Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale anunţă că inspectorii din cadrul Direcţiilor pentru Agricultură Judeţene şi a Municipiului Bucureşti continuă verificările în toate pieţele agroalimentare din Bucureşti şi din ţară, în pieţele şi depozitele en-gros, precum şi în hipermarket-uri, punând accent pe indicarea corectă a localităţii de producţie, a datei recoltării pentru toate produsele autohtone, a prospeţimii acestora şi a ţării de origine şi categoriei de calitate pentru produsele provenite din import sau comerţ intracomunitar, se arată într-un comunicat remis Redacţiei noastre.
În această perioadă, în pieţele agroalimentare, în pieţele de gross sau în spaţiile special amenajate se găsesc legume şi fructe proaspete şi la preţuri accesibile, precum: tomate, ardei gras, ardei gogoşari şi kapia, vinete, cartofi, varză, morcov, rădăcinoase, verdeţuri, conopidă, pepeni verzi şi pepeni galbeni, etc.
În pieţele agroalimentare din municipiul Bucureşti şi din ţară sunt prezenţi zilnic într-un număr din ce în ce mai mare producători autohtoni beneficiari ai Programului de sprijin pentru tomate cultivate în spaţii protejate - Ciclul II de producţie cu cantităţi în creştere, asigurând astfel necesarul de consum intern de tomate de calitate şi la preţuri accesibile.
În urma controalelor efectuate până la această dată în pieţele agroalimentare, hypermarket-uri şi depozitele en-gros de legume şi fructe în municipiul Bucureşti şi toate judeţele din ţară, au fost aplicate amenzi contravenţionale în valoare de 141.000 lei şi 210 avertismente cu planuri de remediere.
Autoritatea Naţională Fitosanitară a prelevat, până în prezent, la nivel naţional, 2.156 probe din care au fost analizate 2.116 probe, în vederea depistării depăşirilor de reziduuri de pesticide, în lucru aflându-se un număr de 40 probe.
Rezultatele analizelor de laborator confirmă faptul că legumele şi fructele din producţia autohtonă întrunesc standardele de calitate şi nu prezintă risc pentru consumatori.