Manualul unic pregăteşte generaţia dezinformată

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Cultură / 21 septembrie 2018

Manualul unic pregăteşte generaţia dezinformată

Greşelile nenumărate din manualele tipărite de Editura Didactică şi Pedagogică (EDP) au reuşit să şubrezească grav încrederea în sistemul autohton de învăţământ. Erate după erate, acuze încrucişate, crearea de comisii de anchetă şi în toată această "vânzoleală" la mijloc se află elevii, care fie nu mai iau de bun nimic din manualele pe care le folosesc, fie sunt conştiincioşi, dar au şanse mari să achiziţioneze informaţii false. În toată aceas­tă poveste tristă, dezamăgeşte lipsa de reacţie a corpului profesoral, care acum avea toa­te motivele să se revolte.

Desigur, nimeni nu mai aşteaptă nicio demisie, fiind evident că a devenit o tradiţie ca decidenţii să nu îşi asume responsabilitatea niciodată, maximul de efort fiind acela de a muta vina în altă parte. Practic asistăm la sacrificarea unei generaţii pe altarul nepăsării şi dezinformării.

Săptămâna trecută, Şefa Editurii Didactice şi Pedagogice a răspuns întrebărilor deputaţilor din Comisia de Învăţământ. Fiecare a rămas cu dreptatea lui după această întrevedere, Maria Nistor, directorul Editurii Didactice şi Pedagogice, anunţînd că nu are motive să se retragă din funcţie din cauza aces­tor greşeli: "Nu am niciun motiv să îmi dau demisia". Maria Nistor a promis că erorile vor fi corectate cu erate, în unele cazuri, şi cu retipărire în altele (manualul de geografie pentru clasa a VI-a), iar de anul viitor procedura de avizare a manualelor şcolare va fi regândită. Pe de altă parte, Editura Didactică şi Pedagogică a anunţat, prin vocea directorului, că îi dă în judecată pe autori şi pe cei care au aprobat publicarea cărţilor: "Vom acţiona în judecată atât Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, cât şi autorii, de acolo mă aştept la nişte daune morale pentru că au greşit cu abordarea pe care au avut-o în raport cu EDP".

"La Geografie e imperios necesară retipărirea, ar fi imperios necesar şi ca autorii şi evaluatorii să îşi ceară scuze alături de EDP în privinţa redactării". Au fost depistate, până acum, greşeli grave în cărţile de Istorie, Biologie şi Limba Română pentru clasa a VI-a, dar şi în cea de Matematică pentru clasa I.

Conform Societăţii de Ştiinţe Istorice din România, există greşeli grave, de toate tipurile: "Grupul de lucru desemnat de Societatea de Ştiinţe Istorice din România pentru a analiza manualul de Istorie de clasa a VI-a publicat de Editura Didactică şi Pedagogică a constatat că manualul analizat conţine patru abateri de la programa şcolară, deficienţe de calibrare şi selecţie a informaţiei, erori factuale, deficienţe de terminologie, inadecvări ale materialelor didactice şi ale activităţilor de învăţare, precum şi un număr prea mare de greşeli lingvistice, de scriere şi de tehnoredactare. Aceste deficienţe eclipsează aspectele pozitive, care nu lipsesc cu totul din conţinutul manualului analizat. Erori au fost semnalate nu doar la manualul de Istorie, ci şi la manualele de la alte discipline (deocamdată manualele de Geografie, Biologie şi Matematică, dar lista este deschisă); această constatare la îndemâna oricăruia dintre noi umple de ridicol pe aceia care încearcă să ne convingă că în cazul fiecărui manual este vorba de un caz special, izolat, singular şi că răspunderea revine doar autorilor de manuale. Nu se pune problema de a exonera pe autorii de manuale care au greşit, uneori flagrant. Multiplicarea erorilor, care nu au lipsit nici anterior, coincide cu opţiunea Ministerului Educaţiei pentru trecerea la manualul unic. Nu vom contesta dreptul decidentului responsabil de a opta între manualul unic si un sistem cu mai multe manuale dintre care profesorul alege unul, funcţie de calităţile intrinseci ale manualului, dar şi funcţie de specificul clasei. Vom consemna însă faptul că sistemul manualului unic măreşte riscul eşecului şi îngreunează corecţiile; dacă ar fi fost mai multe manuale editate de mai multe edituri, profesorii ar fi avut posibilitatea să evite manualele cele mai slabe, iar costurile neglijenţei ar fi revenit editurii private. De foarte mulţi ani, manualele sunt lucrate "în asalt", cu termene foarte scurte pentru autori, evaluatori, referenţi, tehnoredactori, editori etc.. Acest tip de "rasoleală" a devenit obişnuinţă la Ministerul Educaţiei şi garantează apariţia multor rebuturi. Ar fi timpul ca şi decidenţii politici şi administrativi să înţeleagă că lucrul de calitate necesită timp şi mecanisme instituţionale puternice de garantare a calităţii".

Aşa cum se practică pe scară largă, ministerul Educaţiei a constituit o Comisie de cercetare pentru a stabili persoanele responsabile pentru aceste greşeli, instituţia urmând a lua ulterior măsurile legale ce se impun: "În baza contractului subsecvent semnat între Ministerul Educaţiei Naţionale şi Editura Didactica şi Pedagogică SA, EDP s-a obligat să «realizeze cu profesionalism obligaţiile asumate în conformitate cu standardele de editare şi tipografice în vigoare, specifice manualelor şcolare, respectiv să asigure protejarea drepturilor de proprietate intelectuală, tehnoredactarea, conceptul grafic, verificarea de formă şi conţinut, realizarea manualelor digitale, inclusiv interactive, reproducerea în format tipărit şi electronic, editarea manualelor, traducerea în limbile minorităţilor naţionale şi livrarea manualelor la sediile Inspectoratelor Şcolare judeţene/al Municipiului Bucureşti»". Reprezentanţii MEN precizează că, potrivit contractului de prestări servicii încheiat cu evaluatorii şi în conformitate cu angajamentul individual, evaluatorii îşi asumă responsabilitatea pentru calitatea activităţii desfăşurate. Aceeaşi responsabilitate a fost asumată şi de avizatorul ştiinţific: "Pentru evitarea unor astfel de situaţii regretabile, procedura de realizare a manualelor şcolare va fi revizuită şi îmbunătăţită, inclusiv prin introducerea unei etape suplimentare de verificare a variantelor finale ale manualelor şcolare, la nivelul inspectoratelor şcolare, prin inspectorii de specialitate".

Încercarea de a revizui un sistem care a dovedit din prima că excelează doar în ceea ce priveşte greşelile nu reprezintă o soluţie, ci doar o încercare de a diminua, temporar, presiunea publică.

Discuţiile trec, eratele se pierd pe drum, dar greşelile din manuale rămân!

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Stimate domn, dezinformaţi. Într-adevăr, manualele unice au mici probleme, cauzate în principal de marea responsabilitate pe care a avut-o EDP. Chestiunile se rezolvă însă elegant, cu erate, iar pe viitor cu corecţii la reeditare. Şi gata. Nu înţeleg însă de ce nu observaţi două lucruri simple:

    1. S-a stopat hemoragia de bani din buzunarele părinţilor, care dădeau o avere pe materialele auxiliare(toată lumea cunoaşte şmecheria traficului practicat de către măreţele „edituri alternative”); 

    2. Dacă generaţia care vine va fi una dezinformată, atunci înseamnă că va fi la fel ca aceasta care tocmai a fost formată de manualele alternative şi care, de doi ani, e manipulată de retorica de flaşnetă a progresiştilor de tipul dumneavoastră care, în loc de argumente, vin cu sloganuri.

    Aşadar, chiar şi-n cel mai rău caz, s-ar ajunge ca acum, doar că scutind ceva bani din buzunarele părinţilor. Ştiu, gâfâie domnul Liiceanu, dar nu-i nicio pagubă. 

    1. Stimate domn Maximus, habar nu aveti, probabil nu detineti un copil - elev. Culegeri si auxiliare se cumpara in aceste zile intr-o veselie. Nu ar strica sa va si informati inainte sa comentati inteligent.

      Sunt părinte, si in prima săptămână de școală am dat 235 de lei pe manuale alternative. Si mai am de dat 40, pe unele abia comandate. Si o sa mai dau câteva zeci ( si dvs. la fel) pe retipărirea celor unice făcute praf ...

      Se vede de la o posta caracterul economic al publicatiei: "detineti un copil"...:)))

      Am vindut carte scolara vreo zece ani. De limba engleza. Cu preturi pentru piata romana. Concuram Macmillan-Oxford-CUP-Longman. Si atunci se mai intimpla, pe vremea licitatiilor, sa cistige editurile de partid si de stat, mai apoi sa intre in gratiile unor inspectorate niste stipendiatori de campanie... Dar, lasati-o, ca macane! Manualele erau incomparabile!

      Maximus, penibilul doare? Flasneta comunistoida ce esti!

    Profesori de nota 5 elevi de nota 10?

    ... tinerele generatii au dezvoltat sisteme de aparare la dezinformare... Nu mai citesc nimic!:))))

    Oare autorii de manuale ( care au castigat licitatiile) nu faceau si inainte manuale pt edituri private ? Si daca castigau mai bine si si-au spus : Hai sa facem niste manuale cu greseli pt guvern, lumea tipa, guvernul si-o ia si se ajunge din nou la varianta de dinainte cand castigam noi banii. Anul asta vor fi erate, la anul reeditari fara greseli si dupa aia calm. Nu vad probleme reale, doar din astea create artificial si umflate la paroxism de unii cu alte interese.

    1. Reeditari de milioane de euro. Chiar, nicio problema. Nici ca sistemul permite ca profesorii sa greseasca voit. Putina logica nu ar strica nici pt comentatori.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb