LA NOUĂ LUNI, Profitul net al "Rompetrol Rafinare" a crescut cu aproape 170%

ANDREI STAN
Piaţa de Capital #Energie / 14 noiembrie 2017

Profitul net al "Rompetrol Rafinare" a crescut cu aproape 170%

Profitul net al "Rompetrol Rafinare" (RRC), companie membră a "KMG International", a raportat astăzi un profit net de 56,11 milioane de dolari pentru primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 169% faţă de perioada similară din 2016, când a obţinut un profit de 20,87 milioane de dolari, potrivit unui raport financiar trimis Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a crescut, totodată, cu 26% în primele trei trimestre din 2017 comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ridicându-se la peste 152,9 milioane de dolari.

În raport se arată: "Grupul Rompetrol Rafinare a atins în trimestrul III 2017 o cifră de afaceri consolidată brută de 1,2 miliarde USD, în timp ce pentru primele 9 luni ale anului 2017, aceasta a atins nivelul de peste 2,9 miliarde USD. Creşterea acestui indicator cu 33%, respectiv cu 12% faţă de perioadele similare ale anului trecut, a fost influenţată în principal de volatilitatea cotaţiilor internaţionale pentru produsele petroliere".

Cifra de afaceri brută a segmentului de rafinare a atins 941 milioane de dolari în trimestrul al treilea din 2017 şi 2,4 miliarde dolari în primele nouă luni ale acestui an, în creştere cu 45%, respectiv 15% faţă de aceleaşi perioade ale anului 2016, fiind influenţată în principal de creşterea cotaţiilor internaţionale pentru produsele petroliere, potrivit sursei citate.

În primele nouă luni ale anului 2017 şi în trimestrul al treilea al anului, supusul total de materie primă al rafinăriei Petromidia a fost de 3,9 milioane tone, respectiv 1,6 milioane tone, în creştere cu 2,1%, respectiv 41% faţă de perioadele similare ale anului trecut, când au fost procesate 3,9 milioane de tone pentru primele nouă luni şi 1,1 milioane de tone pentru al treilea trimestru.

Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 80,2% în primele nouă luni ale acestui an, respectiv 99,3% în trimestrul al treilea, în scădere cu 4,2%, respectiv în creştere cu 31% faţă de aceleaşi perioade ale anului anterior.

Potrivit raportului, în luna august 2017 rafinăria Petromidia a atins praguri istorice în ceea ce priveşte nivelul de materie prima procesată, atingând un nivel de 540 mii tone (reprezentând un echivalent de 17,4 mii tone/zi de operare). De asemenea, pe parcursul a trei luni consecutive (iunie - august 2017) instalaţia DAV şi-a atins capacitatea de proiect de 15,2 mii tone/zi de ţiţei prelucrat.

În ceea ce priveşte rafinăria Vega, supusul total de materie primă a fost de 263,6 mii tone în primele nouă luni ale anului 2017, respectiv 111,6 mii tone în trimestrul III, în creştere cu 2,9%, respectiv 31,9% faţă de aceleaşi perioade ale anului trecut, când au fost procesate 256,2 mii tone pentru primele nouă luni şi 84,6 mii tone pentru trimestrul al treilea.

Gradul de utilizare a capacităţii de rafinare a fost de 106,5% în primele nouă luni, respectiv de 135,3% în trimestrul al treilea, în creştere cu 3%, respectiv 32,7% faţă de aceleaşi perioade din 2016.

În luna iulie 2017, rafinăria Vega a atins un maxim istoric în ceea ce priveşte cantitatea de materie primă procesată, de aproximativ 39,6 mii tone.

Marja de rafinare s-a îmbunătăţit în trimestrul III din 2017 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut cu 107%, atingând un nivel de 63,9 dolari/tonă faţă de 31 dolari/tonă în trimestrul III din 2016. "Rezultatele financiare ale companiei au continuat să fie influenţate pozitiv de condiţiile de piaţă favorabile, precum şi de programele de optimizare a proceselor de producţie şi energie (creşterea ponderii produselor albe din totalul produselor finite) şi eficientizare a costurilor de operare, începute în anul 2014 şi continuate cu succes în anul 2015 şi 2016", se mai arată în raport.

"Rompetrol Rafinare" susţine că a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al ţării noastre, plătind peste 358 milioane dolari în al treilea trimestru al acestui an şi peste 878 milioane dolari în primele nouă luni.

Pe segmentul de petrochimie, în trimestrul III din 2017, producţia totală de polimeri a fost de 37,8 mii tone, în creştere cu 15% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 32,9 mii tone, diferenţa fiind cauzată de timpul de funcţionare al instalaţiei de polipropilenă. În primele nouă luni ale acestui an, producţia totală de polimeri a fost de 102,5 mii tone, în scădere cu 5% faţă de perioada similară a anului trecut, când s-au produs 108,5 mii tone, diferenţa fiind cauzată de opririle atât planificate (instalaţia de polipropilenă), cât şi neplanificate (instalaţia de polietilenă de joasă densitate), potrivit documentului citat.

Pe segmentul de distribuţie, cifra de afaceri brută consolidată a înregistrat valoarea de 1,8 miliarde dolari pentru primele trei trimestre ale anului 2017, respectiv 722 milioane dolari pentru trimestrul III, în creştere cu 8%, respectiv 20% comparativ cu perioadele similare ale anului trecut.

Sursa citată adaugă: "În al treilea trimestru al anului 2017, comparativ cu perioada similară din 2016, cotaţiile Platts (FOB Med Italymean), exprimate în moneda de referinţă, USD, au fost, în medie, cu 18% mai mari atât pentru benzină, şi cu 19% pentru motorină. Aprecierea de 2,5% a leului în faţa dolarului american a făcut ca creşterea efectivă, în moneda naţională, a celor două cotaţii să fie de aproximativ 15% pentru benzină şi motorină. Pe plan intern, începând cu 1 ianuarie 2017, TVA a scăzut cu 1 punct procentual, de la 20% la 19%, iar accizele la carburanţi au fost reduse cu 7 eurocenţi/litru. Ulterior, accizele la carburanţi s-au mărit cu 32 bani/litru în două etape de câte 16 bani/litru, prima etapă fiind pe data de 15 septembrie 2017".

La sfârşitul lunii septembrie 2017, segmentul de distribuţie al "Rompetrol Downstream" cuprindea un număr de 793 puncte de comercializare, incluzând aici reţeaua de staţii proprii, staţii partener şi staţii mobile.

"Rompetrol Rafinare" operează rafinăria Petromidia, rafinăria Vega şi divizia de petrochimie.

"Rompetrol Downstream" operează reţeaua de benzinării a Grupului şi "Rom Oil" reţeaua de depozite.

RRC este listată la Bursa de Valori Bucureşti din anul 2004.

Acţionarul majoritar al companiei "Rompetrol Rafinare" este grupul "KMG International", statul român având 44,69% din acţiuni.

Opinia Cititorului ( 6 )

  1. Acesta este rezultatul investițiilor pe care KMGI le-a făcut în România! Să nu trecem cu vederea că românii au de câștigat. La fel și statul, care deține 49% din acțiuni la o companie pentru care nu a mișcat niciun deget.

    Nu mă miră! Kazahii au investit în instalații noi, în plină criză economică, când în Europa se vindeau companii petroliere la prețuri derizorii. Proprietarii nu aveau lichidități pentru modernizarea impusp de legislația extrem de restrictivă a UE. Acum, KMGI culege roadele.

    Cei de la KMGI au avut încredere în specialiștii români și au investit în modernizarea rafinăriei Petromidia. Gândiți-vă ce înseamnă să bagi bani într-o rafinărie pe teritoriul altei țări. Petromidia reprezintă un punct strategic pentru România, nu pleacă nicăieri, iar ei au investit pentru viitor. Acum, culeg foloasele împreună cu noi.

    Dacă lucrurile se vor derula ca până acum, România nu va mai depinde de Rusia. Kazahii aduc țiței la Petromidia, pentru prelucrare, printr-un terminal construit special în apropierea rafinăriei. Fără Petromidia, Vega, care este singurul producator de bitum si solvent din zonă, nu ar fi existat și nu ar fi avut de unde să-și procure materia primă. Așa că, hai să privim lucrurile pozitive.

    Sunt 3 chestiuni importante aici:

    1. KMGI a salvat Rompetrol de la soarta Oltchim 

    2. Politica face f mult rau investitorilor prin atacurile repetate la multinationale

    3. Fuziunea cu chinezii va aduce un beneficiu urias pentru Romania. De ce blocheaza statul roman tranzactia? 

    Grupul KMG International a plătit, începând din anul 2007, peste 13 miliarde dolari la bugetul de stat al României - cat a furat Dragnea in acesti ani? Doar 200 de milioane de euro. Saracul de el

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb