Luptă aprigă pentru derivatele pe energie

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN, ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 15 iunie 2010

BVB negociază cu OPCOM pentru lansarea de derivate pe energie

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a avut mai multe runde de negocieri cu reprezentanţii OPCOM (Operatorul pieţei noastre de electricitate) pentru lansarea de produse derivate pe energie electrică, potrivit unor surse din piaţă. OPCOM administrea-ză una dintre cele mai lichide pieţe de energie, clasându-se în primele opt europene. Or şi Bursa Române de Mărfuri (BRM) curtează BVB, de peste un an, pentru dezvoltarea unei pieţe a derivatelor pe mărfuri (energie, cereale şi metale). Până acum, niciuna din aceste negocieri nu s-a finalizat cu un proiect concret.

Proiectul tranzacţionării de derivate pe energie electrică a fost prezentat noului Consiliu al BVB de executivul Bursei în una dintre primele şedinţe de după alegerea actualilor administratori. Cosmin Gheorghiu, membru în CA-ul Bursei, a spus pentru ziarul BURSA, că BVB încearcă să colaboreze cu cei de la OPCOM, dar că, deocamdată, nu a fost nimic definitivat.

În acelaşi timp, conducerea BVB ţine în suspans şefii BRM. Problema ar fi, potrivit reprezentanţilor BRM, impunerea unor condiţii prea stricte de lichiditate de către BVB, care vrea să vadă tranzacţii zilnice pe piaţa spot de la BRM.

Lipsa lichidităţii pe spotul de la BRM pare să fi determinat conducerea BVB să caute alţi posibili parteneri, atât printre jucătorii de pe piaţa locală, cât şi printre cei de afară.

Gabriel Purice, preşedintele - director general al BRM, a explicat, pentru ziarul BURSA, că este dificil pentru BRM să aibă o lichiditate consistentă zilnică pe un activ suport marfă: "Când am discutat cu conducerea BVB despre un parteneriat pentru lansarea unor derivate pe energie, ni s-au cerut condiţii foarte restrictive de lichiditate, ca de exemplu tranzacţii zilnice pe piaţa spot, în condiţiile în care nici Bursa de Valori Bucureşti nu se poate lăuda cu o lichiditate foarte bună, cu excepţia câtorva acţiuni.

Trebuie să se înţeleagă că noi avem tranzacţii mari la anumite intervale de timp. De exemplu, CFR îşi cumpără motorină pentru un trimestru întreg, o singură dată, nu în fiecare zi. Tranzacţii mai mici au loc o dată la două-trei zile".

Legislaţia actuală permite BVB să lanseze derivate pe mărfuri fără să aibă un parteneriat cu o piaţă de mărfuri, susţine Septimiu Stoica, preşedinte al BRM, subliniind că o colaborare cu alţi jucători ar putea aduce Bursei succesul pe care nu l-a avut cu derivatele pe baza instrumentelor financiare lansate în trecut. În schimb, BRM nu poate tranzacţiona derivate pe mărfuri în condiţiile în care există o interpretare a Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare potrivit căreia acestea pot fi tranzacţionate doar pe piaţa de capital.

Publicaţia "Datamonitor" plasează România în grupul primelor opt pieţe de energie electrică europene, a anunţat OPCOM, la finele săptămânii trecute. În ierarhia "Datamonitor", la nivelul anului 2009, România îşi menţine, la egalitate cu Italia, poziţia câştigată în 2008, cu observaţia că "România are o cotaţie superioară celei întâlnite în alte economii mai dezvoltate". Clasamentul "Datamonitor" se bazează pe valorile indicelui multi-criterial al Intensităţii Competiţiei pe Piaţă (MCI). "O piaţă angro de energie electrică, bine dezvoltată şi lichidă, cunoscută sub numele OPCOM, exista în România. Deşi nu tot atât de dezvoltată ca pieţele scandinave în termeni de lichiditate, OPCOM reprezintă una dintre pieţele angro de energie electrică esenţiale în regiunea central şi est europeană".

Anul trecut, tranzacţiile stabilite pe Piaţa pentru Ziua Următoare (piaţa spot de energie) s-au cifrat la 6,34 milioane MWh, ceea ce a reprezentat 12,67% din total consum. Valoarea acestor tranzacţii s-a ridicat la 985,9 milioane de lei (aproximativ 230 milioane de euro). Pe Piaţa Centralizată a Contractelor Bilaterale (PCCB) administrată de OPCOM, volumul total tranzacţionat anul trecut a fost de 4,8 milioane MWh, cu o valoare totală de 769,3 milioane de lei (circa 180 milioane de euro). Livrările din 2009 în urma tranzacţiilor încheiate pe PCCB s-au ridicat la 11,3 milioane MWh, cu o valoare de 2,19 miliarde de lei. Cota de piaţa a PCCB a fost de 22,6% din total consum în 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb