Decizia de adoptare a legii offshore, care reglementează exploatarea gazelor din Marea Neagră, a stârnit controverse şi reacţii adverse în rândul clasei politice.
Legea offshore a fost adoptată, luni seară, de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, cu 175 de voturi pentru, 30 împotrivă şi 30 de abţineri. USR, PNL şi PMP nu au votat.
Actuala formă a legii va impune operatorilor să plătească impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toată producţia va trebui tranzacţionată pe piaţa românească, iar sumele obţinute vor fi direcţionate spre parteneriatele public-private.
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că legea adoptată de Camera Deputaţilor, într-o formă mult diferită de cea adoptată de Senat, va ajuta România să nu mai fie dependentă energetic de ruşi.
Liviu Dragnea a susţinut: "Nu puteam accepta ca România să-şi păstreze în continuare dependenţa energetică de ruşi. Faptul că am pus 50% din toată producţia pe contracte bilaterale, iar 50% tranzacţionare pe piaţa românească, înseamnă că România devine una dintre puţinele ţări din lume care devine independentă energetic".
Liderul PSD estimează că suma totală încasată de statul român va depăşi 20 de miliarde de dolari după adoptarea noilor măsuri.
Deputatul PNL Virgil Popescu a declarat, ieri, că prin legea offshore PSD şi ALDE au dinamitat interesul de securitate energetică al României.
Domnia sa a afirmat, citat de Agerpres: "Prin legea offshore, PSDragnea şi ALDE au dinamitat interesul de securitate energetică al României, au alungat investitorii străini şi au crescut dependenţa de gazul rusesc, pentru că, dacă nu vom începe investiţiile în Marea Neagră (...), vom creşte dependenţa de gazul rusesc. Nu înţeleg de ce ieri (n.r. luni) domnul Dragnea, de la tribuna Parlamentului, ne-a spus cu mândrie că va creşte independenţa energetică a României şi că gazele româneşti nu vor ajunge în Ungaria. Nimic mai fals! Dânsul ne-a spus că 50% din producţie va fi vândută în România, eu îi spun că n-a citit legea - 50% din producţie va fi vândută pe platformele de tranzacţionare din România.
Asta nu împiedică firmele ungureşti şi pe nimeni din exterior să vină să cumpere gazul din România sau să facă contracte bilaterale pe restul de 50%".
Potrivit deputatului, această lege poate avea drept rezultat retragerea investitorilor, iar statul român poate pierde miliarde de euro. Domnia sa l-a întrebat public pe Liviu Dragnea dacă are vreo înţelegere cu guvernul ungar, pentru că, spune el, nu a existat nicio reacţie fermă a autorităţilor faţă de declaraţiile "provocatoare'' ale ministrului de Externe ungar şi directorului transportatorului naţional de gaze din Ungaria prin care au afirmat practic: "voi nu aveţi ce face cu gazele, vi le luăm".
Totodată, deputatul PNL a mai susţinut că a asistat, în Camera Deputaţilor, la un simulacru de dezbateri pe legea offshore.
Domnia sa a precizat: "În timp ce ieri (n.r. luni) dezbăteam amendamentele în comisii, Liviu Dragnea era prezent la toate televiziunile şi spunea românilor ce s-a aprobat în comisie. Mai mult, domnul Dragnea ne spunea cum statul va câştiga 20 miliarde de dolari din aceste exploatări şi că vom deveni independenţi energetic. Nimic mai fals!".
Potrivit domnului Virgil Popescu, Ministerul de Finanţe a trimis Comisiei de Industrii o evaluare a impactului bugetar din aplicarea Ordonanţei 7/2013 asupra exploatărilor offshore din care statul câştigă (în perioada 2020-2050) 500 milioane de lei anual, adică 15 miliarde de lei în 30 de ani.
"Unde sunt cele 20 de miliarde de dolari, domnule Dragnea?", a adăugat deputatul PNL.
Virgil Popescu a mai spus că titularii de concesiuni offshore transmit un semnal ferm că legea offshore are impact negativ puternic asupra investiţiilor din Marea Neagră.
"Aşadar, ieri (n.r. luni) PSD şi ALDE au aprobat o lege care dinamitează interesul de securitate energetică a României, alungă investitorii străini din Marea Neagră şi creşte dependenţa României de gazul rusesc", a mai afirmat deputatul PNL.
Virgil Popescu a mai transmis: "Cred cu tărie că acest Guvern nu este capabil să facă o strategie clară astfel încât gazul extras în România să fie consumat în România, că nu este în stare să ne spună în cât timp va putea creşte reţeaua de distribuţie a gazelor pentru populaţie şi în cât timp va putea stimula investiţiile în petrochimie. Cu un asemenea guvern nimic nu este posibil!".
• Titularii de concesiuni offshore transmit că noua lege are impact negativ asupra investiţiilor din Marea Neagră
Marile companii din industria petrolieră au criticat, ieri, adoptarea de către Camera Deputaţilor a proiectului de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN), citat Agerpres.
ARCOMN, asociaţia în rândul căreia se regăsesc companii precum ExxonMobil, OMV Petrom, Lukoil, Romgaz şi BlackSea Oil and Gas transmite: "Considerăm că amendamentele adoptate de Camera Deputaţilor vor avea un impact negativ semnificativ asupra industriei de petrol şi gaze offshore din România şi vor descuraja investiţiile din Marea Neagră, cu consecinţa imediată a diminuării potenţialului de producţie suplimentară de hidrocarburi din zona offshore. Asociaţia noastră consideră că stabilitatea şi predictibilitatea mediului legislativ românesc, în general, şi a regimului fiscal, în particular, pe întreaga perioadă a contractelor de concesiune, reprezintă o condiţie esenţială pentru dezvoltarea cu succes a resurselor de hidrocarburi offshore".
Richard Tasker, şeful ExxonMobile România, preşedintele asociaţiei operatorilor de offshore, a declarat, citat de Hotnews: "Am făcut tot ceea ce am putut ca să urmărim dezbaterile şi să înţelegem ceea ce aţi discutat şi aţi dezbătut, mai ales în ceea ce priveşte regimul de impozitare. Evaluarea noastră, după ce am asistat la dezbaterile de astăzi (n.r. luni), este că acesta constituie o creştere semnificativă a regimului fiscal care ne este aplicabil. Fiecare investitor va trebui să ia decizia proprie cu privire la investiţia sa. Dacă înţelegerea noastră este corectă, ceea ce aţi dezbătut astăzi (n.r. luni) va face mult mai dificil pentru fiecare investitor să îşi ia decizia de investiţie. Cum am menţionat în întâlnirile de săptămâna trecută, este foarte important pentru investitori să aibă un regim predictibil şi stabil al fiscalităţii pe întreaga durată a investiţiei lor".
Şi CEO-ul OMV Petrom, Christina Verchere a declarat, la rândul său: "După ceea ce am văzut ce s-a întâmplat astăzi, suntem îngreunaţi în a adopta decizia finală de investiţie care să favorizeze România".
Mark Beacom, şeful Black Sea Oil Gas, a afirmat: "Acum doi ani am început procesul de stabilire a cadrului în care putem face investiţiile în Marea Neagră. (...) Din punct de vedere al fiscalităţii aveam deja confirmată stabilitatea, scopul acestei legi, acela de a reconfirma într-un mod clar această stabilitate. (...) Pot să va spun cu toată fermitatea, ţinând cont de textul pe care l-am văzut, ne pune în situaţia mult mai dificilă de a lua decizia finală de investiţie faţă de momentul în care ne aflam acum doi ani".
Legea privind operaţiunile petroliere offshore a fost aprobată în octombrie 2017 de Guvernul Tudose şi apoi trimisă în Senat, prima cameră decizională. A fost aprobată de Senat în februarie 2018, fiind trimisă în Camera Deputaţilor. Ulterior, a trecut prin mai multe comisii din Camera Deputaţilor pentru avize, iar din aprilie s-a aflat în comisia pentru industrii. Pentru a intra în vigoare, proiectul de lege trebuie promulgat de preşedintele Klaus Iohannis.
Rezervele de gaze din Marea Neagră se ridică la 200 de miliarde de metri cubi în perimetrele unde au fost efectuate foraje, ceea ce ar însemna ca producţia totală a ţării să se dubleze timp de 20 de ani. OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au finalizat a doua campanie de foraj în perimetrul Neptun din Marea Neagră, unde cele două companii au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent. Primele estimări arată că în perimetrul Neptun ar putea fi între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi de gaze.
• Legea offshore votată de deputaţi prevede:
"Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore prevăzut la alin. (1) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore (...) din care se deduc investiţiile în segmentul upstream.
Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor.
Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă.
Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri de mai jos, ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, după cum urmează:
a) 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv;
b) 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 85 lei/MWh şi 100 lei/MWh inclusiv;
c) 20% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 100 lei/MWh şi 115 lei/MWh inclusiv;
d) 25% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 115 lei/MWh şi 130 lei/MWh inclusiv;
e) 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 130 lei/MWh şi 145 lei/MWh inclusiv;
f) 35% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 145 lei/MWh şi 160 lei/MWh inclusiv;
g) 40% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 160 lei/MWh şi 175 lei/MWh inclusiv;
h) 45% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri între 175 lei/MWh şi 190 lei/MWh inclusiv;
i) 50% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri care depăşesc 190 lei/MWh.
Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 60% din totalul veniturilor suplimentare".
1. Lacrimi de slugoi
(mesaj trimis de Sondes în data de 11.07.2018, 09:05)
Tare mai sufera un numit popescu de grija multinationalelor ... Slugoi jegos !
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Obma în data de 11.07.2018, 09:24)
oi fi Dragnea sau Iancu, de iti permiti sa vorbesti asa?
1.2. Sunt multi slugoi ai colonistilor. (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 14:39)
Sunt multi slugoi ai colonistilor care se cred stapani in colonia Romanica, in frunte cu guvernatorul Iohannis, cel pus in functie de serviciile romanesti si mai ales straine, pentru a apara interesele marilor puteri si multinationale.
Acum colonistii au primit o palma peste bot, dar nu pleaca cainele de la macelarie, vor incerca sa faca presiuni la Bruxelles si Washington ca sa-si ia tainul fara sa plateasca nimic pentru ce exploateaza.
2. fără titlu
(mesaj trimis de Obama în data de 11.07.2018, 09:24)
ce interese sunt pe langa aceasta lege... nu mai stii care zice adevarul si care minte.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 11:57)
Cum să nu mai știi?
PNL, USR și PMP au votat la senat legea donării gazelor, iar în camera deputaților s-au opus votării unei variante care a nemulțumit corporațiile.
Uite, acum știi.
2.2. esti penibil (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de Obama în data de 11.07.2018, 12:11)
nu e niciun mister cine te plateste sa scrii aici.
2.3. PNL, USR, PMP împotriva României (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 15:15)
Misterul votării legii donării gazelor de către PNL, USR și PMP, la senat, a fost dezlegat.
Deranjarea corporațiilor prin votul de la camera deputaților a iritat PNL, USR și PMP..
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 11:06)
Într-o postare publică pe Facebook, Sorin Mihăilescu, fost lider al galeriei Farului şi membru fondator al noului club după ce vechea echipă a dat faliment în 2016, a vorbit pe larg despre culisele ultimelor luni.
Implicat adânc la SSC Farul, Mihăilescu povesteşte cum fostul fotbalist Adrian Pitu, instalat anul trecut preşedinte, i-ar fi ameninţat pe suporteri, înaintea mitingului organizat de PSD, luna trecută, că dacă nu merg la Bucureşti minimum 100 de oameni, clubul nu va mai primi finanţare de la Primărie şi Consiliul Judeţean! Mai mult decât atât, se aminteşte şi că Pitu, imediat după ce a fost numit preşedinte, i-ar fi încredinţat contractul pentru afişele de meci şefului organizaţiei de tineret a PSD Constanţa.
Contactat de ProSport, Adrian Pitu a negat totul, cu vehemenţă, folosind cuvinte grele la adresa suporterilor.
