Moţiune simplă pe tema fondurilor europene

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Fonduri Europene / 5 martie 2015

PNL a depus, ieri, moţiunea simplă "Fondurile europene în guvernarea PSD - între Făt-Frumos şi Fata Morgana", prin care partidul vrea să tragă un semnal de alarmă privind situaţia absorbţiei fondurilor europene în timpul guvernării Ponta, pe care o consideră dezastruoasă.

Liberalii acuză lipsa unei strategii coerente din partea actualului Guvern în gestionarea transparentă a banilor europeni şi în privinţa implementării unei legislaţii funcţionale care să permită atragerea integrală a alocărilor financiare ce revin ţării noastre în exerciţiul financiar 2014-2020.

PNL consideră că ţara noastră are nevoie de o mobilizare rapidă a tuturor forţelor pentru absorbţia fondurilor europene pe care le are la dispoziţie, mai ales cele din exerciţiul financiar 2014-2020.

Un comunicat al partidului arată: "România este, în prezent, codaşa Uniunii Europene în accesarea fondurilor nerambursabile, în timp ce reprezentanţii Guvernului Ponta, în frunte cu premierul şi cu ministrul de resort, Eugen Teodorovici, nu contenesc să vorbească cu emfază despre performanţele naţionale în acest domeniu. Suntem în cel mai important an pentru absorbţia fondurilor europene pentru România, anul în care ar trebui să închidem proiectele din perioada 2007-2013 şi să începem în forţă proiectele finanţate din anvelopa financiară 2014-2020, care ne pune la dispoziţie 39,887 miliarde de euro, fonduri europene, dintre care 21,8 miliarde de euro fonduri structurale şi de coeziune alocate României".

PNL mai afirmă că cea mai gravă situaţie se înregistrează la POS Transport, unde proiectele înregistrează întârzieri faţă de termenele contractuale (proiectele de reabilitare a căii ferate Sighişoara-Coşlariu şi Coşlariu-Simeria) sau au termene de finalizare după 31 decembrie 2015 (autostrăzile Sebeş-Turda loturile 3 şi 4, Lugoj-Deva loturile 2, 3, 4). În aceste cazuri, România ar putea fi nevoită să acopere de la bugetul de stat întreaga valoare, conform sursei citate.

"POS Mediu utilizează aceeaşi strategie riscantă ca la POS Transport, respectiv negocierea de posibile fazări cu Comisia Europeană prin identificarea unor proiecte retrospective, deja începute de autorităţile locale, care să se încadreze în obiectivele programului şi în normele europene în ceea ce priveşte oportunitatea investiţiei şi realizarea achiziţiei publice", se mai precizează în comunicat.

Pe POS CCE (programul dedicat competitivităţii) există în continuare o pre-suspendare de la Comisia Europeană pentru axa proiectelor IT în urma unui audit în urma căruia au fost descoperite probleme la achiziţiile publice, afirmă liberalii care consideră că Programul Operaţional Competitivitate, urmaşul POS CCE, aprobat de anul trecut, ar fi trebuit să aibă deja lansate apelurile de proiecte.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb