NOIEMBRIE FINANCIAR Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze, în noiembrie

M.G.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 7 decembrie 2021

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze, în noiembrie

Încrederea în economia României a continuat să se deterioreze în luna noiembrie, pentru a patra lună la rând, evoluţie care indică o probabilitate ridicată ca dinamica economiei să fi fost din nou slabă în noiembrie după precedentele trei luni cu dinamică economică în încetinire, potrivit indicatorilor de încredere (ESI) calculaţi de Comisia Europeană. Economia şi-a atins deja viteza maximă de creştere în lunile de primăvară şi vară, iar în trimestrul al treilea produsul intern brut (PIB) a crescut cu doar 0,3% în ritm trimestrial cu o contribuţie pozitivă semnificativă din partea agriculturii.

Conform indicatorilor de încredere (ESI) publicaţi de Comisia Europeană, climatul de afaceri din ţara noastră s-a deteriorat cu un ritm lunar pentru luna noiembrie de 0,3 puncte al ESI, care a atins valoarea de 99,5 puncte după ce în octombrie scăzute în ritm lunar cu 0,5 puncte la 99,8 puncte. Valoarea din octombrie şi noiembrie a ESI este sub media pe termen lung de 100 de puncte. ESI se află la cel mai scăzut nivel din ultimele şase luni şi arată o încetinire a activităţii economice.

Managerii din construcţii, servicii şi comerţ retail au fost mai pesimişti, în timp ce încrederea din industrie a fost singura care a crescut. În acelaşi timp, indicatorul privind evoluţiile de pe piaţa muncii s-a îmbunătăţit la 108,7 puncte în noiembrie de la 106,7 în octombrie.

Totodată, Comisia Europeană a început să publice de luna trecută un indicator nou privind incertitudinea economică iar acesta a continuat să crească în noiembrie la o valoare de 10,2 puncte, managerii locali anticipând cu dificultate evoluţia viitoare a afacerilor lor.

În industrie, încrederea a crescut cu 1,7 puncte la -1,3 puncte în noiembrie de la un nivel de -3,0 puncte în octombrie, evoluţie venită pe fondul aşteptărilor mai ridicate de investiţii în capacităţi de producţie în 2022.

În servicii scăderea a fost de 0,4 puncte la 4,1 puncte de la 4,5 puncte în octombrie, evoluţie venită pe fondul scăderii componentei ce vizează evoluţia afacerilor curente. Componenta de aşteptări pe următoarele 3 luni a cunoscut însă o îmbunătăţire existând aşteptări pentru o cerere mai ridicată - cel mai probabil o evoluţie ce ţine de vârful cazurilor de Covid-19 care a fost atins în luna octombrie.

În comerţul retail încrederea a scăzut cu 1 punct în ritm lunar la 3,5 puncte, iar în construcţii a fost consemnat de asemenea un declin marginal de 0,3 puncte la o valoare de -9,3 puncte. Analiştii BCR punctează că, în construcţii, managerii se aşteaptă la preţuri mai mici la materii prime în perioada următoare, o primă astfel de evoluţie după multe luni consecutive de creşteri de preţuri.

Băncile centrale din economiile emergente au început deja majorările de dobândă, în timp ce şi marile bănci centrale au semnalat în ultima perioadă măsuri pentru combaterea inflaţiei şi calmarea ciclului de afaceri.

Analiştii BCR mai arată că activitatea economică din primele trei săptămâni din noiembrie a accelerat la 103% din media unei luni pre-pandemie, de la 94% în octombrie.

"Datele în timp real indică o traiectorie descendentă a activităţii economice în 4T2021 comparativ cu trimestrul al treilea, care a fost, de asemenea, mai slab faţă de trimestrul precedent. Mobilitatea către locurile de muncă a crescut după redeschiderea şcolilor. Şi alte măsuri alternative ale mobilităţii precum cea către centre comerciale şi restaurante indică o revenire treptată a consumatorilor la mijloacele tradiţionale de cumpărături. Consumul de energie electrică a fost scăzut în Germania sugerând temperarea cererii externe. Indicatorii de sentiment pentru Germania, cum ar fi Ifo Business Climate, au înregistrat o evoluţie mai slabă în ultimele luni. Tranzacţiile cu cardurile BCR au crescut puternic de Black Friday, ca mai apoi să scadă", notează analiştii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. falimente si spatii comerciale centrale goale cu duiumul.....Sa traiti bine...colonia locomotiva Europei.

    Vaaai! Dar chiar asa? Dar cum s-a ajuns la asa ceva?

    Pai...pai... chinuiti oamenii cu vaccinarea impusa si cu certificatul verde obligatoriu si va asteptati la rezultate pozitive in economie la nivelul consumatorului ???  

    mai,mai,mai.... la anul in 2022 sa va asteptati la rezultate stelar de .... prabusite!  

    Politicienii mituiti (toti) nu mai vegheaza de Romania... ei vegheaza doar de vaccinare obligatorie si certificat verde pentru acces la munca! Atunci sa vedeti rezultate scoase din iad! .... acum...inca e parfum!  

    Hai cu libertatea! Hai cu Revolutia!  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb