Alţi trei cetăţeni români au fost evacuaţi, în seara zilei de 11 septembrie, din insula Saint Martin, afectată de uraganul Irma, către Santo Domingo, Republica Dominicană, numărul cetăţenilor români evacuaţi din zonele afectate de calamităţi ajungând la şapte, a anunţat astăzi Ministerul Afacerilor Externe (MAE), într-un comunicat de presă.
MAE precizează: "Celula de Criză a Ministerului Afacerilor Externe (MAE), activată din dispoziţia ministrului afacerilor externe pentru coordonarea intervenţiilor misiunilor diplomatice în zona calamitată după trecerea uraganului IRMA, îşi continuă activitatea prin toate structurile componente, active şi operaţionale 24/7, pentru sprijinirea tuturor cetăţenilor români afectaţi.
Celula de Criză a MAE coordonează activitatea a 12 misiuni diplomatice şi oficii consulare (Washington, Ciudad de Mexico, Havana, Chicago, Los Angeles, New York, Paris, Haga, Londra, Lisabona, Varşovia, Ankara) atât din ţările afectate de fenomenele meteorologice menţionate, cât şi din statele care au cetăţeni în zonele respective şi întreprind demersuri de asistenţă şi evacuare.
În urma demersurilor susţinute întreprinse de Celula de Criză a MAE, în seara zilei de 11 septembrie 2017, alţi trei cetăţeni români au fost evacuaţi din Insula Saint Maarten/ Saint Martin către Santo Domingo, Republica Dominicană. Acţiunea de evacuare, coordonată de Celula de Criză a MAE, s-a realizat prin intermediul Ambasadei României la Bogota, cu sprijinul Consulatului Onorific al României la Santo Domingo. În prezent, cetăţenii români sunt în siguranţă în Republica Dominicană, de unde urmează să îşi continue călătoria. Misiunile diplomatice şi oficiile consulare din statele de tranzit vor oferi asistenţă pe perioada deplasării către destinaţie".
Celula de criză a MAE, prin intermediul Ambasadelor României la Paris, Haga şi Londra, menţine permanent legătura cu Celulele de Criză ale autorităţilor celor trei state sub a căror jurisdicţie se află principalele teritorii insulare afectate (Insula Saint Martin/Sint Maarten, Insulele Virgine Britanice).
De asemenea, Celula de Criză a MAE, prin ambasadele României la Ankara, Lisabona şi Varşovia, se coordonează şi cu autorităţile altor state care se confruntă cu situaţii similare şi care gestionează cazurile propriilor cetăţeni aflaţi în zona afectată.
Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (Call Center-ul consular) este în legătură permanentă cu membrii familiilor cetăţenilor români aflaţi în zona afectată, menţionează MAE.
Reprezentanţii MAE subliniază faptul că, în continuare, comunicarea cu cetăţenii români aflaţi în zonele străbătute de uragan se realizează cu deosebită dificultate.