Preţul cărnii de porc, respectiv al mezelurilor, ar trebui să rămînă stabil în perioada următoare, dat fiind că nu există motive obiective pentru creşterea acestuia, susţin reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii (ARC). Domnul Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Cărnii de Porc, precizează că un procesator poate să decidă scumpirea unuia sau mai multor produse ale sale, cum, la fel, poate lansa promoţii sau ieftiniri, în funcţie de strategia sa de marketing. "Scumpirea energiei electrice nu-i va determina pe fermieri să majoreze preţul la carnea de porc", ne-a declarat domnul Caruz, adăugînd că această scumpire urmează să fie "înghiţită" de subvenţiile acordate de către guvern. Totodată, domnia sa a mai precizat că Patronatul urmează să aibă o întrevedere cu reprezentanţii Guverului, în cadrul căreia va solicita acordarea unei subvenţii de 300 de eu-ro/tonă pentru carnea de porc.
La data de 20 ianuarie va avea loc o întîlnire naţională a fermierilor (producătorilor). Conform spuselor domnului Caruz, dezbaterile vor atinge şi aspectul unei posibile reduceri a preţu-lui la carnea de porc. Această reducere depinde, însă, şi de rezultatul pe care îl va obţine Patronatul în urma discuţiilor cu reprezentanţii Guvernului.
Scumpirea energiei electrice şi a gazelor naturale nu reprezintă un factor major în formarea preţului mezelurilor, datorită ponderii reduse în costurile de producţie, informează repre-zentanţii procesatorilor din ţară. ARC consideră că, în cea mai mare parte, această influ-enţă poate fi absorbită de indus-trie. Specialiştii mai arată că, la ora actuală, sezonul este foarte slab în ceea ce priveşte vîn-zările, iar cei care scumpesc carnea sau mezelurile riscă "să iasă" de pe piaţă.
Eli Roman
Guvernul a aprobat, săptămîna trecută, sprijinul direct pe care îl va acorda în acest an statul, prin subvenţii, producătorilor agricoli din sectorul animalier, pentru creşterea producţiei animaliere şi piscicole, precum şi a efectivelor de animale. Hotărîrea Executivului stabileşte valoarea subvenţiei pentru producţia de carne astfel: 6.000 lei/kg carne în viu pentru tineretul bovin cu o greutate minimă de 450kg/cap şi 8.000 lei/kg carne în viu pentru porcii în greutate de 90-110 kg/cap livraţi la abatoarele autorizate.