MINISTRUL ENERGIEI: "Situaţia de la CNU, unul dintre ce mai răsunătoare eşecuri la nivel managerial şi al politicilor publice"

Andrei Stan
Companii #Energie / 10 mai 2016

Situaţia de la Compania Naţională a Uraniului (CNU) este unul dintre ce mai răsunătoare eşecuri din sistem, la nivel managerial şi al politicilor publice, iar rezolvarea problemei ţine de redeschiderea unor noi perimetre şi de investiţii în retehnologizare, a afirmat astăzi ministrul Energiei, Victor Grigorescu.

"Compania Naţională a Uraniului (CNU) este un subiect care are o componentă primară securitară şi pe care nu l-aş fi dorit în campania electorală, pentru că nu e potrivit. Nu e un subiect cu partizanate, ci unul de importanţă pentru toată lumea. Le spun celor care ne recomandă să menţinem livrări constante de la Compania Naţională a Uraniului către Nuclearelectrica în ritm normal, chipurile pentru a menţine ciclul nuclear complet, că se înşală şi că dacă am fi făcut aşa ceva, cu siguranţă nu ar fi fost bine pentru siguranţa României. Revenirea companiei într-o zonă de normalitate a fluxurilor economice va dura, pentru că e vorba despre procese obiective, ca lucrări tehnice, deschidere de noi permitere. În acelaşi timp, cred cu tărie că ultimul lucru pe care trebuie să-l facem este să consumăm resursele pentru a putea menţine funcţionarea sistemului energetic în siguranţă. De aceea, nu cred că rezolvarea problemei de la CNU ţine de redeschiderea unor noi perimetre şi investiţii în retehnologizare. Ideea fuziunii dintre Compania Naţională a Uraniului şi Nuclearelectrica a fost generoasă, dar cine crede această idee se înşală. În contextul actual, în care compania nu are perimetre noi, şi actualele perimetre sunt în epuizare, trebuie analizat. Compania Naţională a Uraniului trebuie să asigure noi perimetre. În mod normal, asta înseamnă în 3-4 ani de zile. Din punctul meu de vedere, situaţia de la uraniu este unul dintre cele mai răsunătoare eşecuri din sistem, un eşec la nivelul managementului, al politicilor publice", a declarat ministrul, într-o conferinţă de presă.

Potrivit lui Grigorescu, nu se poate pune problema ca resursele de energie să nu fie asigurate în perioada următoare, iar ciclul nuclear va fi menţinut.

"Nu se pune problema ca noi să nu ne putem asigura resursele de energie necesare. Ne vom asigura că acest ciclu nuclear va fi menţinut. Compania Naţională a Uraniului extrage astăzi în jur de 10% din necesarul de consum naţional, ceea ce înseamnă că restul de livrări le facem din rezerve. Am ajuns aici, pentru că nu am făcut la momentul potrivit ceea ce trebuia să facem. În mod natural, o exploatare se epuizează. Orice companie, nu numai în minerit, are anumite rezerve pe măsură ce exploatează, deschide perimetre noi pentru a-şi îndeplini obligaţiile contractuale. Ce ar fi trebuit să se întâmple la CNU, e că trebuia să se deschidă noi perimetre. Ultima actualizare a planului de închidere a actualelor perimetre s-a făcut în 2011. Ştiam deja care sunt perspectivele actualelor exploatări, când devin nerentabile şi când trebuie înlocuite cu deschiderea altora noi. Ne aflăm azi în situaţia dată (...) Compania are demarate, la nivel intern, proceduri de deschidere a noi perimetre. În momentul de faţă, nu se pune problema unor investiţii imediate, pentru că trebuie luate avize, trebuie făcut un nou studiu de fezabilitate etc", a mai afirmat Victor Grigorescu.

Ministrul a vorbit şi despre iniţiativa Nuclearelectrica de a-şi face rezerve, pentru preîntâmpinarea unor situaţii complicate, şi a punctat faptul că această iniţiativă "este un lucru rezonabil, eficient şi corect din punct de vedere al securităţii".

"Primul lucru pe care l-am făcut a fost legat de schimbarea directorului societăţii, la începutul anului, şi schimbarea Consiliului de Administraţie. În contextul actual, cred că nu este acceptabilă situaţia în care a ajuns Compania Naţională a Uraniului. După atâta amar de vreme de inacţiune, nimeni nu se poate aştepta să rezolvăm în 5 luni situaţia, în condiţiile în care deschiderea unei noi exploatări miniere durează ani de zile. Neaplicând cu rigoare şi cu profesionalism o tehnologie, suntem azi în măsura în care trebuie să luăm anumite măsuri. Iar ceea ce a făcut Nuclearelectrica la începutul anului de a-şi face rezerve, pentru preîntâmpinarea unor situaţii complicate, este un lucru rezonabil, eficient şi corect din punct de vedere al securităţii, plus că respectă şi legislaţia în vigoare. Acest sector a avut până în 2011 subvenţii. În acelaşi timp, compania a livrat la preţuri reglementate, iar Curtea de Conturi a stabilit că aceste preţuri nu sunt corelate cu costurile de producţie şi parametrii economici ai companiei. De asemenea, a stabilit printr-o decizie că aceste preţuri sunt mult mai mari decât cele stabilite de companie", a mai spus astăzi Victor Grigorescu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb