Lunar, peste 50.000 de oameni cad victime furtului de identitate

N.I.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 3 iulie 2008

Lunar, peste 50.000 de oameni cad victime furtului de identitate

Mesajele e-mail nesolicitate (spam) de tip text îşi dovedesc în continuare eficacitatea, rotunjind în fiecare lună la 50.000 de oameni cifra totală a victimelor furtului de identitate, potrivit unui comunicat de presă al BitDefender.

"Cei implicaţi în activităţi de spaming şi phishing continuă să-şi îmbunătăţească abilităţile de imitare şi falsificare a caracteristicilor de identificare specifice mesajelor legitime. Totuşi, mesajele de tip text îşi dovedesc în continuare eficacitatea, rotunjind în fiecare lună la 50.000 cifra totală a victimelor furtului de identitate", a declarat şeful laboratorului de cercetare antispam al BitDefender, Vlad Vâlceanu.

În prima jumătate a anului 2008, mesajele e-mail nesolicitate au cunoscut schimbări semnificative atât în ceea ce priveşte conţinutul, cât şi modalităţile de distribuţie. Potrivit rezultatelor analizei BitDefender asupra mesajelor de tip spam şi a ameninţărilor phishing pentru perioada ianuarie-iunie 2008, mesajele ce promovează acţiuni ale unor companii listate la bursă au scăzut de la 25% la doar 2% din volumul total, în vreme ce spam-ul bazat pe imagini a urmat cursul descendent început în 2007.

Primul semestru al anului 2008 a adus şi o scădere în volum a mesajelor care popularizau acţiunile anumitor companii tranzacţionate la bursă, în materie de medii de trans­mitere, dominate în a doua jumătate a anului trecut de diversele tipuri de fişiere imagine sau audio, remarcându-se acum machetele bazate pe text simplu, nealterat şi identic de la un mesaj la altul.

Referitor la modalităţile de distribuţie şi tehnicile utilizate, cea mai importantă caracteristică remarcată de BitDefender o reprezintă revitalizarea spam-ului de tip text, care a înregistrat un nivel de 70% în prima jumătate a lui 2008, în comparaţie cu 20% în perioa­da similară a anului trecut. Spam-ul de tip imagine a continuat să scadă, reprezentând doar 3% din totalul mesajelor nesolicitate, faţă de 60% în prima jumătate a lui 2007.

La rândul lor, acţiunile de tip phishing din prima jumătate a lui 2008 au variat atât ca amploare, cât şi ca destinaţie, înregistrându-se o creştere semnificativă a numărului de bănci şi persoane vizate.

Principalele elemente de identificare falsificate aparţin cu predilecţie instituţiilor financiare din Statele Unite, iar posibilele victime provin din rândul vorbitorilor nativi de limbă engleză care au domiciliul în Statele Unite, Marea Britanie sau Canada, deşi cercetătorii BitDefender au primit în ultimele săptămâni mai multe sesizări referitoare la atacuri ce s-au desfăşurat în Spania, Italia şi Franţa. Cele mai multe argumente invocate de mesajele nelegitime pentru obţinerea de informaţii confidenţiale sunt în continuare negative şi se referă la blocarea sau expirarea contului, dar şi la diverse solicitări de actualizare din motive de securitate.

În România, incidentele de phishing au devenit tot mai frecvente, acestea fiind în strânsă legatură cu dezvoltarea serviciilor de tip e-banking şi e-commerce. În acelaşi timp, în cazul în care autorii sunt identificaţi, aceştia riscă amenzi destul de mici, mai ales în cazul prelucrării datelor cu caracter personal, legis­laţia fiind extrem de permisivă.

În clasamentul celor mai răspândite 10 tipuri de conţinut spam pentru prima jumătate a lui 2008, se regăsesc, pe primul loc, medicamentele, urmate de ceasuri contrafăcute, instrumente pentru phishing, software piratat, pornografie, credite, oferte de angajare, instrumente pentru dis­tribuirea de viruşi de tip cal troian, matrimoniale, diplome şi certificări.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb