O cincime dintre respondenţi consideră în mod eronat că nu există riscuri legate de utilizarea de software fără licenţă

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #IT / 24 aprilie 2007

87% nu ştiu că folosirea de software ilegal îi face mai vulnerabili la viruşi

Mai puţin de jumătate dintre IMM-uri ştiu sigur că programele de calculator folosite sunt licenţiate în totalitate

97% nu conştientizează faptul că trebuie să folosească versiuni vechi de software din cauza incapacităţii de a face upgrade de la versiuni ilegale

Deşi recunosc că tehnologia informaţiei este vitală pentru afacerea proprie, companiile mici şi mijlocii se expun riscurilor prin necunoaşterea faptului că software-ul fără licenţă reprezintă un risc important - relevă un studiu independent realizat pentru

Business Software Alliance (BSA).

Atât programele descărcate de la furnizori neautorizaţi, cât şi copiile nelicenţiate expun companiile la o serie de ameninţări serioase. În mod îngrijorător, mai puţin de jumătate dintre cei chestionaţi sunt siguri că toate programele din companie sunt legale, acest lucru însemnând că nu au posibilitatea să evalueze riscurile.

Dintre riscurile de afaceri prezentate, "încălcarea drepturilor de autor cu privire la software" este percepută ca fiind cea mai puţin importantă ameninţare - chiar şi dacă utilizarea de software ilegal însemnă pentru companii expunerea la cele mai temute riscuri IT. "Pierderea informaţiilor sau a sistemelor informatice" este percepută ca cel mai important risc, urmată de "viruşi, programe Trojan sau spyware" - ambele putând fi rezultatul utilizării ilegale de software. Cele mai întâlnite riscuri menţionate au fost "proceduri judiciare penale" (23%) şi "penalităţi financiare" (21%).

"Situaţia este similară şi în România, în sensul că IMM-urile nu cunosc, de cele mai multe ori, riscurile la care se expun utilizând software ilegal. Din cauza acestei necunoaşteri, achiziţionarea de software licenţiat este de obicei pe ultimul loc între priorităţile companiei, însă ar trebui ca managementul să definească o asemenea achiziţie în termeni de securizare a afacerii, de actualizare a programelor şi de competitivitate în piaţă. Există, de asemenea, şi riscurile de ordin legal la care se expun proprietarii companiilor utilizatoare de software ilegal. În România, BSA cooperează cu autorităţile statului pentru soluţionarea cazurilor de piraterie software, dar derulează şi acţiuni de informare în rândul utilizatorilor de programe pentru calculator, pentru a reduce numărul cazurilor de încălcare a drepturilor de autor. Conform legislaţiei în vigoare, armonizată cu legislaţia europeană, utilizarea de programe de calculator fără licenţă se pedepseşte cu amendă penală sau închisoare de la 1 la 4 ani, iar comercializarea neautorizată de programe pentru calculator piratate poate fi sancţionată cu până la 12 ani de închisoare şi poate duce chiar la închiderea firmelor care comercializează software ilegal", a arătat Magda Popescu, avocat BSA.

Programele ilegale achiziţionate de pe site-uri web sau descărcate de angajaţi prin intermediul reţelelor P2P conţin adesea viruşi şi spyware. IDC1 a descoperit recent că şansele de a cumpăra software legal de pe site-uri care comercializează software este de 1 la 2, în timp ce ultimul studiu Symantec Internet Security Threat Report2 relevă că 47% din programele care conţin malicious code au fost răspândite în 2006 prin reţelele P2P. Implicaţiile financiare ale problemelor de securitate asociate pirateriei sunt serioase, iar costurile medii, bazate pe exemple din viaţa reală sunt calculate la $4.8 milioane3.

În ciuda implicaţiilor financiare cu care se confruntă companiile, rata pirateriei rămâne la 35% la nivel european şi 72% în România4.

Eforturile de creştere a informării din ţările cu o rată ridicată a pirateriei, incluzând Rusia, Polonia şi Ungaria, par să genereze rezultate, deşi există diferenţe între Est si Vest, companiile din Europa Centrală şi de Est (ECE) fiind puţin mai bine informate cu privire la riscuri. Companiile din ECE şi Rusia menţionează între riscuri de două ori mai mult decât companiile vestice riscul pierderii de informaţii ca urmare a utilizării de software nelicenţiat.

"Programele de calculator fără licenţă nu primesc acelaşi suport, servicii, actualizări şi upgrade precum versiunile legale. Acest lucru înseamnă pentru companii că nu pot beneficia de funcţionalităţile primite de competitorii lor, utilizatori de software legal, şi ar putea să-şi rişte datele şi informaţiile ca urmare a ameninţărilor de securitate. Există posibilitatea de a evita astfel de riscuri, companiile pot impune proceduri interne de management software, audituri permanente, reguli interne de utilizare a software-ului." - concluzionează Magda Popescu

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb