MIRCEA RAICU, CONSILIER GENERAL AL CAPITALEI:  "Fuziunea ELCEN-RADET trebuie decisă de Guvern, nu de CGMB"

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 1 octombrie 2015

Consilierul general PNL Mircea Raicu l-a acuzat, ieri, pe premierul Victor Ponta că minte atunci când spune că fuziunea dintre RADET şi ELCEN stă într-o hotărâre a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), precizând că Guvernul trebuie să decidă transferul ELCEN în proprietatea municipalităţii.

Mircea Raicu a spus că, în acest moment, CGMB nu are ce să facă în ceea ce priveşte fuziunea dintre RADET şi ELCEN, deoarece a adoptat, încă din 2013, printr-o hotărâre de Consiliu, memorandumul privind trecerea ELCEN la Municipiul Bucureşti, iar Guvernul Ponta a adoptat acest memorandum.

Consilierul a explicat, citat de Mediafax: "Această solicitare avea menirea de a corecta o greşeală istorică a guvernelor PSD de după anii "90 şi de a întregi sistemul de încălzire al oraşului. Atunci, Guvernul, în mod greşit, a lăsat în patrimoniul unor companii CET-uri care făceau parte din sistemul de încălzire a oraşelor. Multe dintre aceste companii au fost vândute apoi împreună cu CET-urile, iar oraşele au rămas fără sisteme centralizate de încălzire. Domnul Ponta trebuie să înţeleagă că nu poate să se joace cu sănătatea unui oraş de 2,8 milioane de locuitori, din care 1,7 milioane depind de acest sistem de încălzire".

Mircea Raicu a precizat că dacă nu se vor lua măsuri urgente, prăbuşirea RADET va trage după ea şi prăbuşirea ELCEN. Acesta a adăugat că suma de 700 de milioane de euro, care este revendicată de către ELCEN, nu poate fi plătită de către bucureşteni, iar aceştia nici nu au de ce să plătească.

Consilierul general a mai spus că, luna viitoare, ar urma să se facă rectificare bugetară şi până atunci se va face o evaluare, vor fi stabilite priorităţile primăriei şi vor fi acordate sumele necesare RADET pentru a se evita un blocaj.

Raicu a subliniat că asumarea răspunderii Guvernului ar putea debloca mult mai uşor această situaţie.Consilierul liberal susţine că CGMB va asigura subvenţia pentru încălzire la nivelul la care s-a angajat, dar există aceste probleme care vin din trecut şi singura soluţie pentru remedierea lor ar fi fuziunea.

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că se va întâlni cu primarul interimar al Capitalei şi va discuta despre RADET, precizând că Guvernul poate acorda sprijin pentru asigurarea agentului termic în Bucureşti, dar că soluţia la această problemă o reprezintă o decizie a CGMB.

Conducerea Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) a anunţat că discută cu RADET încheierea unui protocol de eşalonare a datoriilor regiei, pe o perioadă de zece ani, cu condiţia ca până la sfârşitul anului 2015, pe lângă factura curentă, RADET să achite 250 milioane lei, suma necesară plăţii furnizorilor de gaze. Datoriile totale ale RADET către ELCEN, la 31 august, erau în valoare de 3,58 miliarde lei. ELCEN a anunţat că bucureştenii nu vor avea probleme cu apa caldă şi căldura şi că nici nu va fi nevoie de importuri de gaze la iarnă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb