JOSE MANUEL BARROSO, PREŞEDINTELE C.E., DESPRE CRIZA GAZELOR: "România are de jucat un rol crucial în regiune"

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 13 ianuarie 2009

UE propune accelerarea interconectării reţelelor de gaze între statele membre.

UE propune accelerarea interconectării reţelelor de gaze între statele membre.

Oficialii ruşi ai companiei de stat Gazprom au anunţat, ieri, că participaţia României la proiectul gazoductului South Stream rămâne în continuare incertă.

În plina criză ruso-ucraineană a gazului şi într-un moment în care întreaga Uniune Europeană caută soluţii pentru reducerea dependenţei energetice faţă de Moscova, preşedintele Traian Băsescu, însoţit de şeful Guvernului, Emil Boc, au luat calea Bruxelles-ului pentru a discuta cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso problema securităţii energetice.

La finalul dezbaterilor, Băsescu a anunţat că ţara noastră este foarte interesată de sistemul de conectare al infrastructurii interne de transport de gaze cu cea a Ungariei.

Şeful statului a explicat: "Am abordat problema energetică. România susţine fără rezerve crearea de proiecte alternative care să garanteze aprovizionarea cu energie a statelor membre ale UE. De asemenea, România va fi un suport al proiectelor propuse de comisie, în mod deosebit cele legate de interconectarea reţelelor de transport gaze".

După ce a anunţat că ţara noastră nu a fost afectată de oprirea gazului rusesc, Traian Băsescu şi-a exprimat regretul că România, deşi a avut resursele necesare, nu şi-a putut sprijini vecinii, din pricina lipsei sistemului de interconectare.

"În afară de a furniza energie electrică, sistemul de transport gaze nu a fost interconectat şi nu am putut să sprijinim niciun vecin", a explicat şeful statului.

Pe de altă parte, pentru a substitui cantitatea de gaze importată din Federaţia Rusă, preşedintele nostru a anunţat că termocentralele vor fi trecute pe păcură şi că producţia de energie o vom trece pe combustibili alternativi.

La rândul său, Barroso a declarat că ţara noastră are un rol crucial de jucat în regiune, precum şi la nivelul continental, şi a subliniat că Uniunea trebuie să aibă o politică energetică comună şi să reducă dependenţa de combustibil fosil.

"Trebuie să interconectăm din punct de vedere energetic ţările Uniunii Europene", a subliniat preşedintele CE, oficialul reiterând importanţa realizării gazoductului Nabucco.

Prinvind cele două gazoducte - Nabucco şi South Stream - ţara noastră rămâne interesată de ambele proiecte, cu toate că Bruxelles-ul nu agrează proiectul rus South Stream.

Deşi, până nu demult, Băsescu a fost un vehement contestatar al Kremlinului, acesta a lăsat impresia că încearcă detensionarea relaţiilor cu Rusia, îndeosebi cu Gazpromul: "România continuă să creadă că Federaţia Rusă reprezintă un partener al UE şi va trebui să găsim resursele de diplomaţie şi uneori chiar de răbdare pentru ca parteneriatul cu Federaţia Rusă să devină realitate".

În schimb, Barroso a părut ceva mai rezervat în ceea ce priveşte relaţia cu Moscoca, menţionând, însă, că UE nu intenţionează să-şi revizuiască parteneriatul cu Rusia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb