Ministrul Bogdan Aurescu a participat la prima ediţie a Salzburg Forum

Simona Grigorescu
Internaţional / 8 septembrie 2015

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat astăzi la Salzburg (Austria), în calitate de vorbitor principal la prima ediţie a Salzburg Forum, cu tema "The Rule of Law and the Laws of War", organizat de Institutul Internaţional al Păcii (International Peace Institute), potrivit unui comunicat remis azi redacţiei.

Ministrul a vorbit în cadrul panel-ului cu tema "Integritatea teritorială şi autodeterminarea: regimuri ireconciliabile?", alături de viceprim-ministrul şi ministrul afacerilor externe şi europene al Republicii Slovace Miroslav Lajèák şi profesorul John Packer de la Universitatea din Ottawa.

De asemenea, acesta a prezentat cu această ocazie viziunea României cu privire la relaţia existentă între dreptul la autodeterminare şi principiul integrităţii teritoriale, explicând modul în care acestea sunt configurate în dreptul internaţional şi cum pot fi aplicate în contextul realităţilor internaţionale actuale.

"Principiul integrităţii teritoriale al statelor este unul dintre fundamentele dreptului internaţional. (...) Segregarea între minoritate şi majoritate sau fragmentarea statelor prin secesiune nu constituie soluţii nici pentru exercitarea efectivă a dreptului la autodeterminare, nici pentru menţinerea păcii durabile sau a stabilităţii", a subliniat în discursul său şeful diplomaţiei române, reiterând poziţionările ferme ale României, în baza acestor principii, în dosare recente cum ar fi criza din Ucraina şi anexarea ilegală, de către Federaţia Rusă, a Peninsulei Crimeea.

"Încercări unilaterale de secesiune ar putea ameninţa pacea şi securitatea internaţionale, aşa cum am putut constata recent, de altfel. Acceptarea dreptului la auto-determinare pentru minorităţile naţionale va deschide o Cutie a Pandorei - pretenţiile de independenţă pe baze etnice fiind reţeta perfectă pentru tensiuni interetnice fără sfârşit", a mai subliniat şeful diplomaţiei române.

Ministrul a reiterat, în acest context, importanţa menţinerii unei abordări care să gestioneze echilibrul între principiul integrităţii teritoriale şi dreptul la autodeterminare, definit prin dimensiunea sa internă, ca asigurând participarea efectivă la viaţa socială, politică, economică a unui stat.

În ceea ce priveşte politica României faţă de minorităţile naţionale, Aurescu a arătat că politicile României sunt direcţionate spre integrarea deplină a persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale în societate ca întreg, protejând totodată identitatea - culturală, lingvistică şi etnică - a acestora si asigurând o co-existenţă armonioasă între minoritate şi majoritate şi între diferitele minorităţi.

"Asemenea politici contribuie la dezvoltarea unor societăţi tolerante, care se bazează pe un dialog intercultural - acesta prevenind, fundamental, conflictele. Aceasta este, în opinia noastră, abordarea corectă care trebuie urmată de toate statele. Participarea directă la treburile interne ale statului - a tuturor cetăţenilor, indiferent de etnie, limbă, cultură sau religie, reprezintă soluţia pentru menţinerea integrităţii principiului autodeterminării", a arătat şeful diplomaţiei române.

În marja acestui Forum, ministrul a avut o întâlnire bilaterală cu Thorbjørn Jagland, secretarul general al Consiliului Europei, privind situaţia migraţiei şi evoluţiile din Republica Moldova, şi o întrevedere cu Terje Rød-Larsen, preşedintele Institutului Internaţional al Păcii, pentru a explora proiecte comune viitoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb