• Deschiderea unei clinici reprezintă o investiţie de 500.000 de euro.
• Gradul de tratare al afecţiunilor coloanei vertebrale este de 70%
• Tarifele variază între 500 şi1.000 de euro, pentru un pachet
de tratament
Reporter:Cum este văzută pe piaţa din ţara noastră Clinica Bio Ortoclinic?
Mihaela Proicea: Noi suntem de 12 ani pe piaţă, din 2006, şi avem experienţă mare în domeniul recuperării medicale pentru afecţiunile coloanei vertebrale. Ne axăm, în special, pe tratarea herniilor de disc fără operaţie. Suntem recunoscuţi în ţară, dar avem şi pacienţi din străinătate. Am dezvoltat de-a lungul timpului propriile noastre protocoale, având rezultate deosebite, chiar incredibile pentru mulţi. În legătură cu aceasta, aş spune că în toate sectoarele domeniului medical, datorită tehnologiei avansate, majoritatea manualelor de medicină actuale vor deveni cărţi de istorie, aşa cum spunea Sylvia Hoişie, inventatoarea polidinului într-un interviu.
Acordăm o atenţie deosebită pacienţilor, printr-un management al calităţii deosebit, evidenţiat prin număr de medici şi de cadre medicale pe care îl alocăm fiecărui pacient. Dacă în alte părţi există un kinetoterapeut pe oră la 2-5 pacienţi, la noi, la fiecare oră avem un kinetoterapeut, iar o asistentă sau un medic vizitea-ză fiecare pacient. Am creat un serviciu personalizat, astfel încât, în momentul în care pacientul acuză dureri, noi schimbăm tratamentul din mers. Ne comportăm ca un centru de cercetare.
Reporter: Care este, în prezent, fluxul de pacienţi al celor trei clinici pe care le deţineţi?
Mihaela Proicea: Avem, în medie, peste 200 de pacienţi pe zi.
Reporter: Încercaţi să vă adresaţi şi pacienţilor din afară?
Mihaela Proicea: Stilul nostru de tratament se pretează la turismul medical. Fiind un serviciu de calitate, străinii sunt atraşi de serviciile noastre. Străinii şi persoanele care merg frecvent în străinătate şi care ar avea posibilitatea să meargă să se trateze la orice clinică din afară, totuşi aleg să vină la noi. În special vara avem un aflux foarte mare de pacienţi români care lucrează în străinătate şi vin să se trateze în ţară, la noi, preţurile fiind mai mici decât în alte ţări, iar ei ştiu să aprecieze oferta de preţ/calitate. În străinătate doar mobilizarea vertebrată costă aproximativ 50 de euro pentru 10 minute. Pentru serviciile de cazare colaborăm cu agenţii de turism care pot oferi şi tururi de oraş însoţitorilor pacienţilor. Zona de turism medical este dezvoltată, în general, pe zona dentară şi agenţiilor le-a fost uşor să se adapteze cerinţelor tot mai diverse.
Reporter: Care este, în medie, preţul unui pachet de tratament?
Mihaela Proicea: Tarifele variază între 500 şi 1.000 de euro pentru 10-14 zile, în funcţie de nevoile pacientului. Urmează, apoi partea de întreţinere. Tratamentul este pe bază de elongaţie, o procedură medicală care măreşte distanţa intervertebrală, pentru ca discul intervertebral să se rehidrateze şi să revină la starea normală. Pentru ca procedura să aibă succes, după acest tratament, care se întinde pe 10-14 zile, o dată pe lună trebuie repetată pentru menţinerea spaţiului intervertebral, pe o perioadă de aproximativ un an. Altfel, pacienţii se întoarc la vechile obiceiuri, îşi reiau poziţiile vicioase, iar discurile intervertebrale se tasează din nou.
Gradul de reuşită pe care îl înregistrăm cu protocolul nostru de tratament este undeva la 70%. Alţi 20% dintre pacienţi încă mai resimt dureri, iar un procent de 10% au durerile la fel de mari cu indicaţie de operaţie.
Reporter: De unde vin cei mai mulţi pacienţi străini?
Mihaela Proicea: În afară de româ-nii care lucrează în străinătate, cei mai mulţi pacienţi străini sunt din ţările nordice. Aceştia resimt lipsa soarelui şi au multe probleme de sănătate, accentuate de construcţia lor înaltă. Mai sunt şi cei care vin din ţări precum Austria pe firme de asigurări private. Serviciile noastre sunt recunoscute la nivel internaţional şi nu ne-a fost niciodată refuzată o asigurare. Deşi sunt reticenţi când aud de Româ-nia şi la început nu au aşa multă încredere, vin la clinica noastră şi îşi schimbă percepţia. Oamenii preferă să dea 1.000 de euro pe tratament, decât să plătească 100.000 de euro pe operaţie, în alte ţări. Pacienţii străini sunt, în general, mai conştiincioşi şi vin mai repede pentru recuperare la interval de o lună de zile, decât cei din ţară.
Reporter: În aprilie, Bio Ortoclinic a inaugurat a doua clinică în Bucureşti. De unde a pornit această decizie?
Mihaela Proicea: Am realizat un sondaj de opinie şi unul dintre motivele pentru care pacienţii renunţau la întreţinerea lunară a fost distanţa până la clinica pe care o avem în zona Băneasa. Aşa am decis să mai deschidem o clinică, să fim mai aproape de pacienţii noştri şi să cuprindem şi Estul Capitalei. În zona Pieţei Alba Iulia, accesibilitatea este mult mai uşoară, sunt multe mijloace de transport în comun aproape de noi. La noua clinică, însă, nu avem contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, aşa cum se întâmplă la sediul din Siseşti, unde 10 zile pe lună avem pacienţi care beneficiază de fizioterapie şi kinetoterapie prin CASMB.
În plus, noi încurajăm prevenţia. Statisticile internaţionale arată că românii, din punct de vedere oncologic, se îmbolnăvesc cel mai rar, în schimb mortalitatea este mult mai mare, pentru că descoperim tocmai în stadii finale problemele. La fel şi la coloană, majoritatea ajung la doctor în stadii avansate ale herniei de disc, chiar în sechestru. Cele mai multe din cazurile care ajung la noi, sunt la limita operabilului. Potrivit unui studiu, din totalul herniilor de disc care se operează, doar 5% ar avea nevoie de intervenţie chirurgicală, iar 95% pot fi recuperate.
Totodată, tinerii din noua generaţie nu prea mai fac mişcare, obezitatea la copii dublându-se în ultimii 10 ani, sunt sedentari, au poziţii vicioase, iar creşterea în greutate va face ca peste 5-10 ani să fie pacienţii mei. Asta arată că vom avea o populaţie îmbolnăvită înainte de vreme, care nu va mai putea lucra, iar acesta este un lucru îngrijorător. Lipsa ambulatoriilor de zi duce la sufocarea spitalelor, la scăderea calităţii serviciilor medicale şi la agravarea stării de sănătate a populaţiei, pe termen lung.
Reporter: Întâmpinaţi greutăţi în a găsi personal?
Mihaela Proicea: Acum 10 ani de zile era mult mai uşor. Diplomele româ-neşti din medicină sunt singurele recunoscute imediat, iar asta face ca foarte mult personal medical să emigreze. Şi mai grav este că medicii nu mai vor să lucreze în sistemul privat, statul acordând salarii foarte mari. Cos-turile pentru salarii la noi ating 60.000 de euro pentru cei 60 de angajaţi. Stai cu teamă continuă că un medic de la tine abia aşteaptă să se deblocheze un post la stat, ca să plece acolo.
Este un cerc vicios. Populaţia nu vrea să mărim preţurile, care ar fi singura variantă pentru a oferi salarii competitive.
Reporter: Ce consideraţi că ar trebui îmbunătăţit la sistemul sanitar din ţara noastră?
Mihaela Proicea: Personal consider că ar trebui încurajate investiţiile, în special în zone cu carenţe - de la oncologie şi până la problemele din pediatrie, unde mortalitatea este îngrijorătoare. De asemenea, pe zona de tuberculoză ar trebui să se ia măsuri, mai ales că, din câte am auzit, suntem singura ţară din Europa care se mai confruntă cu această boală. Şi, foarte important, deblocarea posturilor în marile spitale, pentru ca medicii tineri să rămână în ţară. Până la urmă, aceşti studenţi de la medicină sunt cei mai buni din ţară! Au terminat în oraşele lor cu notele cele mai mari şi de ei ar trebui să avem grijă. La interviurile de angajări pe care le am, toţi tinerii se plâng de lipsa disponibilităţilor posturilor în marile spitale.
Reporter: Care sunt aşteptările financiare ale companiei pentru anul acesta?
Mihaela Proicea: De când am preluat acţionariatul 100%, acum patru ani, creşterea a fost exponenţială, cam de 30% pe an. Acum, cu investiţia în noua clinică, cu un număr mai mare de angajaţi, mărirea contractelor cu Casa de Sănătate şi cu planurile de investiţii care vizează deschiderea unei noi clinici, pe fonduri europene, în Constanţa, estimez că anul acesta creşterea va fi de 50-60%. Pentru anul viitor sper într-o dublare a cifrei de afaceri.
Reporter: Aţi spus că anul acesta veţi deschide o nouă clinică şi în Constanţa. Aveţi în vedere şi alte noi inves-tiţii?
Mihaela Proicea: Da, am semnat deja un proiect european de un milion de euro, pentru deschiderea unei noi clinici în Constanţa.
Am în vedere să mai deschid şi alte clinici în ţară, în prezent, mai am în vedere oraşele Cluj-Napoca, Iaşi, Timişoara şi Braşov.
Pentru deschiderea unei clinici investiţia este în jur de 500.000 de euro.
În plus, fiind o firmă recunoscută la nivel european, am în vedere şi deschiderea unor clinici în străinătate, în state unde firmele de asigurări private sunt dezvoltate, tocmai pentru că sunt cele mai interesate să facă economie în bugetul lor, prin decontarea acestui tratament şi nu a unei operaţii de hernie de disc. Acest lucru este benefic şi pentru statul respectiv, pacienţii ne mai trebuind să stea în spital sau să îşi ia concediu medical.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 05:58)
Cred ca situatia este scapata de sub control. Explozia salariilor medicilor si asistentilor a creat situatii aberante, spitale ce nu cu mult timp in urma fusesera inchise au ajuns sa-si reactiveze linii de garda pentru specialitati cu grad de accesare minim, pacientii sositi in timpul garzii sunt direct dirijati catre spitalele judetene, in orice spiatal (inclusiv judetean) de la ora 13,00 nu gasesti picior de medic, infirmierii nu vor sa mai faca nimic pe gratis motivand ca lor nu li s-a marit leafa, plicul a ramas la putere ( caci nu-i asa, cum sa traiasca domnul/doamna doctor din amaratii aia de 15 -20 mii lei pe care-i primeste lunar ?!). Adaugati la aceasta cresterea tarifelor consultatiilor in paralel cu scaderea caltatii serviciilor in sistemul privat (nu-mi vorbiti despre posibilitatea de a apela la consultatiile din sistemul de stat, nu s-a schimbat nimic, cel mult a crescut gradul de infatuare a celor (adevarat, nu toti) care lucreaza acolo. Aceasata este reforma in sistemul sanitar ?!
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 12:37)
Esti medic?
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 20:46)
E șters bine pe creier.
2. Chiar asa?
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 12:36)
Multe-multe neadevaruri in mesaj.De altfel si interviul este la fel,probabil ca este o stransa legatura intre cele doua.Sper ca nu ia nimeni in seama asemenea afirmatii nefondate fara o minima informare.
2.1. Undeva la mijloc (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 14:40)
Cred ca adevarul este undeva la mijloc. Dincolo de discutiile asupra avantajelor material ale unor categorii, problema este care este avantajul pacientilor. Cat despre problema plicului, va suparati sau nu, acum cel putin nu mai are nici o justificare. Presupun ca o exigenta sporita a celor chemati sa aplice legea ar pune lucrurile pe fagasul normal.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 16:17)
Plicul a fost si inainte de cresterea salariilor medicilor doar pentru o foarte mica parte a lor,se cunoaste acest lucru dar ce bine e sa-i lovim pe toti nu-i asa ca da bine la popor...iar cu exigenta e mult de vorbit,medicii au fost ultimii la salarii si inainte de anii 90,Romania a fost tot timpul o tara contra medicilor si se vede acest lucru.
3. 666 euro salar de medic
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 14:34)
Dacă împărțim 40000 la 60 de medici asta iese.
De ce va mira ? Atât câștigă un taximetrist.
3.1. Discrepante aberante (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 14:43)
Discrepantele salariale intre stat si privat au ajuns ABERANTE. Vreau sa cred ca spitalele de stat nu asigura aceste niveluri salariale in detrimental cheltuielilor cu medicamentele si ingrijirea bolnavilor !
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 20.06.2018, 20:45)
ai bine continuam sa alocam banii pentru firmele lui Cocos. Spitalele făceau depozite de consumabile, iar medicii continuau sa plece afara. Mai renovam un spital, îl închideam după, e normal.
Firmele Securității să trăiască, oricum SRI are o rețea proprie de spitale.
4. fără titlu
(mesaj trimis de George în data de 07.02.2019, 15:17)
Am fost la acest cabine.ideea e ca daca vrei sa dai f multi bani si sa ramai cu probleme mai mari, eventual poate sa paralizezi sau ceva de genul,te duci la bio ortoclinic
5. nimic adevarat
(mesaj trimis de anonim în data de 30.10.2019, 13:36)
Dece nu-si problema altfel d-na Proicea ??Daca ar fi platit personalul cum trebuie si mai ales la timp.,medicii vor veni si la dumneai sa munceasca
Dece nu zice ca-s bate joc de personal,ca da salarii de mizerie si nici pe aceeia la timp??
Deaia d-na Proicea nu o sa aveti medici si personal la d-vs la firma .
Practicati preturi de vest si salarii de lumea a3a si aceeia nici macar la timp.
Sper sa reusiti sa va treziti la realitate si sa nu mai fiti atat de falsa.O zi frumoasa.