Numărul angajaţilor din industria IT din România nu acoperă nici măcar jumătate din nevoile actuale ale industriei, a declarat, ieri, preşedintele Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Liviu Dan Drăgan, la un seminar privind problematica resurselor umane din sector. "La ora actuală avem în jur de 13.000 de companii în industria IT şi vom înregistra în 2007 circa 60.000 de angajaţi, dar aceste număr reprezintă mai puţin de jumătate de cât avem nevoie într-o piaţă cu potenţial şi în continuă creştere de câţiva ani", a spus Drăgan.
Acesta a precizat că, deşi industria de software şi servicii din România ar putea genera venituri de un miliard de euro, faţă de 600-700 milioane euro în prezent, din păcate nu există resursa umană care să producă aceste venituri.
"Avem la ora actuală o problemă majoră de cantitate pe segmentul de resurse umane în IT şi cred că principala măsură ar fi să se dubleze numărul de studenţi din acest domeniu. În prezent, numărul de studenţi este calculat în funcţie de numărul de cadre didactice chiar dacă piaţa reală are nevoie de un număr dublu de absolvenţi în IT", a mai spus Liviu Dan Drăgan.
De asemenea, preşedintele ANIS a subliniat că mai mult de jumătate din veniturile provenite din software şi servicii în România - circa 60 la sută - sunt asigurate de Bucureşti care deţine o populaţie de circa 12 la sută.
"Avem nevoie de o schimbare de structură în cadrul facultăţilor, în funcţie de ceea ce cere piaţa şi să începem să şcolarizăm şi în alte centre universitare fără tradiţie, nu numai în Cluj, Iaşi sau Bucureşti", a mai spus Drăgan. În România, numărul absolvenţilor de IT este estimat la circa 5.000-6.000 anual.