Karoly Borbely: Industria IT&C în PIB-ul României, estimată că va creşte la 10%

Tiberiu Bălan
Ziarul BURSA #Companii #IT / 8 mai 2008

Karoly Borbely: Industria IT&C în PIB-ul României, estimată că va creşte la 10%

Ponderea pe care a avut-o industria IT&C în PIB-ul Româ­niei a crescut în ultimii ani, de la 4% în anul 2006, 7% în anul 2007 şi este estimată că va creşte la 10% la finele anului 2008. Prezent la inaugurarea CERF, Karoly Borbely, ministrul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI), a declarat ieri: "Domeniul IT&C este unul foarte dinamic în ţara noastră. Avem toate premisele să credem că trendul va contiunua să fie crescător şi în acest an". Ministrul MCTI a mai anunţat că din planurile ministerului fac parte introducerea tehnologiei Wi-Max şi scoaterea la licitaţie a frecvenţei de 410-415/420-425 MHz.

Preşedintele Comisiei IT&C din Camera Deputaţilor, domnul Varujan Pambuccian, a precizat, la rândul său: "Indus­tria de IT&C pentrun 2008 reprezintă 10% din PIB-ul României. Dar este interesant că acest 10% este făcut de mai puţin de 100.000 de oameni . Şi lucrurile astea ar trebui să ne dea de gândit . În cel mai bun an agricol, raportul la aproape jumătate din populaţia României la PIB a fost de 13%. Aceasta este diferenţa şi ar trebui să ne facă să pricepem, o dată pentru totdeauna, că sunt domenii în care trebuie să investeşti chiar şi atunci atunci când eşti ţară membră a Uniunii Europene şi nu poţi să faci lucrul acesta. Trebuie să găseşti orice mijloc de a investi pentru a dezvolta lucrurile în care eşti cu adevărat puternic".

Domnul Pambuccian a mai precizat că investiţiile IT&C sunt mici, asemănătoare ca sumă a celor care se fac în învăţământ. "Este foarte bine că sectorul IT&C a făcut outsourcing (externalizare) ani în şir, dar cred că este timpul să ne îndreptăm către lucruri care se potrivesc mai bine acestui sector şi care aduc mai mulţi bani. Consider că zona de cercetare-dezvoltare are suficientă forţă de muncă chiar în condiţiile unui sistem de învăţământ foarte prost pe care, din păcate, îl perpetuăm", a mai spus domnul Pambuccian.

Ediţia din acest an a expoziţiei şi conferinţei internaţionale CERF - Computer & Electronics Romanian Fair - reuneşte 130 de firme, care vor expune peste 600 de mărci de produse. Potrivit directorului Expotek, Dan Voicu, cel mai mare stand a fost închiriat de companiile Romtelecom şi Cosmote, de 411 metri pătraţi, urmat de cele ale marilor operatori de telefonie mobilă, Vodafone, Orange şi de alte companii internaţionale din domeniu. Preţurile de închiriere variază în funcţie de dimensiunea standului între 99 şi 189 de euro plus TVA pe metru pătrat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb