Legea offshore a trecut de Parlament

George Marinescu
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 25 octombrie 2018

Legea offshore a trecut de Parlament

Virgil Popescu, vicepreşedintele comisiei pentru industrii şi servicii: "Au fost preluate amendamentele noastre privind predictibilitatea şi stabilitatea fiscală, alocarea veniturilor pe care statul le va primi din activitatea desfăşurată în perimetrele offshore pentru finanţarea lucrărilor de dezvoltare şi extindere a reţelelor de gaze şi a industriei petrochimice din ţara noastră, precum şi amendamentul referitor la producţia care se va vinde pe piaţa internă"

Legea explorării şi exploatării resurselor din perimetrele offshore a trecut, ieri, de Parlament. Votul final al deputaţilor a arătat că 170 de aleşi sunt de acord cu actul normativ, trei au votat împotrivă şi s-a înregistrat o abţinere. La vot nu au fost contabilizaţi deputaţii liberali, care în momentul adoptării legii se aflau în afara sălii de şedinţă.

Deputatul Virgil Popescu, vicepreşedintele comisiei pentru industrii şi servicii, a declarat pentru ziarul BURSA: "Am fi votat şi noi legea offshore pentru că suntem de acord cu modificările aduse. Au fost preluate amendamentele noastre privind predictibilitatea şi stabilitatea fiscală, alocarea veniturilor pe care statul le va primi din activitatea desfăşurată în perimetrele offshore pentru finanţarea lucrărilor de dezvoltare şi extindere a reţelelor de gaze şi a industriei petrochimice din ţara noastră, precum şi amendamentul referitor la producţia care se va vinde pe piaţa internă. Din păcate, înaintea acestui proiect, a fost scandal pe legea privind combaterea spălării banilor, care iniţial a picat, dar coaliţia PSD-ALDE a cerut reluarea votului, moment în care, în semn de protest, toţi deputaţii opoziţiei am părăsit sala de plen. Imediat după s-a trcut la votarea legii offshore, dar noi nu ne mai aflam, în sală, pentru că am fi votat în favoarea acestei legi".

Referitor la impozitarea veniturilor suplimentare, text care a iscat vii dezbateri în ultima lună, legea aprobată de Camera Deputaţilor prevede că limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore. Deducerile se vor aplică până la atingerea valorii cumulate a investiţiilor în segmentul upstream, aprobate de către Agenţia Naţională a Resurselor Minerale şi înregistrate în evidenţa contabilă, conform legilor în vigoare.

Sumele datorate de titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetrele offshore ca impozit asupra veniturilor suplimentare vor fi colectate într-un cont special. 50% din sumele colectate vor fi utilizate de către stat, prin hotărâre de guvern, pentru finanţarea şi extinderea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale şi a racordurilor la sistemul naţional de transport gaze naturale, iar restul de 50% pentru finanţarea altor investiţii stabilite de către Executiv. Colectarea sumelor respective va fi administrată de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală.

Impozitul respectiv se va calcula prin aplicarea de procente asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se stabilesc pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, conform anexei 2 din actul normativ adoptat de Parlament. Procentele respective sunt cele aprobate în prima formă a legii offshore adoptate de Parlament în sesiunea extraordinară din 3-19 iulie 2018 şi sunt cu 10% mai mari faţă de forma adoptată de Senat în şedinţa din 24 septembrie 2018. Cotele procentuale stabilite în art. 20 din lege vor rămâne neschimbate pe toată durata acordurilor petroliere.

În cazul înstrăinării investiţiilor pentru care s-a beneficiat de deducerea de 30% din impozitul pe veniturile suplimentare, deducerea acordată se scade din valoarea cumulată a investiţiilor în segmentul upstream proporţional cu raportul dintre valoarea investiţiilor cedate şi valoarea investiţiilor înregistrate în segmentul upstream în perioada de referinţă în care a fost acordată. Investiţiile luate în calcul pentru deducerea din impozitul pe veniturile suplimentare nu pot face obiectul altor deduceri. Investiţiile luate în calculul deducerii din impozitul pe veniturile suplimentare nu sunt luate în calculul rezultatului fiscal al perioadelor de plată a impozitului pe profit în sensul în care pentru acestea nu sunt acceptate reduceri/scutiri de impozite sau deduceri de costuri, acestea fiind considerate nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Cantitatea de gaze naturale contractate pe pieţele centralizate, transparent, public şi nediscriminatoriu, se va vinde în baza unei proceduri avizate de ANRE, astfel încât cumpărătorii de gaze naturale să nu poată să fie condiţionaţi de cumpărarea unei cantităţi minime impuse de către vânzător.

În privinţa predictibilităţii şi stabilităţii fiscale, deputaţii au decis că titularilor acordurilor petroliere offshore aflate în curs de executare li se aplică regimul fiscal specific destinat activităţii de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare, desfăşurate în baza acordurilor existente la data intrării în vigoare a actului normativ.

În urma votului de ieri, legea se va întoarce la preşedintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgată.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb