MOŢIUNEA PDL PE ENERGIE Bode: "Listările trebuie sistate până la aprobarea strategiei energetice"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 17 martie 2014

Bode: "Listările trebuie sistate până la aprobarea strategiei energetice"

PDL va susţine astăzi, în Parlament, o moţiune pe teme energetice, în care cere elaborarea de urgenţă a unei strategii energetice naţionale, dar şi oprirea listărilor şi a privatizărilor din energie.

Deputatul PDL Lucian Bode ne-a declarat: "Noi susţinem listările companiilor energetice, pentru că asigură transparenţă şi eficienţă, dar este nevoie de o strategie energetică. În viziunea noastră, trebuie să avem mai întâi strategia şi apoi listările. Altfel, listezi de dragul listării, fără o analiză de impact. În moţiune, PDL cere Guvernului să oprească orice demersuri pentru listarea sau privatizarea companiilor din sistemul energetic, în primul rând pentru că procedurile actuale sunt strâmbe şi aduc grave prejudicii sistemului energetic naţional, iar în al doilea rând pentru că România trebuie să clarifice, prin noua strategie energetică, care sunt sectoarele energetice pe care pune accent. Vrem ca PSD să elimine clientelismul politic din conducerea companiilor energetice şi să sesizeze autorităţile asupra oricăror suspiciuni de corupţie, pentru că altfel nu am putea crede decât că este complice".

Domnul Bode ne-a spus că sunt multe semne de întrebare şi asupra momentului listărilor programate pentru acest an, în contextul în care "Hidroelectrica ba e, ba nu e în insolvenţă" şi în contextul în care sectorul producţiei pe cărbune se confruntă cu o lipsă acută de investiţii.

PDL cere PSD să renunţe la impozitul pe construcţiile speciale şi să înceteze să mai pună noi sarcini fiscale, care sperie investitorii străini şi destabilizează competitivitatea sistemului energetic naţional. Lucian Bode, care a fost ministru al Economiei în Guvernul Ungureanu, reproşează ministrului Constantin Niţă că a promis şi nu a livrat un program care să asigure securitatea energetică a ţării noastre: "Lipsa unei strategii în urma eşecului geopolitic Nabucco alungă orice speranţă ca România să-şi dobândească în timp securitatea energetică. Domnul ministru Niţă ne promite reducerea dependenţei de importuri de resurse energetice primare în contradictoriu cu orientările sale strategice spre centrale electrice pe hidrocarburi, spre import de huilă şi uraniu. Lipsa strategiei atrage după sine starea critică a sistemului energetic naţional, a companiilor producătoare de energie, în special a celor pe cărbune. Vorbea domnul ministru Niţă despre modernizarea minelor de cărbune din Valea Jiului încă de anul trecut. În acest sens nu s-a întâmplat nimic, iar Complexul Energetic Hunedoara se afundă în datorii la stat, datorii comerciale".

Deputatul PDL susţine că marile proiecte din energie sunt doar pe hârtie. Lucian Bode acuză PSD că a irosit banii din listările de anul trecut şi că vrea să privatizeze acum companii precum Complexul Energetic Oltenia şi Complexul Energetic Hunedoara, care sunt într-o situaţie financiară precară.

Domnul Bode ne-a mai declarat: "Am scris în moţiune despre momentul listărilor, care trebuie ales cu grijă în urma cazurilor de corupţie mediatizate cu şpaga de la Hidroelectrica şi arestarea lui Gruia Stoica în cadrul licitaţiei de la Complexul Oltenia. Aceste fenomene zguduie încrederea investitorilor. De asemenea, aratăm că ministrul Niţă a transformat guvernanţa corporativă în lupta pe ciolan. Managerii companiilor energetice au fost numiţi politic, nu pe principii profesionale. Episodul Hidroelectrica nu face decât să demonstreze ce se întâmplă când populezi Consiliile de Administraţie cu oameni a căror singură recomandare este carnetul de partid. Avem situaţii similare la Complexul Energetic Oltenia, la Nuclearelectrica sau Electrica. Practic, tot sistemul energetic al României este populat nu de manageri profesionişti, ci de soli şi pioni ai miniştrilor USL puşi acolo să îşi umple buzunarele şi puşculiţa de partid".

PDL mai solicită, în moţiune, renunţarea la calendarul de liberalizare a pieţei gazelor, pe motiv că are un impact dezastruos asupra populaţiei şi industriei. Membrii PDL solicită prelungirea calendarului pentru industrie pentru 2015 - 2017.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. De ce nu a facut pdl streategia cand a fost la guverbare ?

    Nu a fost nici strategie nici listari

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb