LOVITURĂ INDIRECTĂ LA ADRESA CHIRIAŞILOR Plafonarea preţurilor din energie, doar pentru un singur loc de consum

G.M.
Ziarul BURSA #Companii / 24 noiembrie 2022

Plafonarea preţurilor din energie, doar pentru un singur loc de consum

Camera Deputaţilor a aprobat, cu amendamente, OUG 119/2022 privind plafonarea preţurilor energiei Textul de lege prevede pentru clienţii casnici că pot beneficia de plafonare doar pentru un loc de consum Prin noua reglementare, proprietarii mai multor imobile vor beneficia de plafonare doar pentru unul dintre acestea Practic, chiriaşii sunt excluşi de la plafonare Singura soluţie ar fi ca furnizorii să accepte încheierea contractului de furnizare pe numele chiriaşului, pe baza contractului de închiriere

Coaliţia PSD-PNL-UDMR a exclus ieri de la plafonarea preţului la energie electrică şi la gaze naturale o largă categorie de cetăţeni: chiriaşii. Potrivit proiectului de lege adoptat de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, privind aprobarea OUG 119/2022, un client nu va avea plafonat preţul decât pentru un singur loc de consum.

"În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are atât adresă de reşedinţă, cât şi adresă de domiciliu poate beneficia de preţul plafonat fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reşedinţă, pe baza unei declaraţii pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preţ plafonat pentru un alt loc de consum", prevede textul adoptat.

Cu alte cuvinte, dacă un proprietar deţine mai multe locuinţe, mai multe puncte de consum energetic, el va beneficia de plafonare doar pentru unul dintre acestea. Situaţia este una dificilă pentru persoanele care locuiesc cu chirie şi care, până acum, au beneficiat de plafonarea preţurilor la energie prevăzute de OUG 27/2022, care nu prevedea că un client casnic va beneficia de plafonare doar pentru un singur loc de consum. Practic sute de mii de oameni se vor vedea nevoiţi să achite factura la electricitate şi la gaze naturale la preţul prevăzut în contractul încheiat de proprietarul imobilelor respective cu furnizorul de energie electrică, şi nu la preţurile plafonate de 0,68 lei/kWh şi 1,3 lei/kwh prevăzute în legea de aprobare a OUG 119/2022.

Surse din cadrul furnizorilor de energie electrică au declarat pentru ziarul BURSA că singura soluţie pentru chiriaşii respectivi ar fi ca proprietarii imobilelor, pe baza contractului de închiriere, să încheie un contract pentru respectivul punct de consum cu furnizorul pe numele chiriaşilor. Şi astfel, aceştia vor beneficia de plafonarea prevăzută prin actul normativ adoptat ieri de Camera Deputaţilor.

Numai că la nivel naţional sunt mii sau zeci de mii de situaţii în care proprietarii nu au încheiat contracte de închiriere, pentru că acest lucru ar fi însemnat o majorare a chiriei pentru locatari, majorare ce să includă şi impozitul pe venit ce ar fi trebuit plătit de proprietari către ANAF. Acum, pentru a beneficia de plafonare, chiriaşii vor fi nevoiţi să încheie un contract de închiriere, pe baza căruia proprietarii imobilului vor putea cu acordul furnizorului de energie să treacă contractul de furnizare pe numele chiriaşilor pentru punctul de consum respectiv.

Acest lucru va duce indirect la scoaterea la lumină a situaţie reale privind închirierile de locuinţe din ţara noastră, la uşurarea muncii ANAF prin creşterea încasărilor rezultate din impozitarea veniturilor din chirii ale persoanelor fizice. Asta în cazul în care nu vor exista chiriaşi care vor dori să achite energia electrică la preţurile din contract sau la cele existente acum în piaţă, pentru a nu mai încheia respectivul contract de închiriere. Chiriaşi care, probabil, vor reduce drastic consumul.

"Când s-a discutat soluţia plafonării, nu s-a gândit nimeni că acest lucru va duce la modificări privind situaţia persoanelor care locuiesc cu chirie. Nu s-a discutat despre aşa ceva, ci despre o soluţie sustenabilă şi pentru bugetul de stat. Acum că s-a ajuns indirect la această situaţie, nu este vina celor care au iniţiat amendamentele respective", ne-au transmis surse politice din cadrul coaliţiei de guvernare.

