Oamenii de afaceri italieni s-au arătat interesaţi de stabilirea unor contacte cu firme româneşti ce activează în domenii precum producţie, comercializare, import-export de produse alimentare, băuturi spirtoase, vinuri de calitate specială şi de masă, ulei de măsline de primă calitate obţinut prin presare mecanică la rece, paste făinoase realizate manual, conserve de legume şi fructe de mare etc. O delegaţie formată din reprezentanţii a 19 firme italiene cu activităţi importante în domeniul producţiei şi comercializării unei game largi de produse agricole şi alimentare a participat la un Forum de afaceri româno - italian organizat de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), în colaborare cu Regione Siciliana (Italia) "Partenership Project Sicilia-România", misiunea lor fiind aceea de prospectare şi parteneriat cu oameni de afaceri din România, interesaţi în aceste domenii de activitate. În deschiderea lucrărilor, directorul general al CCIB, Ancuţa Conta, a menţionat că aceasta este cea de-a treia colaborare cu Antena Sicilia pentru facilitarea unor astfel de întâlniri şi contacte de afaceri. La rândul său, directorul executiv al Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de vin din România, Ioan Ştefan, a făcut o trecere în revistă a industriei vinului din România, menţionând că aceasta a fost supusă în ultimii ani unui profund proces de transformare. El a subliniat că întregul sistem este privatizat, au apărut actori noi pe această piaţă, cu importante resurse şi posibilităţi de cooperare cu parteneri din Uniunea Europeană şi din toată lumea, obiectivul propus fiind ca industria vinului să devină cât mai competitivă.
"În ultimii ani, s-au realizat investiţii majore în toate verigile lanţului valoric, de la pepiniere la plantaţii, de la centre de vinificare moderne la acţiuni de marketing, fapt ce a condus ca în acest moment România să aibă o generaţie de vinuri cu totul nouă", a spus el. Referitor la piaţa vinului, Ioan Ştefan a precizat că, în ultimii ani, a avut loc o creştere a importurilor, iar, în 2006, cifra de afaceri din această zonă s-a ridicat la circa 30 de milioane de euro, sumă care, deşi nu pare prea mare la prima vedere, este semnificativă comparativ cu anii anteriori.
"Cauzele au fost determinate de recoltele slabe, ceea ce a dus la o reorientare a importatorilor de a găsi parteneri în alte state ale lumii producătoare de vin. Asociaţia noastră reprezintă interesele a 17 producători şi exportatori, împreună cumulând peste 80% din exporturile de vin ale României, dar iată că în ultimii ani cinci-şase dintre aceştia au devenit şi ei mari importatori", a menţionat Ioan Ştefan.