MINISTERUL FINANŢELOR CONTINUĂ DEZBATEREA CODULUI FISCAL ABSENT Câinii latră că Petreasca trece

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 29 august 2014

Câinii latră că Petreasca trece

Într-o caricatură de dezbatere publică, reprezentanţii Ministerului Finanţelor Publice (MFP) insistă să discute despre un proiect al noului Cod Fiscal pe care, însă, îl ţin secret şi din care picură câte un capitol în cadrul unor conferinţe organizate de o publicaţie economică.

Informaţii cu caracter public, care îi vizează pe toţi contribuabilii din această ţară, devin subiecte de monopol, prilejuind, eventual, câştiguri băneşti sau de alt ordin.

După ce, în urmă cu trei săptămâni, ministrul de resort Ioana Petrescu a "prezentat" Codul Fiscal în faţa unui număr de aproximativ 100 de persoane, fără a pune, însă, la dispoziţie draftul de proiect, ieri, în cadrul unui nou eveniment, similar cu primul, au fost prezentate şi înmânate participanţilor câteva articole care păreau să facă parte dintr-un astfel de proiect (deşi în niciun colţ al celor şase pagini nu apare vreo sursă), strânse sub denumirea "Impozitul pe clădire şi taxa pe clădiri".

De evidenţiat este faptul că toate aceste acţiuni, alături de cele clamate de tânăra ministră venită de la Harvard cum că proiectul ar fi dezbătut cu "mediul de afaceri" şi "mediul academic" au loc fără ca vreun document care să facă referire la Codul fiscal să fie postat pe site-ul MFP.

Acest lucru, în condiţiile în care, Legea 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, la Capitolul II "Proceduri privind participarea cetăţenilor şi a asociaţiilor legal constituite la procesul de elaborare a actelor normative şi la procesul de luare a deciziilor", în cadrul primei secţiuni, la articolul 7 punctul (1), arată: "În cadrul procedurilor de elaborare a proiectelor de acte normative autoritatea administraţiei publice are obligaţia să publice un anunţ referitor la această acţiune în site-ul propriu, să-l afişeze la sediul propriu, într-un spaţiu accesibil publicului, şi să-l transmită către mass-media centrală sau locală, după caz. Autoritatea administraţiei publice va transmite proiectele de acte normative tuturor persoanelor care au depus o cerere pentru primirea acestor informaţii".

Ioana Petrescu a afirmat, la prima conferinţă pe această temă, că proiectele Codului fiscal şi Codului de Procedură Fiscală ar urma să fie postate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice..."în acest an". Oficialul a repetat faptul că proiectele se află "într-o amplă dezbatere cu mediul de afaceri şi cu mediul academic", fiind discutate ""cu toată lumea implicată" şi a adăugat că atunci când va exista o formă aproape finală - "anul acesta" - aceea va fi postată şi pe site, urmând să fie dezbătută în Guvern şi în Parlament.

Deşi a fost întrebată, Ioana Petrescu nu a explicat de ce proiectele nu pot fi dezbătute în acelaşi timp şi de oamenii de afaceri şi de restul contribuabililor din această ţară.

Domnia sa nu ne-a răspuns din ce cauză cele două iniţiative au fost retrase, în urmă cu circa două luni, de pe site-ul MFP.

Doamna Ioana Petrescu îşi vede de treabă, într-o manieră care numai a Harvard nu aduce - se preface că domnia sa ar fi o "caravană" pentru ca noi, nemulţumiţi că înfrânge normele legale şi bunul simţ, să părem că suntem "câinii care latră".

De, tinereţea nu înseamnă întotdeauna curăţenie şi bună intenţie...

Opinia Cititorului ( 10 )

  1. Ioana e imaginea prezentului si viitorului apropiat a Romaniei. Ca "imagine" e ok asa ca n-are niciun rost sa tot incercam s-o "dezbracam"...

    1. Ba, poate ca singurul rost ar fi "dezbracarea" 

    Trebuie sa apreciem ca aceasta fata cheltuieste in Romania bani facuti in America , ceea ce e folositor si total neuzual. Majoritatea politicienilor fac invers.

    1. Sa vezi cati va castiga in Romania....si unde ii va cheltui...

    o domnisaora frumoasa pe un post important care nu vrea sa sperie populatia cu noul cod fiscal (vin alegerile si nu cade bine informatia)

    1. Pardon, o domnisoara frumos pusa pe un post important, pentru a actiona (reactiona) doar "la buton". 

    O asa zisa "eminenta cenusie de la Harvard" se intoarce in Romania si incepe reforma sistemului fiscal cu usturoiul nefiscalizat, autostopistii care vlaguiesc resursele tarii si actioneaza la comanda mai multor personaje din guvern.

    "Butonica" ar trebui sa se intoarca la Harvard sau la Yale si sa o ia dela capat cum fac medicii care ajung in America pentru ca exceptandu-l pe basescu pe care la convins cu " nu pot spune e secret" nu a mai convins pe nimeni. Nici chiar pe ponta sau voinea - oamenii de la butoane.  

    In toamna lui 2008, guvernul a facut mari pomeni electorale. Stiau ca vor pierde si ca vor pierde la greu. Favoriti erau opozitia. Desi se stia ca va fi criza economica, chiar si dupa Sept. 2008, cand era calr ce va urma in lume, C.P.Tariceanu a crescut la greu datoria publica doar sa mai salveze cateva voturi sa supravietuiasca PNL in opozitie, sa aiba prag electoral sa ajunga macar in opozitie. Datoria publica datorita careia am fost nevoiti sa facem imprumutl la FMI in 2009 a fost semnificativ ingrosata in Oct.-Nov. 2008 de Tariceanu si PNL. ... Bun, acordul cu FMI avea componenta politica evidenta, oricum acolo ajungeam indiferent de datoria publica, dar s-au facut abuzuri de bun simt si atunci. ... Care e diferenta astazi? Ce face fatuca asta ce n-au facut altii mai grei si mai smekeri dekt ea inainte la guvernare?

    mediu fiscal impredictibil asta ne-a adus marea specialista de la harvard. dupa modul jegos in care se supune politicului cred ca la harvard a facut doar curatenie altfel nu se paote explica atitudinea ei fata de plaltitorii de taxe. cum te simti draga ioana cand te uiti dimineata in oglinda ? ti se pare ca cerat atat de mult ? o politica fiscala predictibila e tot ce cerem sa stim din timp ce naiba doriti de la noi cei care paltim. nici nu protestam pentru nivelul taxelor cerem doar predictibilitate.

    Doamna Petrescu, cum stati cu;

    - colectarea impozitelor 

    - combaterea crimei organizate 

    - redeventele discretionare 

    - polarizarea pamanturilor Romaniei in mana ca cateva mii de potentati ai puterilor ce s-au perindat pe la conducere 

    - cat impozit platesc cele cateva mii de arendasi si cat platesc milioanele de romani care primesc arenda de 200 - 400 lei anual iar arendasii platesc mumai de la APIA mai mult decat arenda Stiti cum se fac concesionarile in Spania, Portugalia? Stiti ca redeventa este amendata de inflatie si de pretul pietii? 

    - cum stati cu fondurile pentru mici, bere sau vin ori tuica? 

    - Putem vedea si noi roamnii situatia pe ani a facultatii facute si notele pe fiecare an? 

    - ce masuri ati intreprins pentru combaterea evaziunii fiscale? 

    - cum explicati ca in cadrul UE produsele poloneze sunt mai ieftine aduse-n Romania fata de produsele romanestii? 

    - Acest simptom nu va da de gandit? Ce stiti de crima organizata romaneasca? Ce masuri ati luat sa o combateti? 

    - Dece sant pasuiti datornici cu milioane de euro datorii la stat iar milioanele de romani sut executati blocanduli-se conturile si executati fara judecata? 

    - cum actioneaza fiscul in USA?  

    - La ce nivel v-ati vedea in structura fiscului american? 

    - cate locuri de munca ati infiintat si cate ati desfiintat?  

    - cum incurajati consumul spre a stimula productia? 

    - unde se duc subventiile date, dece produsele romanesti sunt mai scumpe decat produsele de la sute, mii de km distanta, iar economiile tarilor respective au cresteri economice mai mari? 

    - dece sa nu importam produsele straine, consumand subventile altor state, iar subventiile romanesti sa mearga la infrastructura, sanatate, creare de locuri de munca. 

    - cat ati stocat din apele ploilor din acest an, pentru agricultura, irigatii, acvacultura, eliminarea pagubelor inundatiilor, agrementului.  

    Ati irosit miliarde de euro pe care Dumnezeu ni i-a dat fara dobanda sub forma de grant, pentru a crea sute de mii de locuri de munca si a scadea pretul pestelui care intrce deja carnea de pui si chiar de porc. Nu va mustra constiinta? A gasi solutii inseamna a cunoste datele problemei. Ce experienta de viata aveti cate drumuri, localitati orase romanesti ati strabatut la pas, cu bicicleta cu masina cu trenul, in cate targuri traditionale si sarbatoresti ati poposit spre a intelege legea cererii si a ofertei?

    Dumnezeu sa va ocroteasca! 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb