Lukoil negociază cu Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) condiţiile contractuale începerii explorării în perimetrele concesionate din Marea Neagră.
Compania petrolieră rusă a obţinut, anul trecut, în parteneriat cu americanii de la Vanco International, dreptul de explorare în două perimetre din platoul continental al Mării Negre, în zona câştigată de ţara noas-tră la Haga în urma litigiului cu Ucraina.
Constantin Tampiza, coordonatorul strategiei de dezvoltare a Lukoil în România, ne-a declarat: "Noi ne aflăm în faza de negociere a condiţiilor contractuale cu ANRM. Momentan, nimic nu este clar. Principala noastră problemă este că acel contract care se pregăteşte este foarte dur scris, adică toate riscurile legate de cheltuielile de explorare ne aparţin nouă. Noi ne asumăm un risc mare pentru că nu ştim despre ce zăcământ este vorba, despre ce debit şi despre ce presiune vom găsi acolo". Oficialul Lukoil susţine că principala îngrijorare a consorţiului rus privind începerea explorării o constituie tocmai pericolul existenţei unor zăcăminte cu randament scăzut.
"Desigur, dacă vom găsi petrol va fi bine şi pentru noi, şi pentru stat, care va încasa redevenţe, dar pentru noi nu este exclus nici riscul de a pierde financiar în condiţiile în care nu vom avea randamentele aşteptate ale sondelor", ne-a mai spus Tampiza.
Nivelul redevenţelor pe care statul le-ar încasa din cele două perimetre ar urma să fie stabilit în funcţie de structura zăcămintelor identificate. Cu toate acestea, domnia sa consideră că Lukoil îşi va asuma acest risc şi va începe acţiunile de explorare. "Eu cred că grupul Lukoil va fi tentat să înceapă acest proiect deoarece există anumite considerente atractive pentru consorţiu", ne-a precizat Tampiza.
Grupul rus Lukoil deţine în bazinul Mării Negre trei rafinării care, pentru companie, reprezintă un avantaj din punctul de vedere al minimalizării cheluielilor logistice.
• "Nu ştiu despre discuţiile cu Sterling"
Ziarul BURSA a relatat, recent, că grupul Lukoil ar fi fost interesat să preia explorarea şi exploatarea perimetrelor concesionate de compania canadiană Sterling Resources Ltd în platoul Mării Negre. Mark Beacom, vicepreşedintele Sterling Resources Ltd., a declarat pentru ziarul "BURSA", la acel moment, că Sterling nu este interesată de tranzacţie, întrucât ar dispune de resursele financiare necesare pentru desfăşurarea activităţii.
În legătură cu acest subiect, Constantin Tampiza ne-a declarat: "Eu nu am auzit de vreo discuţie de acest gen. Sincer, sunt şi eu curios dacă Sterling a început efectiv acţiunea de explorare. Vreau să vă spun că foarte mulţi se tem să nu fie bani pierduţi, bani aruncaţi pe fereastră cu aceste perimetre!".
Experţii susţin că în cei 9.700 de km pătraţi din apropierea Insulei Şerpilor - câştigaţi de ţara noastră în procesul cu Ucraina de la Haga - s-ar aflat circa 12 milioane tone de petrol şi alte 70 de miliarde de mc de gaze naturale.
Valoarea resurselor din perimetru este, potrivit specialiştilor, de circa 30 miliarde de dolari, iar pentru începerea exploatărilor sunt necesare investiţii de sute de milioane de euro. Statul ar urma să încaseze redevenţe de peste un miliard de euro.