Partidul Liberal Democrat din Marea Britanie şi-a înăsprit, duminică, poziţia anti-Brexit, adoptând oficial o politică de oprire a ieşirii ţării din Uniunea Europeană, dacă va reuşi să câştige puterea în alegerile naţionale, transmite Reuters.
Partidul deţine numai 18 locuri în Parlamentul britanic, care reuneşte 650 de locuri, dar se prezintă ca singurul partid "Stop Brexit", în speranţa de a atrage alegători dintre cei 16 milioane care au votat pentru rămânerea în UE la referendumul din 2016 şi să câştige suficiente de locuri pentru a forma în premieră un guvern liberal democrat, potrivit News.ro.
Premierul Boris Johnson, un conservator, promite că Marea Britanie va ieşi din UE la 31 octombrie, cu sau fără un acord, dar politica sa a divizat chiar şi propriul său partid, ceea ce l-a costat majoritatea în Parlament şi a făcut improbabilă organizarea de alegeri generale anticipate.
Liberal democraţii au votat duminică, la conferinţa partidului, în favoarea adoptării politicii de revocare a Articolului 50 înregistrat în martie 2017, prin care UE a fost informată oficial de intenţia Marii Britanii de a ieşi din blocul comunitar. Retragerea Articolului 50 ar anula Brexitul.
"Am pune capăt acolo şi atunci coşmarului Brexit, care trage în jos ţara şi ne divizează, şi vom începe imediat să ne ocupăm de motivele care i-au determinat pe oameni să voteze pentru ieşire", a declarat purtătorul de cuvânt al partidului pentru Brexit, Tom Brake.
Decizia scoate în evidenţă modul în care Brexitul reconfigurează spectrul politic al Marii Britanii, liberal democraţii fiind acum în opoziţie cu conservatorii pro-Brexit. În 2010, cele două partide au format un guvern de coaliţie care a durat cinci ani.
Ca partid care nu a câştigat niciodată mai mult de 62 de locuri în alegeri, perspectiva ca liderul partidului Jo Swinson să formeze guvernul este îndepărtată, chiar dacă politica britanică este în cel mai impredictibil moment din ultimele decenii.
Două sondaje de opinie diferite, publicate duminică, plasează liberal democraţii cu 21 de puncte procentuale, respectiv cu 8 puncte procentuale în urma conservatorilor şi a laburiştilor.
Premierul Johnson vrea să convoace alegeri înainte de termenul din 2022, dar a fost până acum blocat de oponenţi, inclusiv de liberal democraţi, care afirmă că vor să se asigure mai întâi că nu poate să scoată Marea Britanie din UE fără un acord cu UE.