NOI DETALII LEGATE DE DEMITEREA PREŞEDINTELUI ANRM GIGI DRAGOMIR Surse: "Tudose s-a implicat în blocarea majorării preţului de referinţă pentru stabilirea redevenţei la gaze"

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 11 ianuarie 2018

Surse: "Tudose s-a implicat în blocarea majorării preţului de referinţă pentru stabilirea redevenţei la gaze"

Premierul Mihai Tudose l-a sunat, pe 27 decembrie 2017, pe fostul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), Gigi Dragomir, cerându-i retragerea ordinului nr. 525 din 22 decembrie, care privea schimbarea metodei de calcul al redevenţei pentru gazele naturale, astfel încât preţul de referinţă al gazelor naturale (adică preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei) urma să fie adus la nivelul la care se vând gazele pe piaţă, susţin surse apropiate situaţiei.

Senatorul PNL Daniel Zamfir a acuzat, recent, că acest Ordin ANRM a fost blocat la Guvern şi nu a mai fost publicat niciodată, iar Gigi Dragomir a fost demis din cauza emiterii acestui act, în condiţiile în care preţul de referinţă nu mai fusese actualizat de zece ani, deşi acest lucru fusese impus de Curtea de Conturi şi confirmat în instanţă.

"Astfel, producătorii vând gazul cu 89 de lei/Mwh, dar statul încasează redevenţă pentru 45,71 lei/Mwh (n.r. preţul de referinţă stabilit în 2008)", a susţinut Daniel Zamfir, care a arătat că, astfel, statul a fost prejudiciat.

Sursele noastre arată că, înainte de a fi emis, Ordinul a fost prezentat de ANRM la Secretariatul General al Guvernului, unde s-a lovit de opoziţia Andreei Lambru, secretar general adjunct al Guvernului: "Ulterior, ANRM a informat Corpul de Control al Prim ministruui, pentru a obţine acordul lui Mihai Tudose. Reprezentanţii ANRM au primit OK-ul, astfel că Ordinul a fost emis şi transmis la Guvern şi spre publicare la Monitorul Oficial. Nu numai că Ordinul nu a fost publicat, dar, pe 27 decembrie, Mihai Tudose l-a sunat personal pe Gigi Dragomir şi i-a cerut retragerea Ordinului. De asemenea, premierul a sunat direct la ANRM, ca să se asigure că acest lucru se va întâmpla. După retragerea Ordinului, Mihai Tudose a decis, pe 29 decembrie, demiterea lui Dragomir, prin ordin al prim ministrului".

Prin Ordinul 525, ANRM urmărea punerea în aplicare a măsurilor dispuse de Curtea de Conturi, care, încă din 2010, a stabilit că, prin neactualizarea preţului de referinţă (de la 495 lei/1000 mc, în 2008), statul a fost prejudiciat cu peste 2 miliarde de lei. Decizia Curţii a fost confirmată de Curtea de Apel, în 2012, şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în 2015, prin decizie definitivă. Mai mult, în 2015, Curtea a constatat că ANRM nu îndeplinise încă dispunerea anterioară, ceea ce a condus la majorarea prejudiciului.

Ulterior, ANRM a apelat la Universitatea de Petrol şi Gaze, pentru a-i furniza o formulă pentru stabilirea preţului de referinţă al gazelor naturale. Contractul de consultanţă a fost semnat în 2015, însă cercetarea a fost tergiversată şi au fost semnate numeroase acte adiţionale.

Anul trecut, Universitatea a furnizat trei variante ale formulei de calcul. În urma dezbaterilor, a rezultat o a patra variantă, în funcţie de preţurile de tranzacţionare de pe hubul de la CEGH Viena, considerat cel mai relevant şi apropiat condiţiilor din regiune, susţin sursele noastre.

"De-a lungul discuţiilor, unii angajaţi ANRM, Universitatea de Petrol şi Gaze, Asociaţia ROPEPCA, dar şi producătorul OMV Petrom ar fi dorit stabilirea preţului de referinţă în funcţie de preţurile de pe Bursa Română de Mărfuri, adică ar fi vrut ca producătorii să plătească redevenţă în funcţie de preţurile din propriile lor tranzacţii", ne-au precizat sursele.

Potrivit acestora, o simulare, la nivelul lunii noiembrie, pe noua formulă, indica o valoare a preţului de referinţă de 91,68 lei/MWh (aproximativ 972 lei/1.000 mc), în timp ce, în decembrie, operatorii principali de gaze de la noi au vândut pe Bursa Română de Mărfuri la un preţ mediu de 89,38 lei/MWh (948 lei/1.000 mc).

Sursele au comentat: "Astfel, prin Ordinul 525, ANRM nu determină creşterea de preţ la consumatorul final, aşa cum s-a încercat să fie prezentată această măsură, ci asigură un nivel corect de încasare de către statul român a impozitelor datorate de către cei care exploatează resurse naturale şi împiedică tranzacţionarea la preţuri subevaluate artificial pentru a diminua nivelul de impozitare. Este adevărat că preţul de referinţă este preţul minim admis la tranzacţiile cu gaze naturale considerat de statul român în vederea aplicării redevenţei, iar producătorii plătesc redevenţă la preţul la care vând, în cazul în care acesta este mai mare. Totuşi, ei au şi contracte bilaterale, în care sunt interesaţi să folosească preţul de referinţă, în prezent neactualizat din 2008, pentru a-şi diminura redevenţele de plată".

Într-o informare transmisă de ANRM Guvernului se arată că noul preţ de referinţă "nu înseamnă o dublare a preţului gazelor la consumatorii finali, ci condiţii corecte atât pentru producători, cât şi pentru statul român, în condiţiile în care preţul gazelor a fost liberalizat dar se menţine un preţ de referinţă la nivelul anului 2008".

Surse din PSD au susţinut, potrivit Hotnews, că între liderul partidului, Liviu Dragnea, şi premierul Mihai Tudose a avut loc, în ultima săptămână din 2017, un moment tensionat. Conform surselor, Dragnea s-ar fi deplasat la guvern pentru a-i cere premierului Tudose să nu publice în Monitorul Oficial decizia de schimbare din funcţie a şefului Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), însă a fost refuzat.

Guvernul nu ne-a transmis, până la închiderea ediţiei, punctul de vedere referitor la demiterea lui Gigi Dragomir din fruntea ANRM.

Dragomir ocupa funcţia de preşedinte ANRM din 3 octombrie 2017.

Premierul Mihai Tudose a decis că Sorin Gal va exercita atribuţiile preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, până la numirea conducătorului acestei instituţii publice, în condiţiile legii.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Las ca aseara la tv l-a apucat patetico-patriotismul si a cerut ca statul roman sa rascumpere 51 la suta din actiunile sn.mangalia ca sa facem fregate

    Ca cica e inadmisibil cu atata ...Dunare sa nu putem face o ...barcuta 

    Asta e mai tare ca mutatul bursei londoneze la bucuresti 

    Omul nu cunoaste ca exista sant.navale si la galati, orsova etc si ca sunt functionale

    Confunda construirea unei nave (barcuta!!)cu a avea o fregata (adica tehnologie militara de varf, la zi , )  

    la santierul respectiv statul are 49% este mai usor sa cumperi 2% si sa ajungi la 51% dupa care obtii un pret bun pe tot pachetul de 51% Tudose nu e chiar prost, mai stie cite ceva.... la fel sa procedat cu daewoo la automobile via ford............

    1. Eu ma rwfwream la pasul pana la .....fregate

    Eu vă solicit atenția asupra unui lucru. Acest caz mi se pare un exemplu bun, cu suspiciuni rezonabile de ABUZ ÎN SERVICIU. Tudose a împiedicat aplicarea unei legi (nu așa scrie în Codul Penal???) printr-o decizie abuzivă.

    Acum întreb și eu? Unde sunt tefeliștii? Unde este DNA-ul? Unde sunt ONG-urile? Chiar au cu toții orbul găinilor? Sau cred toți securiștii aceștia că ne pot prosti? 

    1. Tudose e securist. PE FATA , romania e sg tara din lumea din ue si nato unde oamenii serviciilorz nu mai sunt demult conspirati .

      Securistii NU deanjeaza stapanii dez-afara si fac jocurile in folosul buzunarelor lor si al stapanilor, in dauna cetatenilor.

      SLUJBASII din colonii 

      Nu face Isarescu asta de ani de zile.?

      Numeste UN politican care a facut contrariul... 

    REST : abureală verbalizatoare !!!0

    Redacția Cotidianul are o versiune total pe dos a poveștii. Scris de Ioan Budura,

    "Ce s-a întâmplat după ce șeful ANRM (cu acorul premierului) a pus în executare sentința definitivă a Justiției? Noul preț de referință a fost stabilit, de către experții români, la 91 de euro. ANRM a emis un ordin și l-a înaintat Secretariatului General al Guvernului. SGG urma să-l trimită la Monitorul Oficial spre publicare și, prin consecință, spre a intra în vigoare. N-a mai apucat să-l trimită. De ce? A intervenit Liviu Dragnea. Șeful PSD a oprit ordinul șefului ANRM și a luat Monitorul oficial din subordinea Guvernului, trecându-l în subordinea Parlamentului. Mai mult, șeful ANRM a fost eliberat din funcție! 

    Nimic mai clar: Tudose vrea dublarea redevențelor, Dragnea le vrea cum sunt, la jumătate de preț. Guvernul nu poate fi tras la răspundere când nu aplică o sentință definitivă. Ce rezultă de aici? O fi Tudose omulețul sistemului, dar Dragnea este omul Sistemului. Sistemul (cu S mare) bate sistemul cu s mic. Acela cu S mare este condus de marile corporații, iar Dragnea nu are curajul să-l înfrunte. Mai din topor, Tudose are acest curaj. De ce este Dragnea cum e (laș) are legătură cu dosarele lui de la DNA și cu visul de a deveni președinte al țării." 

    Gigi a fost schimbat pt ca este incompetent...nu poate lega 2 vorbe! la tudese a venit Arsene, cu rugamintea sa nu il schimbe pe gigi...

    Pe gigi nu il intereseaza de redevente, chestiile astea sunt manevrate de cei de la omv prin sorin gal... 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb