Anul 2019 a fost anul ordonanţei 114, din cauza căreia ne-am trezit în noiembrie cu un deficit de 3,57%, dar aceasta îşi va face efectul şi în anul 2020, a declarat marţi Mihaela Mitroi, partener, Asistenţă Fiscală şi Juridică, EY România.
"Anul 2019 a fost anul ordonanţei 114. Ştiţi foarte bine asta. Din nefericire, o ordonanţă care a provocat anumite evenimente pe plan fiscal şi economic în România, ca atare ne-am trezit în noiembrie cu un deficit de 3,57% mult mai mare decât Pactul de Stabilitate şi Creştere, deficitul impus de aceştia. Sperăm să recuperăm încet, încet această situaţie. Oricum, ordonanţa 114 îşi va face efectul şi în anul 2020", a spus Mihaela Mitroi, la a 14-a ediţie a Conferinţei Anuale de Fiscalitate EY România.
Ea a afirmat că pe plan extern au apărut o serie de directive care vor fi implementate şi în România, menţionând printre altele directiva privind avertizorii de integritate, "un termen mai frumos decât a spune denunţători".
"Este vorba de o directivă europeană care va trebui să fie transpusă în România până în 2021 cu anumite derogări până în 2023. Aceste persoane, avertizorii de integritate, suntem practic cu toţii. Oricare dintre noi: angajaţi, persoane care nu neapărat au statut de angajaţi, dar care au informaţii cu privire la încălcarea unor norme ale Uniunii Europene şi care nu înseamnă neapărat chestiuni legate de fiscalitate", a spus Mihaela Mitroi.
Oficialul EY a menţionat că pot fi raportate şi aspecte ce ţin de mediu, protecţia consumatorului sau achiziţii publice. România va trebui să creeze în perioada următoare proceduri şi condiţii de raportare pentru aceste persoane.
1. fără titlu
(mesaj trimis de d.i. în data de 21.01.2020, 13:53)
dezinvoltura cu care aceasta mihaela mitroi explica deficitul excesiv cu care ne-a incarcat pnl-ul - ca fiind efectul oug 114! - ma face sa cred ca asistam fie la o emancipare o prostilor fie la o manipulare in masa sustinut orchestatrata de cercurile de putere care sustin oligofrenia pe care o emana guvernul de stransura cu care s-a protapit la palatul victoria domnu' Sica! ma intreb ca orice neofit intr-ale finantelor publice, cele 768 milioane $ aruncati pe 30 de rachete in 27 decembrie 2019 si miliardul avansat pentru cele 2900 autocamioane de "interes militar" de ziua republicii (pentru aia care nu stiu, 30 decembrie!) - nesarbatorita anul trecut! - cam cu cat or fi crescut deficitul bugetar al anului recent incheiat?!! dupa calculele mele doar cele doua pozitii de cheltuieli neprovizionate pentru 2019 inseamna 0,45% din pib, respectiv 0,45 p.p. din deficit!!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2020, 15:47)
Buna analiza. Problema e ca banii de care vorbesti nu sint in buget decit scriptic. Ei sint in contul de imprumut extern al Romaniei. Deci cum ar veni pe credit american. Ca vor fi introduci in buget cindva asta nu e vina pnl sau psd, este vina faptului existentei Romaniei in NATO. Ca sa stai la masa cu aia trebuie sa platesti. Daca nu ai bani decit de farfuria goala atunci mergi pe credit.