După circa trei luni la şefia CFR SA, Dimitris Sophocleous şi-a dat demisia din postul de manager privat al companiei, ca urmare a faptului că Ministerul Transporturilor a respins planul de administrare propus de Consiliul de Administraţie (CA).
Potrivit legii, acest fapt conduce la încetarea mandatului administratorilor, care acuză factorul politic că este "disperat" să nu piardă controlul unei companii de stat şi a finanţărilor europene.
Societatea de stat precizează: "Apreciem că această schimbare intempestivă nu este fundamentată de raţiuni economice, situaţia companiei îmbunătăţindu-se în ultimele luni, ci mai degrabă de disperarea factorului politic de a pierde influenţa asupra resurselor unei companii de stat şi a finanţărilor europene".
Dimitris Sophocleous a precizat, recent, că planul de management a fost aprobat în Consiliul de Administraţie şi că planul de administrare "se află la Ministerul Transporturilor, pentru analiză şi aprobare". Potrivit domniei sale, membrii Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) au spus că a fost solicitată o ajustare a acţiunilor pe care le presupune planul de administrare.
Dimitris Sophocleous a precizat, ieri, într-un comunicat: "Considerăm că în acest moment angajamentele luate de România în faţa instituţiilor financiare internaţionale sunt puse în pericol, alături de credibilitatea reprezentanţilor Guvernului în acest raport. Ca rezultat al respingerii planului de administrare mi-am prezentat demisia din poziţia de director general al CFR". Domnia sa a menţionat că, după trei luni de la preluarea mandatului, a obţinut deja rezultate pentru companie, exemplificând cu reducerea arieratelor faţă de bugetul de stat de la 620 milioane lei, în decembrie 2012, la 540 milioane lei, în martie 2013, cu plata la zi a contribuţiilor pentru angajaţi, după o lungă perioadă de întârzieri şi cu sume în plus de 1,3 milioane lei, anual, după renegocierea chiriilor.
"Preşedintele Consiliului de Administraţie al Companiei Naţionale CFR SA Lucian Isar şi directorul general Dimitris Sophocleous îşi exprimă, în acest context, îngrijorarea provocată de maniera netransparentă prin care a fost întrerupt şi pus sub semnul întrebării procesul de transformare pozitivă a companiei", mai arată comunicatul citat.
Acesta adaugă faptul că managementul privat a demarat renegocierea cu furnizorii pentru reducerea sumelor plătite de CFR SA, a început procesul de recrutare a noilor directori, a obţinut peste 9 milioane lei din vânzarea unui prim lot de material de cale ferată folosită, prin Bursa de Marfuri şi a reuşit pregătirea şi livrarea, în două luni, a planului de management şi administrare, care include reorganizarea companiei.
Pe lângă Dimitris Sophocleous, administratorii CFR SA sunt Lucian Isar, Enache Jiru, Dănuţ-Leonard Sandu şi Florian Raimund Kubinschi.
Ministrul Transporturilor Relu Fenechiu a spus zilele trecute, reprezentanţilor Băncii Mondiale, ca în unele companii de stat "managementul privat merge mai prost decât atunci când era management de stat", menţionând că CFR Marfă şi CFR Călători "au astăzi management privat" şi, "spre deosebire de alte situaţii, au şi management performant".
Fost manager la companii precum Romtelecom sau AD Pharma şi preşedintele Consiliului de Administraţie al dezvoltatorului imobiliar Impact, Dimitris Sophocleous a preluat, în luna ianuarie, funcţia de director general al companiei CFR, în urma unui proces de recrutare de manageri profesionişti.
AGA a numit un nou Consiliu de Administraţie, care este format din Sorin Mîndruţescu, CEO Oracle România; Peter Weiss - ex Country CEO Bancpost şi fost preşedinte al ABN Amro România (RBS Romania); Peter Raimund Kubinschi; Enache Jiru şi George Micu, consilier pentru privatizare şi şef de cabinet al lui Cristian Ghibu - fostul director general al CFR, numit secretar de stat în MT de către Relu Fenechiu.
1. CFR e vanduta deja.
(mesaj trimis de Toma Necredinciosu' în data de 16.04.2013, 12:46)
CFR e vanduta deja, de la alegeri. Un nou imbogatit ciudat, sigur paravan, a aparut pe firmament - Gruia Stoica. Incepe deja sa lucreze la "imagine", dupa ce a intrat pe linie dreapta la alegeri, nefiind deloc strain de sustinerea campaniei USL. Si nici nu vrea mult: CFR. Asa ca este exact invers: cand a vazut noul guvern ca managementul privat incepe sa-si faca prezenta in acest segment al industriei, periclitand ascensiunea d-lui Gruia Stoica (a piramidei care il sustine financiar, ca doar nu putea face un fierar 450 mil.euro in 20 de ani), au dat buzna sa anuleze contractul de management, afirmand exact invers. Specific propagandei pseudo-socialiste, experimentate dupa 20 ani de lucru la psihologia romanilor.
1.1. de neicnorat (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Obama în data de 16.04.2013, 15:58)
este si Fenechiu Transformator care probabil mai are si el ceva de tras din acest CFR, ca doar, vorba armeanului, cum poti fi ministru bugetar, si trai decent in aceasta Romanie in care ministrii, ultimii, au ajuns sa fie oropsiti de soarta.. !