vehement contestatar al Kremlinului, acesta a lăsat impresia că încearcă detensionarea relaţiilor cu Rusia, îndeosebi cu Gazpromul: "România continuă să creadă că Federaţia Rusă reprezintă un partener
În schimb, Barroso a părut ceva mai rezervat în ceea ce priveşte relaţia cu Moscoca, menţionând, însă, că UE nu intenţionează să-şi revizuiască parteneriatul cu Rusia.