52 de asociaţii de vânătoare au solicitat şi au primit licenţe de gestionare de fonduri cinegetice în primele şase luni din acest an. Potrivit datelor furnizate NewsIn de către Ministerul Agriculturii, în aceeaşi perioadă a anului trecut, doar 26 de asociaţii au primit licenţe. În total, în 2008, un număr de 61 de asociaţii de vânătoare au fost licenţiate.
Consilierul în cadrul Ministerului Agriculturii, Ilie Mihalache, a declarat: "După aprecierile noastre, a crescut numărul asociaţiilor care doresc să se licenţieze. Creşterea se datorează interesului de a putea licita pentru fondurile cinegetice, deoarece vânătorii trebuie să fie grupaţi în asociaţii pentru a putea participa la licitaţii". În ţara noastră, sunt circa 67.000 de vânători grupaţi în 202 asociaţii de vânătoare.
Fondurile de vânătoare sunt, în total, 2.206, în suprafaţă de 21.966.355 hectare. Dintre acestea, un număr de 1.611 sunt gestionate de organizaţii vânătoreşti, 23 de către instituţiile publice care au ca obiect de activitate cercetarea ştiinţifică în domeniul cinegetic şi de instituţiile de învăţământ care au ca discipline de studiu vânatul şi vânătoarea, iar 572 sunt în gestiunea Regiei Naţionale a Pădurilor (RNP) Romsilva.
Ministerul Agriculturii a atribuit spre gestionare prin licitaţie, săptămâna trecută, 41 de fonduri de vânătoare pentru suma de 841.105,6 de euro. Din această sumă, anual, 81% merge la proprietarul terenurilor de care aparţine fondul de vânătoare, 16% către Fondul Centralizat al Statului şi 3% la Fondul de Mediu.
Organizaţiile vânătoreşti au obligaţia să plătească, până la sfârşitul lunii noiembrie, jumătate din tariful anual de atribuire, altfel acestea pierd dreptul de gestionare al faunei precum şi garanţia depusă pentru participarea la licitaţie. În plus, acestea nu vor mai avea dreptul de participare la alte licitaţii ale aceluiaşi fond.