Reporter:Piaţa cărţii şcolare este afectată de pandemie?
Luca Dinulescu: Spre deosebire de titlurile generaliste, cartea şcolară comportă o anumită obligativitate, în sensul în care nu ai de ales, ca părinte trebuie să cumperi respectivele manuale. În mod natural, asta înseamnă că piaţa cărţii şcolare este mai puţin afectată. Nu în ultimul rând, materiile sunt cam aceleaşi, ceea ce susţine ideea că în această zonă există mai multă stabilitate.
Reporter:Predarea online sporeşte rolul manualului şcolar şi al materialelor auxiliare sau dimpotrivă?
Luca Dinulescu: La finalul cursului susţinut online, elevul nu are altă soluţie decât să meargă la sursa informaţiei, mai precis la carte. Migrarea în virtual, prin urmare, nu rupe lanţul clasic al transmiterii informaţiei, care are cartea în centru.
Reporter:"Manualul unic", abandonat între timp, cât de mult rău şi cât bine a făcut pieţei de carte şcolară?
Luca Dinulescu: Însăşi denumirea de "manual unic" ne spune tot ce vrem să ştim despre acest proiect. Sau, altfel spus, dacă gândirea unică s-a dovedit un eşec istoric, ce să mai spunem despre gândirea unică aplicată la nivel de învăţământ? Putea fi chiar mai periculoasă, având în vedere că vorbim despre generaţiile viitoare, care s-ar presupune că vor construi România de mâine.
Reporter:Care este cea mai nocivă idee, venită dinspre autorităţi, cu care v-aţi confruntat în toată activitatea?
Luca Dinulescu: Scandalul timbrului literar din urmă cu câţiva ani iese în evidenţă ca fiind o idee care a tulburat mult apele pieţei de carte.
Reporter:Toamna acesta au fost probleme legate de manuale şi materialele auxiliare la începutul noului an şcolar?
Luca Dinulescu: Rămâne în continuare o problemă faptul că nu sunt accesibile copiilor fără posibilităţi materiale.
Reporter:Care sunt principalele probleme cu care se confruntă o editură care tipăreşte manuale?
uca Dinulescu: Cerinţele Ministerului Învăţământului, care au tendinţa să fie confuze şi care pot suferi schimbări neaşteptate.
Reporter:Cum apreciaţi preţurile de pe piaţa cărţii şcolare?
Luca Dinulescu: Preţurile sunt departe de a fi prohibitive şi cu toate acestea există multe persoane care nu şi le permit.
Reporter:Cum a evoluat activitatea companiei dumneavoastră în ultima perioadă?
Luca Dinulescu: Mai bine decât ne-am fi imaginat ,având în vedere perioada dificilă pentru piaţa de carte, perioadă care încă nu s-a terminat.
Reporter:Ce estimări aveţi pentru finalul anului?
Luca Dinulescu: Sperăm - mai degrabă decât estimăm - ca pierderile suferite de piaţa de carte din România să se stabilizeze, apoi să putem observa în sfârşit o inversare a tendinţei, în sensul în care cititorii să îşi reia comportamentul de achiziţie de carte anterior perioadei de pandemie.
Reporter:Ce proiecte aveţi în derulare (v-au fost afectate proiectele prevazute de pandemie)?
Luca Dinulescu: Cartea-vedetă pentru copii semnată Dan Brown, "Simfonia sălbatică" şi ultimul bestseller Ken Follett - "Şi a fost seară, şi a fost dimineaţă" sunt vârfurile noastre de lance în această perioadă. Asta nu înseamnă însă că nu pregătim şi alte surprize, pe care le vom anunţa în perioada imediat următoare. Cât despre pandemie, aceasta nu a făcut altceva decât să întârzie anumite proiecte, nicidecum să le anuleze.
Reporter:Vă mulţumesc!