• Preţurile produselor alimentare ar putea scădea
Forma finală a proiectului de act normativ care va reglementa comerţul cu produse agroalimentare în supermarketuri va fi prezentată, vineri, a anunţat, ieri, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Cătălin Aurelian Roşculete, după întâlnirea avută cu retailerii şi producătorii din industria alimentară. "Miercuri seară vom trimite un proiect de act normativ tuturor părţilor implicate, iar vineri vom finaliza această procedură şi vom ajunge la o formă finală. Practic, vineri vom avea un act normativ în acest sens", a completat Roşculete.
În ceea ce priveşte scăderea preţurilor la produsele agroalimentare după intrarea în vigoare a ordonanţei de urgenţă care va transpune unele reglementări ale Codului de bune practici, Roşculete a menţionat că Ministerul Agriculturii nu poate stabili preţurile în hipermarketuri, dar poate stabili anumite condiţii pe care trebuie să le respecte toate părţile implicate. Domnia sa a mai declarat, citat de Agerpres: "Consumatorii vor putea fi siguri de ceea ce vor cumpăra după intrarea în vigoare a ordonanţei, nu vor trebui să mai aştepte de la o zi la alta anumite modificări de preţuri la produsele agroalimentare. Nu pot afirma că acestea vor fi fixe, dar se vor încadra într-o anumită regulă stabilită de comun acord. Am stabilit anumite termene şi sper că după ieşirea acestui act normativ vom mânca produse mai ieftine".
Potrivit Secretarului General al Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România /AMRCR/, Adrian Manolache, ministerele implicate în elaborarea actului normativ ar trebui să se pronunţe exact în două probleme esenţiale din cod şi anume în definirea preţului de achiziţie şi stabilirea unor termene de plată. Domnul Manolache a precizat: "Am redepus la minister punctul nostru de vedere format în scris anul trecut şi sperăm că până vineri, când vom avea o nouă întâlnire, atât propunerile noastre cât şi cele ale furnizorilor vor fi înserate într-un proiect de act normativ care va corespunde nevoilor din domeniu. Preţul la raft nu este influenţat doar de serviciile de marketing pe care le prestează retailerii către furnizori, ci de multe alte preţuri".
Astfel, preţul este influenţat şi de costurile de producţie ale furnizorilor, de cele de transport, de logistică, de depozitare şi de cele ale materiilor prime. Adrian Manolache a menţionat că vom putea vedea la raft, în perioada următoare, atât preţuri mai mici cât şi mai mari, la alimente, dar acest lucru nu înseamnă că se datorează exclusiv retailerilor.
Procesatorii şi retailerii au convenit asupra formei finale a proiectului de act normativ privind Codul de bune practici pentru comerţul cu produse agroalimentare, la sfârşitul lunii octombrie a anului trecut, fiind reglementate cele două probleme care au necesitat luni de discuţii şi anume preţul de achiziţie şi perioada de plată. La începutul lunii martie 2008, patronatele şi sindicatele din industria alimentară au acuzat supermarketurile de majorarea profiturilor prin creşterea nejustificată şi artificială a preţurilor de vânzare şi folosirea unor taxe ascunse. Patronatele au susţinut că supermarketurile exercită un abuz de putere prin impunerea unor condiţii contractuale excesive, din cauza cărora producătorii din România ajung să lucreze exclusiv pentru aceste supermarketuri, iar rata lor de profit este extrem de mică.
Potrivit patronatelor, prin folosirea "taxelor ascunse" se ajunge la o creştere artificială a preţurilor de vânzare, iar profitabilitatea supermarketurilor ajunge să se situeze între 30 şi 60%, iar producătorii şi consumatorii înregistrează pierderi.