Primul anunţ de vânzare a unui teren conform Legii 17/2014 a fost postat vineri trecută pe site-ul special creat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) pentru monitorizarea tranzacţiilor cu terenuri din ţara noastră, oferta în cauză referindu-se la o suprafaţă de 33 de hectare localizate în comuna Costeştii de Vale, judeţul Dâmboviţa.
Conform anunţului (datat "11.06.2014"), proprietarul terenului scos la vânzare este o bucureşteancă (Ilinca Popescu), reprezentată în tranzacţie de altă persoană (Olimpia Cecilia Oprea), posibil un agent imobiliar care se ocupă de formalităţile impuse de noua legislaţie.
Preţul cerut este 495 mii lei, adică 15 mii lei per hectar (circa 3.400 euro).
Anunţul este valabil 15 zile de la publicarea pe site-ul MADR.
Noua legislaţie privind vânzarea şi cumpărarea de teren agricol şi forestier aflat în extravilanul localităţilor a intrat în vigoare pe 30 mai, când au fost publicate în Monitorul Oficial normele de aplicare ale actului normativ.
Potrivit Legii 17/2014, pot cumpăra teren agricol extravilan în România: cetăţenii români; cetăţenii unui stat din Uniunea Europeană; cetăţenii statelor care fac parte din Acordul privind Spaţiul Economic European (ASEE - Norvegia, Liechtenstein şi Islanda) sau ai Confederaţiei Elveţiene; apatrizii cu domiciliul în România, într-un stat din UE, într-un stat din ASEE sau în Confederaţia Elveţiană; persoanele juridice având naţionalitatea română; persoanele juridice având naţionalitatea unui stat membru al UE, a statelor care sunt parte la ASEE sau a Confederaţiei Elveţiene.
La rândul lor, cetăţenii şi persoanele juridice dintr-un stat UE, din statele ASEE sau din Elveţia pot achiziţiona teren agricol în ţara noastră în condiţii de reciprocitate. În consecinţă, dacă există un tratat cu o ţară din afara Europei, cetăţenii şi persoanele juridice din ţara respectivă au dreptul să cumpere teren agricol din România.