„Am documente şi martori pentru absolut tot ceea ce afirm. Tot, tot, tot poate fi demonstrat în instanţă, dacă e nevoie! Eu nu bat câmpii şi nu mă expun. Sunt multe alte lucruri, de o gravitate extremă, pe care le cunoaştem, eu şi ceilalţi suporteri din Consiliul Director, dar despre care nu vorbesc acum pentru că n-aş avea, momentan, dovezi. Însă lucrurile pe care le-am scris şi spus sunt publice, mi le asum şi le pot proba oricând, în faţa oricui“, afirmă Sorin Mihăilescu pentru ProSport.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 11:49)
Acest mesaj nu are nimic in comun cu subiectul si merita aruncat la cos si sters.
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 12:02)
Dar despre minciunile spuse în mod repetat de Stirile Pro TV cu scopul evident de a manipula, a dezinforma si a chema oamenii in strada?
Am ascultat stupefiată o minciună gravă difuzată, la o oră de maximă audiență, de către un post important de televiziune, ProTv, de căte o cunoscută și iubită prezentatoare tv, Andreea Esca.
Andreea Esca spunea la Pro TV: “Un violator va putea să-și privească victima în ochi în timp ce va povesti la Poliție, dacă va mai avea curaj, prin ce a trecut”.
În realitate, în modificările aduse, victima unei agresiuni sexuale are prin lege statutul de martor vulnerabil potrivit articolului 113 din Codul de Procedură Penală și beneficiază de măsuri speciale de protecție.
Organul de urmărire penală este obligat să-i aducă victimei la cunoștință măsurile de protecție (potrivit art.126, victimele vulnerabile și martorii protejați au dreptul să dea declarații prin mijloace audio-video, prin distorsionarea vocii și imaginii) ce se iau in astfel de situații,precum și posibilitatea de a renunța la acest lucru.
Dacă victima alege să renunțe la măsurile de protecție, acest lucru se consemnează în scris și se semnează pe proprie răspundere de către victimă.
Deci nici pomeneală că victima violului va fi obligată să se uite în ochii violatorului și să dea declarație.
În Codul de Procedura Penală, pe care și-a asumat, fără dezbatere, răspunderea guvernul Boc,procurorul este cel care decide dacă victimei i se dă statutul de ”vulnerabilă”, iar martorului statutul de „amenințat”. Acesta este articolul schimbat în favoarea victimelor și martorilor amenințați.
La fel, orice parte vătămată, dacă are motive de temere, poate solicita statutul de persoană protejată așa cum se precizează în articolul 92.
O persoană mai puțin inteligentă, nu stă să caute pe saituri modificările suferite de Codul Penal și Codul de Procedură Penală, ci ia de bună știrea mincinoasă difuzată de un post cu o mare audiență, pentru că nu i-ar da prin cap că idolul ei, Andreea Esca, o privește în ochi, prin intermediul sticlei, și o minte în scopul de a crea o emoție colectivă.
Și aceasta nu a fost singura știre mincinoasă difuzată pe post de Esca…
Oare în ce scop? Dorește să intre iară în cartea de istorie, de data aceasta ca prezentatoarea mincinoasă care incită la ură?
Cetățeanul de rând, care nu a citit cartea scrisă de Andreea Esca, nu știe că ea este acolo unde este pentru că i s-a oferit ocazia să studieze datorită unei burse date de Soroș.
Cu asemenea știri mincinoase, să nu ne mai mirăm că cei din stradă sunt revoltați împotriva modificărilor aduse la Codul Penal și Codul de Procedură Penală…
4. Guvern incompetent dar cu coada sus
(mesaj trimis de Mariana Gheorghe în data de 11.07.2018, 11:15)
Exxon si OMV au investit miliarde de dolari in proiectul asta.
Guvernele noastre sunt in stare sa scoata cu forte proprii 1 mg de gaz de la cativa Km adancime? Sunt incompetentii si cu coada sus!
4.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 11:50)
Acest mesaj nu respecta regulamentul, fiind o substituire de nume. O ticalosie a unui prost.
