Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) continuă să cenzureze, este de părere conducerea JTI, făcând referire la cea de-a şaptea sesiune a Conferinţei Părţilor (COP7) din Convenţia Cadru privind Controlul Tutunului (CCCT), ce urmează să aibă loc în India, între 7 şi 12 noiembrie 2016.
Potrivit JTI, în cadrul summit-ului, "vor fi abordate măsuri de monitorizare obligatorie a participanţilor media şi a oricăror persoane sau organizaţii care se consultă în mod direct sau indirect cu industria tutunului, inclusiv reprezentanţi ai guvernelor şi experţi cu mandate legitime". Dacă vor fi adoptate, aceste propuneri vor oficializa cenzura în cadrul reuniunilor OMS, apreciază sursele citate.
Michiel Reerink, Global Regulatory Strategy, Vice President, JTI a precizat: "COP promovează o cultură a excluderii şi a secretomaniei, în care dezbaterile au loc în spatele uşilor închise. Acest lucru contravine principiilor fundamentale ale legislaţiei internaţionale".
Michiel Reerink subliniază, într-un comunicat, că, la COP7, delegaţiile conduse predominant de oficiali din domeniul sănătăţii publice vor discuta aspecte care le depăşesc competenţa, în domenii ca agricultura, comerţul şi investiţiile, soluţionarea litigiilor şi răspunderea juridică -"subiecte care ar trebui dezbătute de experţi din autorităţile competente în sectoarele respective de activitate".
Dimensiunile lipsei de transparenţă şi responsabilitate a COP sunt evidenţiate în cadrul unui raport publicat recent de Jean-Claude Piris, expert în drept public internaţional. Raportul, solicitat de JTI şi transmis ulterior Directorului General al OMS, Secretariatului Convenţiei CCCT şi Biroului COP, concluzionează că, urmare a deciziei de modificare a Regulilor de Procedură în spatele uşilor închise, se impune îmbunătăţirea transparenţei modului în care funcţionează COP CCCT. Potrivit raportului menţionat, aceste reguli discriminează acreditarea observatorilor, restricţionează accesul la documentele importante şi nu permit nicio modalitate de efectuare a unei sesizări.
Michiel Reerink concluzionează: "COP CCCT şi-a pierdut din vedere obiectivul de a îmbunătăţi sănătatea la nivel mondial, fiind mânată de ideologii şi angajându-se într-o luptă împotriva afacerilor, cultivatorilor de tutun, fumătorilor, în loc să fie deschisă observaţiilor constructive şi să asculte o gamă largă de opinii. A devenit un club închis, scump, plătit din banii contribuabililor".