MADR: Agricultura românească, afectată de interzicerea neonicotinoidelor

A.O.
Companii #Agricultură / 21 octombrie 2013

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să trimită Uniunii Europene o scrisoare de informare privind pierderile înregistrate de agricultura şi economia României din cauza interzicerii utilizării neonicotinoidelor (NNI) la tratarea seminţelor. Acesta va fi însoţită şi de studiul recent al producătorilor de seminţe "Impactul interzicerii tratamentului cu neonicotinoide asupra sectorului de seminţe din România", potrivit unui comunicat al instituţiei.

Decizia a survenit în urma unei şedinţe la care au participat secretarul de stat Achim Irimescu şi reprezentanţi ai producătorilor de seminţe, ai producătorilor agricoli, ai industriei de pesticide şi ai crescătorilor de albine, se arată în acelaşi comunicat.

Pentru a putea obţine despăgubiri de la Uniunea Europeană pentru pagubele înregistrate de agricultura românească prin interzicerea tratării seminţelor cu neonicotinoide, agricultorii şi apicultorii trebuie să demonstreze acest lucru prin date experimentate.

Conform informaţiilor transmise de MADR, discuţiile s-au axat pe pierderile înregistrate de fermierii români din cauza interzicerii tratamentului seminţelor cu neonicotinoide (NNI), precum şi modul în care afectează albinele utilizarea acestora în agricultură. Participanţii la discuţii au apreciat că impactul asupra albinelor ar putea fi, mai degrabă, datorat stropirii cu NNI, decât tratării seminţelor cu aceste substanţe.

În cadrul sedinţei, aceştia au cerut ca măcar pentru început să fie agreată tratarea seminţelor pentru export în ţări terţe. Gheorghe Hedeşan, preşedintele executiv al Asociaţiei Amelioratorilor, Producătorilor şi Comercianţilor de Sămânţă şi Material Săditor din România (ANSEM) ne-a spus că discuţiile au fost, în general, constructive şi că producătorii de seminţe au hotărât împreună cu MADR să nu facă publice datele statistice privind pierderile exacte, înregistrate de fermierii autohtoni în urma interzicerii utilizării neonicotinoidelor, însă acestea vor ajunge pe masa Comisiei Europene.

Uniunea Europeană a decis să restricţioneze utilizarea fipronilului, considerat un insecticid mortal pentru albine. Forurile europene au anunţat că interdicţia neonicotinoidelor este temporară şi are în vedere protejarea populaţiei de albine, care ar fi fost afectată de această substanţă. Restricţia se va aplica de la 31 decembrie 2013. Totuşi, seminţele care au fost tratate cu fipronil vor mai putea fi semănate până la 28 februarie 2014, potrivit sursei citate.

Alianţa Industriei Seminţelor din România a devenit membru deplin al Asociaţiei Europene a Seminţelor

Asociaţia Europeană a Seminţelor (ESA) a aprobat, săptămâna trecută, cu unanimitate de voturi, aderarea Alianţei Industriei Seminţelor din România (AISR), la şapte luni după ce ASIR a depus o cerere de afiliere, potrivit informaţiilor organizaţiei româneşti. AISR a fost înfiinţată în luna august 2012 şi este formată din opt membri fondatori. Aceştia sunt: Biocrop, Caussade Semences, Euralis Seminţe, KWS seminţe, Limagrain Central Europe, Monsanto România, Pioneer Hi-Bred şi Syngenta Agro. Conform unui comunicat ASIR, Asociaţia Europeană a Seminţelor include, în prezent, 38 de asociaţii de seminţe naţionale, 48 de membri individuali şi 30 de membri asociaţi, fiind vocea industriei de seminţe din Europa în raport cu principalele instituţii europene.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb