JURNAL DE CRIZĂ: RAPORTAT LA DOLAR Euro - dus de Grecia la cursul minim al ultimelor patru luni

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 mai 2012

Euro - dus de Grecia la cursul minim al ultimelor patru luni

Atena va organiza noi alegeri luna viitoare

Moneda unică europeană s-a depreciat ieri, pe pieţele externe, ajungând la cursul minim al ultimelor patru luni faţă de dolar, după ce liderii de la Atena au anunţat eşecul discuţiilor pe marginea formării unui nou guvern. În condiţiile date, în Grecia vor fi organizate noi alegeri.

Euro a avut un curs de 1,2788 dolari la ora 10.32, pe piaţa din New York, în scădere cu 0,3% faţă de ziua precedentă. Anterior, moneda împărţită de 17 state din UE coborâ-se la 1,2771 dolari, cel mai redus nivel din 18 ianuarie până la momentul actual.

În prima parte a zilei de ieri, euro se apreciase pe fondul datelor privind economia zonei euro.

Conform Eurostat, PIB-ul uniunii monetare a stagnat în primul trimestru din 2012, comparativ cu ultimele trei luni din 2011. Analiştii anticipau un declin de 0,2%.

Evangelos Venizelos, şeful partidului elen socialist Pasok, a informat că preşedintele Greciei, Karolos Papoulias, a eşuat în încercarea de a intermedia crearea unui nou guvern după alegerile din 6 mai, al căror rezultat a fost unul neconcludent. Papoulias s-a întâlnit ieri, la Atena, cu toţi liderii partidelor reprezentate în Parlament, cu excepţia unui grup ultra-naţionalist.

"Reuniunea cu liderii celor cinci mari partide politice din Grecia - Noua Democraţie (formaţiune conservatoare), Pasok (socialistă), Partidul Democrat (de stânga), Syriza (stânga) şi Grecii Independenţi (naţionalişti) - a fost ultimul efort în vederea ajungerii la o înţelegere după mai bine de o săptămână de negocieri care nu au reuşit să deblocheze situaţia din ţară", a spus Evangelos Venizelos, adăugând: "Ne îndreptăm către alegeri, în condiţii foarte rele".

În Grecia vor fi organizate alegeri luna viitoare, situaţie care ameninţă să extindă blocajul politic care a lăsat ţara fără Executiv şi a amplificat speculaţiile potrivit cărora criza datoriilor din zona euro se va adânci.

Liderii politici de la Atena au programat astăzi o reuniune pentru alcătuirea unui guvern interimar, care va conduce ţara până la alegerile din iunie.

Roubini: Rezultatele noilor alegeri vor duce Grecia către ieşirea din zona euro

Alegerile anticipate din Grecia vor fi câştigate de Coaliţia Stângii Radicale (Syriza), formaţiune care nu se va înţelege cu reprezentanţii creditorilor internaţionali, iar Grecia va ajunge în încetare de plăţi şi va ieşi din zona euro, a afirmat, ieri, economistul Nouriel Roubini.

"Noile alegeri din Grecia vor conduce la victoria Syriza şi la un curs de coliziune cu Troica (formată din reprezentanţii FMI, UE şi BCE, n.r.), iar aceasta la default şi ieşirea din zona euro", a afirmat Roubini, într-o postare pe Twitter la scurt timp după anunţul că vor organizate noi alegeri anticipate, potrivit cotidianului britanic The Guardian. Roubini este cunoscut şi drept "Doctor Doom" pentru prognozele sale pesimiste.

Economia Greciei a scăzut cu 6,2% în primele trei luni din 2012, comparativ cu perioada similară a anului trecut, după un declin de 7,5% în trimestrul al patrulea din 2011, anunţă Biroul de Statistică de la Atena.

Comisia Europeană a estimat că economia elenă va scădea cu 4,7% în 2012, acesta fiind al cincilea an de recesiune pentru Grecia.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb