Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) intenţionează să înfiinţeze, în subordinea sa, Comisia naţională pentru autorizarea şi avizarea îngrăşămintelor, ce va prelua atribuţiile unei comisii interministeriale cu activitate similară, fondată prin ordin de ministru în 2004, autorizaţiile şi avizele emise până la aprobarea noii Comisii rămânând valabile, conform unei Hotărâri de Guvern (HG) publicate azi pe site-ul ministerului.
"Regulamentul privind organizarea şi funcţionarea Comisiei, atribuţiile şi obligaţiile acesteia, precum şi procedurile de autorizare/avizare a îngrăşămintelor şi amendamentelor pentru sol, se aprobă prin ordin comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrului mediului şi schimbărilor climatice şi ministrului sănătăţii", se arată în HG.
Hotărârea prevede şi o serie de noi sancţiuni pentru cei care falsifică avizul autorităţii şi pentru cei care vând îngrăşăminte neaprobate în ţara noastră sau în Uniunea Europeană. Pentru aceste ilegalităţi, amenda va fi între 30 de mii şi 50 de mii de lei.
"Deţinătorii de îngrăşăminte sunt obligaţi să returneze către furnizor îngrăşămintele care nu mai corespund din punct de vedere al compoziţiei chimice sau al însuşirilor fizice sau al căror termen de valabilitate a expirat, conform fişei tehnice de securitate care însoţeşte produsul", mai scrie în textul HG.