Potrivit actului normativ adoptat ieri de Camera Deputaţilor, cu 177 voturi "pentru", 75 "împotrivă" şi 11 abţineri, preţul maxim la energie electrică va fi de 1,3 lei/kwh. Preţul final facturat plafonat de către furnizorii de energie electrică va fi de maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 - 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv, maximum 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 de către mai multe categorii de clienţi printre care clienţii casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 - 100 KWh inclusiv, clienţii casnici care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale necesare efectuării tratamentelor sau cei care au în întreţinere cel puţin trei copii cu vârsta de până în 18 ani, respectiv 26 de ani, în cazul în care urmează o formă de învăţământ.

De asemenea, preţul va fi maximum 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul realizat în perioada 1 septembrie 2022 - 31 decembrie 2022 de către clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat la locul de consum în anul 2021 a fost între 100,01 şi 300 kWh pentru un consum lunar care este de maximum 255 kWh. Tot un preţ maxim de 0,80 lei/kWh, cu TVA inclus, va fi pentru consumul realizat în perioada 1 ianuarie 2023 - 31 martie 2025 de către clienţii casnici al căror consum lunar la locul de consum este cuprins între 100,01 şi 255 kWh. Consumul de energie electrică cuprins între 255 şi 300 KWh/lună se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, iar în cazul în care consumul depăşeşte 300 KWh/lună întreg consumul se facturează la preţul maxim de 1,3 lei/kWh.

Maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar realizat la locul de consum, diferenţa de consum lunar de energie electrică urmând a fi facturată la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus, în baza declaraţiei pe propria răspundere a reprezentantului legal pentru consumatorii: întreprinderile mici şi mijlocii, operatorii/operatorii regionali ce prestează/furnizează serviciile de utilităţi publice, precum şi Metrorex S.A., operatorii economici din domeniul industriei alimentare, precum şi cei din domeniul agriculturii şi pescuitului, autorităţile şi instituţiile publice locale, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe centrale, companiile şi societăţile comerciale de interes judeţean, municipal sau local, regiile autonome, institutele naţionale de cercetare-dezvoltare, precum şi aeroporturile care sunt în subordinea Ministerului Transporturilor.

Totodată, preţul este plafonat la maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, pentru consumul integral al spitalelor publice şi private, al unităţilor de învăţământ publice şi private, al creşelor, al furnizorilor publici şi privaţi de servicii sociale. Plafonarea se aplică şi pentru situaţiile în care una dintre entităţile menţionate anterior este beneficiarul final al consumului de energie electrică şi/sau pentru toate clădirile care au fost construite şi autorizate cu destinaţia de spitale.

De asemenea, maximum 1 leu/kWh, cu TVA inclus, va fi preţul pentru 85% din consumul lunar, realizat la locul de consum, pentru instituţiile publice, altele decât cele prevăzute anterior, precum şi pentru cele aparţinând cultelor recunoscute oficial în România. Diferenţa de consum lunar de energie electrică se facturează la preţul maxim de 1,3 lei kWh, cu TVA inclus.

Pentru consumul de gaze naturale cuprins în perioada 1 aprilie 2022 - 31 martie 2025, preţul final facturat de către furnizorii de gaze naturale va fi de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, în cazul clienţilor noncasnici al căror consum anual de gaze naturale realizat în anul anterior la locul de consum este de cel mult 50.000 MWh, precum şi în cazul producătorilor de energie termică. Începând cu data de 01 ianuarie 2023, de preţul de maximum 0,37 lei/kWh, cu TVA inclus, beneficiază şi clienţii noncasnici din cadrul parcurilor industriale, precum şi cei din cadrul sistemelor de distribuţie închise. Acest preţ final facturat se aplică şi în cazul locurilor de consum ale clienţilor noncasnici racordate în anul respectiv, în imita unui consum anual de cel mult 50.000 MWh.

Opinia Cititorului ( 16 )

  1. > "Când s-a discutat soluţia plafonării, nu s-a gândit nimeni că acest lucru va duce la modificări privind situaţia persoanelor care locuiesc cu chirie. Nu s-a discutat despre aşa ceva, ci despre o soluţie sustenabilă şi pentru bugetul de stat. Acum că s-a ajuns indirect la această situaţie, nu este vina celor care au iniţiat amendamentele respective", ne-au transmis surse politice din cadrul coaliţiei de guvernare.

    A, nu, desigur ca nu. Pai daca deja se discuta de oameni (gen, ca paralementarii) care fac naveta intre 2 adresa. Pai... cat poate consuma 1 om? Nu foarte mult. Cat sa se incadreze in plafon, cel mai probabil. 

    Deci clar se gandeau la chiriasi sau la aia cu buletine pe adrese vechi, etc. Ajuta oricat sa mai excluda cate unul. 

    1. Dar nu-i bai. Sotul pune pe o adresa. Sotia pe alta adresa. Matusa Tamara pe alta adresa si tot asa.

      Da' profesoara dumitale de limba romana la ce adresa era cand ai fi trebuit sa fii la scoala?!

    Are legatura cu samsarii imobiliari si cei care "dezvolta ansambluri" si mai ales BANCI In acest caz ... trebuie luat credit si cumpaat app.. nu chirie. Se vede din cosmos ...restul e can can

    1. Si cu asta sa scoti tot ceea ce mai poate exista ca banuti ...pentru ai transfera din munca, economisire, etc ..in profiturile bancare .(avans credit etc)

    Daca oriunde in tarile UE, a sta cu chirie este posibil DOAR in conditii legale (adica un contract incheiat intre chirias-proprietar si inregistrat la finantele locale, cu plata taxelor aferente), de ce in Romania acest lucru reprezinta o problema?? Este foarte bine asa, poate se va ajunge candva ca si la noi, in Romania, sa se respecte si sa se aplice legile ....Stiu, veti spune ca nu au banii saracii romania si trebuie si ei sa stea undeva bla bla bla....De aia avem atatea probleme, pentru ca daca am fi o societate organizata, corecta si oamenii ar fi corecti (toti!), am fi departe!!!

    1. Bla bla bla. In orice tara normla la cap , nu se fura ..cum se fura in romanica ..... daca nu esti corporatist sau doctor, avocat, aici ..i-ati sicriu. Cu acceptul celor de la ANAF se fura in draci., Crezi ca bugetul se face cu cate milioane colectate de la impozitele pe chirii ? Habarnist spalat pe cap de televizor , politicieni , si mai ales multinationale . Uita te cat a platit , nu dau nume , un mare fabricant de bere impozit de profit si alte taxe pana in 2015, repet pana in 2015 ... furnizori de masini cu facturi aduse din Cipru sau Luxemburg...etc .. si altii .

      Ia-ti rectific

      > Daca oriunde in tarile UE, a sta cu chirie este posibil DOAR in conditii legale

      Stai tu linistit. In tot UE se locuieste masiv FARA conditii legale si se mai si lucreaza la negru. Nu am inventat noi nimic, doar suntem mai saraci. 

      Daca ai vedea la noi in Romania atatia lucrand la negru cati Romani lucreaza la negru in Germania ar fi rascoala. 

      Toata legea asta e exact la ce se pricepe statul Roman: sa pretinda ca ofera ceva dar in concret sa inventeze scuze, exceptii si proceduri astfel incat foarte putini sa beneficieze. Este o arta si treaba asta si ar trebui apreciata, oricat de diabolica ar fi. 

      Asa e . Dar sunt destui spalati pe creier .Fara jignire

      In Italia si la hotel de 3 stele se sta la negru...

    Cel mai slab și infect guvern ever!Vomit!

    Si la blocul din Bd. Iuliu Maniu nr. 6 E, sector 6 sunt chiriasi. Ei creeaza o atmosfera de vis, mai ales dupa ora 22.

    Sunt curioasa cum rezolva situația celor cu contract de comodat sau rude care nu plătesc.cazul meu am făcut schimb de proprietăți cu fica mea.ea si-a făcut buletin la mine dar eu am nu.ea are consum mare și este familie monoparentale.

    1. Te rog fi mai explicita.

    Solutia e simpla,ptr.cei care detin mai multe locuinte,daca exista contract de inchiriere inregistrat la ANAF,tarifarea energiei sa se faca la fel ca si la orice persoana care detine o singura locuinta.Daca nu, atunci pretul pe Kwh poate fi de 2-3 ori mai mare,intrucat nu exista consum.Teoretic sant nelocuite.

Comanda carte
Gala BURSA 2024
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb