Preşedintele Traian Băsescu a promulgat, miercuri, legea de abrogare a Articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justiţiei, după ce iniţial a retrimis-o la Parlament, şi, după adoptarea ei în aceeaşi formă, a atacat-o la Curtea Constituţională, instituţie care a respins sesizarea sa.
Legea de abrogare a articolul 276 din Codul Penal a fost adoptată de Parlament, după ce preşedintele Traian Băsescu a cerut reexaminarea ei pe motiv că ar afecta independenţa justiţiei.
Preşedintele Traian Băsescu a atacat, la începutul lunii octombrie, la Curtea Constituţională, legea de abrogare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile asupra justiţiei, pe motivul independenţei justiţiei, arătând că sunt cazuri de "campanii furibunde" împotriva magistraţilor, "declaraţii ticăloase ale unora din dubă".
În sesizarea către Curtea Constituţională trimisă de şeful statului se arăta că legea este neconstituţională deoarece contravine articolelor 1, 30 şi 124 din Constituţie.
Textul de lege a cărui abrogare a fost votată de Parlament prevede că "fapta persoanei care, pe durata unei proceduri judiciare în curs, face declaraţii publice nereale referitoare la săvârşirea de către judecător sau de organele de urmărire penală, a unei infracţiuni sau a unei abateri disciplinare grave legate de instrumentarea respectivei cauze, în scopul de a influenţa sau intimida, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 1 an sau cu amendă".
"Din păcate, Parlamentul şi-a menţinut poziţia, pentru că eu am trimis o dată la Parlament legea, propunând să nu se abroge acest articol. Parlamentul, Guvernul de asemenea a încuviinţat abrogarea acestui articol, atac legea aşa cum ea a fost votată de Parlament cu acceptul Guvernului, o atac la Curtea Conbstituţională. Motivul fundamental pentru care o atac este legat de independenţa justiţiei. Avem cazuri pe care le trăim cu ochii noştri, campaniile furibunde pe care le-a dus trustul Intact împotriva procurorilor, judecătorilor, declaraţiile ticăloase ale unora de prin dubă: «I-am dat bani şefului DNA şi preşedintei Înaltei Curţi». De aceea, cel puţin în acest stadiu, menţinerea acestui articol pentru independenţa justiţiei este necesar", afirma Băsescu în sesizarea către Curtea Constituţională.
El a adăugat că speră ca la CC să aibă câştig de cauză, arătând că Guvernul susţine abrogarea articolului 276 "în numele unei iluzorii libertăţi de exprimare"."Atac propunerea legislativă de abrogare la CC în speranţa că acolo voi avea câştig de cauză dacă nu am avut în relaţia cu Guvernul care susţine abrogarea articolului în numele unei iluzorii libertăţi de exprimare. Libertatea de exprimare are limitele ei până când afectează dreptul tău la imagine, dreptul tău la o viaţă decentă şi nesupusă oprobiului public doar pentru că cineva are interes să murdărească imaginea unui magistrat", a arătat şeful statului.
Pe 4 noiembrie, Curtea Constituţională a respins sesizarea făcută de preşedintele Traian Băsescu referitoare la proiectul de abrogare a articolului 276 din Codul Penal privind presiunile la adresa justiţiei.
Astfel, abrogarea articolului 276 din Codul Penal rămâne valabilă.