4.2. Numele e o metafora (răspuns la opinia nr. 4.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 15:15)
Numele "Mariana Gheorghe" e o metafora, bineinteles ca ea nu se ocupa cu postari. Este o doamna care valoreaza cat 1 mil. de viorici.
4.3. Planet Earth (răspuns la opinia nr. 4)
(mesaj trimis de Sulaina Channel penalist în data de 11.07.2018, 15:44)
Fara zacamint, Exxon si OMV pot sa-si admire pina nu mai pot tehnologia de extractie ca tot zero barili de titei sau mc de gaz vor avea. Aici e vorba de parteneriat, Romania pune la dispozitie zacamintul, Exxon si OMV pun la dispozitie tehnologia si extractia. Ce se obtine, se imparte "fifty - fifty" ca asta inseamna parteneriat. Nu le convine, sa extraga petrol si gaze cu tehnologia lor minune din Sahara, Gobi, Kalahari, Patagonia si sa-si retina 100% din nimic
5. Saraca mindra tara!
(mesaj trimis de Pribeagul în data de 11.07.2018, 11:16)
Ce fel de legiferare o mai fi si asta? Vine in fata tarii Senatul, in frunte cu porcul ala de Tariceanu si scoate o lege conforma careia gazele din Marea Neagra aduc X mld dolari cistiguri Romaniei. Nu dupa multe zile vine in fata tarii porcul ala de Dragnea si prezinta o lege conform careia gazele din Marea Neagra i-ar aduce tarii cistiguri evaluate la X + 20 pina la 40 mld dolari. Legea este votata imediat.
Cum este posibil ca o problema de o asemenea importanta sa fie tratata intr-un asemenea hal? Vine porcul de Dragnea la tv si prezinta legea, iar ceea ce prezinta el este votat imediat. Asta-i procesul legislativ al tarii? Ce oroare!
Acesti porci si ceilalti porci care au jefuit tara sau au asistat la jefuirea ei considera ca locul lor este in Parlament. Pentru orice om cu bun simt este clar ca au gresit locul, locul lor este in puscarie. Ti-ai gasit! Porcii considera ca-i normal ca sa-i bage ei la puscarie pe cei care au datoria sa-i incarcereze. Dovada, Sfinta Kovesi, in loc sa-si faca datoria sfinta fata de tara, la ora asta, este crucificata.
De retinut, ca toata acesta discutie haotica asupra taxelor pentru gazele offshore se petrece in conditiile in care companiile petroliere au dus-o foarte bine si cind pretul barilului a fost de 10 USD/baril, prin 1998, si 120 USD/baril, prin 2013 si 70 USD/baril, cit este acum. Companiile petroliere care opereaza in Marea Neagra ar trebui sa fi extreme de multumite cu un cistig de 5, hai sa zic maxim 10%.
Astea fiind zise, se pune intrebarea daca hotarirea luata de porcul ala de Dragnea este in folosul tarii sau ne duce tot pe drumul glorios al dezastrului. Fapt care, dupa cite ni s-au intimplat, n-ar mai trebui sa ne surprinda.
5.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 11:52)
Clar este mult mai in folosul tarii decat atitudinea porcilor de la PNL, PMP si USR. Niste tradatori de tara nascuti intr-o cloaca la ei acasa.
5.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 12:01)
PNL, USR și PMP au votat la senat legea donării gazelor, iar în camera deputaților s-au opus votării unei variante care a nemulțumit corporațiile.
Sfânta Kovesi va ajunge la pârnie pentru plăcerile peukerienei la care s-a dedat.
5.3. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 5)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 11.07.2018, 14:41)
...
6. fără titlu
(mesaj trimis de Cris în data de 11.07.2018, 12:19)
Multinationalele jegoase care practica preturi mari pe piata din Romania, trebuie puse la pamant. Respect Dragnea !
6.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 6)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2018, 14:32)
Nici un respect pt dragnea
....insa daca vindem o resursa trebuie sa scoatem profit ( de-aia ne pasuiesc atat Ue si americanii pt resurse)....redeventele in continuare sunt mai mici decat la americani si norvegieni....