Negocieri politice pe trei posturi cheie din ANRE

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 martie 2015

Negocieri politice pe trei posturi cheie din ANRE

Principalele partide politice ar fi început deja negocierile pe trei posturi cheie din cadrul ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie), care urmează să fie vacantate în aprilie, potrivit mai multor surse din piaţă.

Mandatele lui Teodor Bobiş şi lui Carmen Filipescu - membri în Comitetul de Reglementare, dar şi al vicepreşedintelui ANRE, Claudiu Dumbrăveanu, expiră în aprilie, la doi ani şi jumătate de la numirea acestora în Parlament. Claudiu Dumbrăveanu face parte, de asemenea, din Comitetul de Reglementare, alături de celălalt vicepreşedinte ANRE Emil Calotă şi de preşedintele ANRE Niculae Havrileţ. Acest comitet controlează tarifele reglementate ale distribuitorilor, furnizorilor şi transportatorilor de energie şi gaze.

Bobiş şi Dumbrăveanu au fost susţinuţi de PSD în 2012, iar Filipescu de fostul PDL (în prezent absorbit de PNL).

Sursele noastre susţin că UNPR doreşte postul de vicepreşedinte ANRE, care revine PSD, dar "pe fir" ar fi intrat şi Partidul Liberal Reformator (PLR), încrezător în forţele sale după ce a obţinut, în decembrie, portofoliul Energiei. Nici PNL nu s-ar lăsa mai prejos, după cum afirmă sursele citate, care ar face presiuni asupra PSD să îi cedeze postul de vicepreşedinte, alături de cel care va fi vacantat de Carmen Filipescu.

Prin Parlament se zvoneşte că PSD l-ar susţine pe deputatul Rodin Traicu în locul lui Claudiu Dumbrăveanu, în timp ce UNPR şi PLR nici nu ar fi apucat să-şi caute candidaţii potriviţi. Surse din piaţă ne-au spus că este posibil ca Bobiş şi Filipescu să mai câştige un mandat.

Sursele noastre nu-i dau şanse lui Dumbrăveanu, însă, din cauza dosarului întocmit de DNA.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, la începutul lunii august a anului trecut, trimiterea în judecată, sub control judiciar, a lui Claudiu Dumbrăveanu - vicepreşedinte în cadrul ANRE - pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită; a lui Gheorghe Ciubotaru - asociat la SC Electro-Alfa International - pentru complicitate la săvârşirea infracţiunii de luare de mită şi a lui Florin Gugu - director ENEL pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Claudiu Dumbrăveanu a fost director de divizie la Electro Alfa International Botoşani, producător de echipamente electrice.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în prima jumătate a anului 2013, inculpatul Dumbrăveanu Claudiu Sorin, având o funcţie de decizie în cadrul ANRE, respectiv vicepreşedinte şi membru în Comitetul de reglementare, a pus în vedere inculpatului Gugu Florin, director ENEL, că, în urma descoperirii unei duble taxări a certificatelor verzi către consumatori în anul 2012, ENEL Distribuţie Muntenia este pasibilă de sancţiuni constând în reducerea tarifelor de furnizare a energiei electrice cu 6%.

Conducerea ANRE este aleasă prin vot în Parlament.

Deciziile importante legate de tarifele reglementate din piaţa de energie şi de gaze nu sunt luate de un singur om din cadrul Comitetului de Reglementare al ANRE. Comitetul are, în prezent, şapte membri, care trebuie să voteze la unison deciziile.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pai parca ANRE a fost trecuta de sub primul ministru sub parlament ca sa nu mai fie controlata politic. Asta era solutia gasita la unison de FMI, BM si UE. Acum cele trei foruri tac?

    Ati devenit foarte plictisitori in ultima vreme

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb