Deşi vor să obţină fonduri europene, întreprinzătorii din zona Galaţi - Brăila nu ştiu cum să procedeze. Acest lucru este dovedit şi de faptul că oamenii de afaceri din această zonă nu au depus, până în prezent, niciun proiect în vederea accesării finanţărilor lansate în cadrul Programului Operaţional Sectorial "Creşterea Competitivităţii Economice" (POS-CCE). Acesta pune la dispoziţie aproximativ 200 de milioane de euro, care pot fi accesaţi deja.
"Vrem şi noi bani europeni. Aceasta este ceea ce ne spun unii dintre întreprinzătorii care vin să se intereseze de fondurile europene. Ei au impresia că aici există şi o casierie, iar la ieşire pleacă şi cu banii în buzunar", ne-au spus reprezentanţii Agenţiei Teritoriale a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ATIMM) Galaţi. Bogdan Costin, directorul ATIMM Galaţi, a încercat să găsească o explicaţie pentru dezinteresul oamenilor de afaceri din zona de Sud-Est a României. Foarte mulţi dintre cei care vin să se intereseze despre fondurile europene fac cale întoarsă imediat ce află care sunt paşii pe care trebuie să îi parcurgă pentru a obţine o finanţare europeană.
Bogdan Costin susţine: "Poate că există şi o anumită neîncredere în sistemul de atribuire a fondurilor. Astfel de temeri nu sunt întemeiate. Este, însă, posibil ca unele proiecte să nu fie definitivate, dat fiind faptul că termenul-limită de depunere este, totuşi, 1 august. Totodată, a întocmi un proiect nu este un lucru uşor. Ghidurile de aplicare sunt foarte clare, se poate şti exact care cheltuieli sunt eligibile şi care nu, se poate evalua încă dinainte cam ce scoring ar obţine un proiect. Înscrierea se face on-line de oriunde din ţară. Practic, dată fiind şi diversitatea programelor de finanţare, orice întreprindere cu capacitate de creştere este un potenţial beneficiar al fondurilor europene".
Cu toate acestea, până în prezent, la nivel naţional, 53 de firme şi-au depus proiecte pentru schema investiţiilor mari şi tot atâtea pentru fondurile destinate activităţilor de consultanţă în afaceri. Însă, niciuna nu este din zona Galaţi-Brăila.
Domnul Costin afirmă: "În total, bugetul disponibil pe 2008 ajunge la aproape 200 milioane de euro, iar fondurile vor creşte de la an la an. Important este însă şi ca IMM-urile să răspundă acestei provocări, întreprinzătorii să încerce să identifice proiectele prin care să absoarbă aceste fonduri şi, implicit, să-şi dezvolte afacerile. Însă, dintre IMM-urile pe care noi încercăm să le sprijinim, din judeţele Galaţi, Brăila, Vrancea şi Buzău, doar două firme buzoiene s-au înregistrat până acum cu proiecte".