Manualul, eterna problemă

O.D.
Ziarul BURSA #Cultură / 22 ianuarie 2019

Ecaterina Andronescu

Ecaterina Andronescu

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, nu împărtăşeşte deloc viziunea colegului de partid Liviu Pop în ceea ce priveşte manualele şcolare. În ultimele zile ministrul a avut mai multe luări de poziţie împotriva "manualului unic", care reprezintă unul dintre proiectele pentru care Pop a consumat foarte multă energie în mandatul său. Discuţia despre manuale a ajuns inclusiv la partea financiară. Ecaterina Andronescu a afirmat că manualul de limba şi literatura română de clasa a IV-a, în care se spune că "în munţii Bucegi există o zonă în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc" ar "trebui teoretic, înlocuit", dar practic trebuie căutate resurse pentru a îl înlocui: "Manualul acela trebuie să iasă din circuit. Acolo sunt două categorii de vinovaţi - evaluatorii şi autorii. Toate manualele cu greşeli, teoretic, nu au ce căuta pe masa elevilor - teoretic, practic, trebuie să vedem cu ce bani le înlocuim. Nu pot să vă spun acum, dar, teoretic, ar trebui să îl înlocuim şi atunci trebuie să căutăm resurse ca să îl înlocuim". Ministrul a declarat că a fost schimbată metodologia pentru evaluarea şi întocmirea manualelor: "Anul acesta, am schimbat metodologia pentru evaluarea şi întocmirea manualelor, am crescut foarte mult accentul pe calitate. Manualul se punctează pe calitate, cu 100 de puncte, dacă nu ia cel puţin 95 de puncte nu trece şi, în acelaşi timp, evaluatorii vor fi aleşi în aşa fel încât să nu mai ajungem la situaţii de felul celei semnalate".

Săptămâna trecută, Ecaterina Andronescu a spus că nu doreşte să fie chestionată pentru greşelile altora: "Nu mă întrebaţi pe mine de greşelile altora, să-i întrebaţi pe cei care greşesc şi mai ales să îi punem să îşi corecteze greşelile. Vreau să vă spun că în acest an, poate aţi şi văzut pe siteul nostru, am rescris metodologia pentru manuale. Am deschis competiţia pentru manuale pentru că interesul nostru este să avem manuale corecte, manuale de calitate. Este o responsabilitate foarte mare şi a celor care fac evaluarea manualelor pentru că cel care evaluează îşi asumă o responsabilitate. Nu trebuie să fii specialist în geografie ca să vezi că la Turnu Severin ai pus Turnu Măgurele, autorul de manuale a pus Turnu Măgurele. Eu cred că au fost şi neatenţii, ca să le numesc într-o manieră uşor academică".

Pe de altă parte, senatorul USR Dan Lungu susţine că, în urma unei interpelări făcute la Ministerul Educaţiei, i s-a comunicat că autorii manualelor unice, dar cu greşeli multiple, au încasat sume cuprinse între 25.000 - 45.000 de lei brut. Lungu consideră că aceste onorarii sunt nejustificate, că procedura de selecţie nu a fost transparentă şi nu există garanţia că au fost aleşi cei mai buni specialişti.

La începutul anului, ministrul Educaţiei a anunţat că se va renunţa la ideea de "manual unic", urmând să se pună accentul pe calitate.

Ministrul Educaţiei Naţionale susţine că dotarea şcolilor cu table inteligente şi a elevilor cu tablete ar fi un pas spre creş­terea performanţei şcolare. Minis­terul se află acum la faza de redactare a acestui proiect, care va fi finanţat cu fonduri europene: "Sper să reuşim să ducem proiectul acesta la bun sfârşit. Este un pas spre creşterea performanţei, cred eu, pentru o generaţie care a venit de acasă cu tableta, cu utilizarea tabletei în minte şi în mânuţele lor. Deci noi nu putem să-i în­toarcem aici neapărat numai la cretă şi la creionul cu care scriu pe caiet. Deci un salt în formarea elevilor prin utilizarea tehnologiilor moderne trebuie să facem pentru că ei sunt generaţia revoluţiei informaţiei şi bioingineriei. Proiectul este cu bani europeni Acum suntem la etapa la care scriem proiectul, nu o să poată fi făcut bătând din palme pentru că este vorba de o sumă importantă, având în vedere numărul de elevi pe care îi avem în gimnaziu şi licee în mod deosebit. O să dureze ceva până Uniunea Europeană ne aprobă. Probabil câteva luni de zile".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb