NASA vizeaza software-ul pentru telescoape spatiale James Webb

comunicat IBM
Ziarul BURSA #Companii #IT / 31 ianuarie 2007

IBM (NYSE: IBM) a anuntat ca Administraţia Naţională a Aeronauticii şi Spaţiului Cosmic (NASA) foloseste software-ul IBM pentru a dezvolta software-ul specific si sistemele care vor opera telescopul spatial James Webb. Telescopul de generatie urmatoare care va succede telescopul Hubble Space va studia mai in detaliu formarea universului si va cauta formatiuni neobservate ale primelor galaxii.

Telescopul, care va fi lansat pana in 2013, va studia galaxii, stele si formatiuni planetare din Univers. Pentru a studia cum s-au format primele stele si galaxii ale Universului, NASA va privi ""inapoi in timp" si in spatiu utilizand viteza luminii pentru a calatori din prezent in trecut. Pentru a studia formarea primelor stele din Univers, NASA va observa lumina infrarosie utilizand instrumente speciale optimizate pentru a captura aceasta parte a spectrului.

Cu aproape 20 de ani in urma cand au fost dezvoltate componentele si instrumentele telescopului Hubble, software-ul a fost elaborat de mai multe organizatii ce au utilizat software proprietar pentru dezvoltarea sistemelor. Aceasta abordare a presupus ca mentenanta, modificarile si reparatiile componentelor sa necesite o multitudine de instrumente. De-a lungul misiunii sale, echipa HST (Hubble Space Telescope) a dezvoltat instrumente software menite sa rezolve aproape toate aceste probleme.

Deoarece mai multe agentii spatiale din diverse tari din lume vor dezvolta software-ul care va opera sistemele de ghidare a telescopului, navigatie si control (Navigation and Control - GNC), Command and Data Handling (CNDH) si Integrated Science Instrument Module (ISIM) care gazduiesc cele patru instrumente primare ale James Webb Space Telescope, a fost important pentru NASA sa stabileasca un numitor comun in interiorul proiectului pentru a se evita problemele costisitoare de software.

In acest sens, NASA a ordonat ca fiecare agentie sa utilizeze software-ul IBM bazat pe standarde deschise. Software-ul, numit IBM Rational Rose Real-time, este un software visual modeling creat pe baza unui limbaj standard UML, folosit pentru proiecte de dezvoltare, care actioneaza ca schita pentru intregul proiect, permitand dezvoltatorilor diferitelor sisteme ale Telescopului sa completeze codul software direct in schita de unde sa poata fi automat disponibil pentru intreg proiectul.

Rational Rose Real-time ii ajuta pe acesti dezvoltatori de sisteme sa scrie aplicatiile mai rapid fara a compromite calitatea. Software-ul IBM verifica constant calitatea proiectului pentru fiecare etapa a procesului de dezvoltare - inclusiv generarea codului, testarea, debugging sau schimbari in curs - astfel incat dezvoltarea sistemelor sa se inscrie in grafic si sa nu aiba erori. Acest lucru permite multor agentii spatiale care lucreaza la telescopul James Webb sa fie mai productive si capabile sa realizeze codari rapide si sigure - respectand numeroasele cerinte de proiect si norme industriale. Unele dintre agentiile care lucreaza la telescop mai folosesc programe precum IBM Requisite Pro, IBM Rational ClearCase si IBM Rational ClearQuest care le permit sa isi sincronizeze schimbarile cu celelalte echipe implicate in acelasi proiect dar aflate la distanta, asigurand astfel o inovatie mai rapida.

"A fost important ca NASA sa priveasca in perspectiva proiectul James Webb Space Telescope prin folosirea unei platforme de dezvoltare care sa se dovedeasca fiabila si cu mult inaintea pietei pe tot parcursul misiunii," a declarat Glenn Cammarata, ISIM Flight Software Development Lead, Satellite Software Corporation, contractor al NASA. "Deoarece se bazeaza pe standarde deschise, natura consistenta si unificata a arhitecturilor de software IBM ajuta la rezolvarea oricaror probleme care pot aparea de-a lungul proiectului. Software-ul Rational Rose Real-Time a fost alegerea potrivita pentru natura critica a telescopului spatial James Webb. Acest software este mult mai usor de gestionat si intretinut atat inainte cat si dupa lansare."

NASA va continua sa foloseasca software-ul IBM Rational pentru intretinerea telescopului dupa lansare dar si de-a lungul misiunii. In plus, standardul de limbaj unic UML permite agentiei NASA sa dezvolte o arhitectura standard pentru aceasta misiune, in timp ce posibilitatile de reutilizare vor permite folosirea ei si in alte misiuni viitoare.

"Dezvoltarea sistemelor integrate, fie ca sunt destinate unor obiective nationale precum James Webb Space Telescope, fie ca sunt proiectate pentru designul aeronavelor sau automobilelor, reprezinta un process complex de analiza, design, implementare si intretinere," a declarat Daniel Sabbah, general manager, IBM Rational Software. "Software-ul IBM impiedica dezvoltarea haotica a proiectului, subordonand si controland procesele implicate in dezvoltarea de software, permitand organizatiilor precum NASA sa finalizeze proiectele in timp util si sa respecte normele, protejand in acelasi timp vis-a-vis de probleme software neprevazute si costisitoare."

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

26 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4629
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2641
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9642
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.8727

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb