Misiunea spatială "Exomars" ce foloseste sistemul de operare xLUNA dezvoltat de CRITICAL SOFTWARE

F.A.
Companii #IT / 14 noiembrie 2008

Un nou concept in domeniul sistemelor de timp real: o sondă integrată pentru explorare interplanetară.

Critical Software SRL este implicată într-un proiect împreună cu Agentia Spatială Europeană(ESA)pentru a testa noul său concept de sistem de operare numit "xLuna" folosit într-o sonda robotică în vederea pregătirii misiunii ExoMars, Misiunea Robotică a Agentiei Spatiale Europene este de a explora planeta rosie, actiune stabilită pentru anul 2011.

ExoMars este prima misiune robotică ce este dedicată explorării planetei Marte cu suportul ESA prin programul Aurora. In cadrul acestei misiuni, rover-ul ce va ateriza pe Marte va fi primul astfel de vehicul de productie Europeana.Combinând tehnologia de dezvoltare cu investigaÑiile stiinÑifice de interes major, ExoMars va oferi Europei noi tehnologii care să permită explorarea planetei Marte - tehnologii referitoare la sistemul de intrare si coborare controlata in atmosfera, cel de aterizare, sistemul de control al robotului si al sistemului de forare, astfel, deschizând un drum misiunilor viitoare de explorare stiinÑifica. Obiectivele principale ale misiunii ExoMars sunt: căutarea de urme de viată din trecut si din prezent pe Marte; caracterizarea mediului biologic martian; îmbunătătirea cunostintelor noastre despre mediul si geofizica martiană; identificarea riscurilor posibile înainte de aterizarea altor aparate de zbor pe planetă; calificarea Europei pentru misiuni de explorare viitoare a Planetei Marte ce pot fi întreprinse independent de alte naÑiuni.

Proiectarea unei misiuni robotice de a opera pe Solul MarÑian este foarte dificilă având în vedere provocările constrânse ce implică operarea unui astfel de sistem. Comunicarea radio interplanetară este unul dintre factorii cei mai cunoscuti. Schimbul de informatie între Rover si Centrul de Control de pe Pamânt suferă întârzieri masive sau nu sunt posibile deloc în anumite perioade. Utilizarea unei astfel de sonde eficientă depinde de abilitatea sistemului de a executa sarcini fundamentale, incluzând luarea deciziilor, fără a avea nevoie de a interactiona cu Centrul de Control de pe Pamânt.

Această cerintă pentru cresterea autonomiei ridică nivelul de complexitate a aplicatiilor software ce functionează la bord, si anume, informatia are nevoie să fie procesată cu algoritmi ce sunt acum mult mai complecsi, iar misiunea de planificare se ocupă cu mult mai multe date decât înainte. Critical Software a dezvoltat xLuna - un Sistem de Operare în Timp Real - pentru a îndeplini aceste conditii în vederea explorarilor viitoare ale spatiului. Tehnologiile de bază utilizate de Critical Software asociază platforme open source cum ar fi RTMES si Linux pentru a livra o platformă software ce permite ca functiile non critice să împarta resursele disponibile de procesare fără să compromită rutina managementului sistemelor de bază.

xLuna furnizează puterea si rezistenta necesară pentru sarcinile de bază ce garantează supravietuirea sondei ExoMars, rezistentă necesară pentru sarcinile de bază care garantează cum ar fi controlul miscărilor si comunicarea cu Pământul, în timp ce simultan, sprijină executarea unor algoritmi complecsi pe aceeasi platformă computatională. Sonda va fi capabila să călătoreasca o distantă de câtiva kilometri, bazându-se pe matrice solare convenÑionale de energie electrică. Vehiculul va fi capabil de operare autonoma de la bord, folosind software-ul si va naviga prin utilizare de senzori optici.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. parerea mea... (nu pare sa fi fost editat de cineva inainte)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb