Noi modificări la legea achiziţiilor publice

Alina Toma
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 27 septembrie 2007

Noi modificări la legea achiziţiilor publice

Executivul a aprobat, în şedinţa de ieri, o nouă modificare la legea achiziţiilor publice. Principala măsură este majorarea plafoanelor valorice pentru organizarea licitaţiilor. Astfel, pot fi des-făşurate negocieri directe pentru valori de maxim 10.000 de euro faţă de 5.000 de euro cât prevede vechea lege. Cresc şi sumele pentru care autoritatea contractantă are dreptul să aplice procedura de cerere de oferte, de la 40.000 la 75.000 de euro (fără TVA) pentru contractul de furnizare şi cel de servicii. Acest prag s-a majorat de la 250.000 la 500.000 euro pentru contractele de lucrări de construcţii.

De asemenea, se reduce perioada de contractare dintre publicarea anunţului şi data licitaţiei de la 52 la 24 de zile pentru sistemul electronic. Se simplifică şi procedura de suplimentare a valorii lucrărilor deja contractate, astfel încât autorităţile să nu mai piardă timp pentru organizarea unei noi licitaţii.

Primul ministru Călin Popes-cu Tăriceanu a declarat că autorităţile au fost asaltate de contestaţii, care au blocat multe investiţii ale autorităţilor publice locale. "Soluţionarea contestaţiilor durează mai mult de 30 de zile, cât este prevăzut în lege. Sunt cazuri când licitaţiile s-au desfăşurat corect, dar participanţii depun contestaţii pentru a îi şantaja pe câştigători. Acum am luat măsuri pentru scurtarea procedurilor şi soluţionării contestaţiilor şi am instituit sancţiuni pentru cei care contestă aiurea licitaţiile adjudecate". Guvernul a mai hotărât suplimentarea personalului Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor astfel încât acest organism să poată procesa numărul mare de documente care apar la fiecare achiziţie publică.

De asemenea, se va întocmi o listă neagră cu firmele de construcţii care nu şi-au îndeplinit sau au avut probleme la finalizarea contractelor atribuite în ultimii doi ani. Aceste firme nu vor mai putea participa la licitaţii. Autorităţile contractante vor putea cere măsuri reparatorii de la câştigătorii licitaţiilor, care nu duc la îndeplinire, în bune condiţii contractele.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb