ODETA NESTOR, ONJN: "Suntem pe ultima sută de metri cu normele Legii gamblingului"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Gambling / 30 martie 2015

"Suntem pe ultima sută de metri cu normele Legii gamblingului"

Ordonanţa privind legea jocurilor de noroc a trecut de Senat

Sorin Constantinescu: "Cel puţin 400 milioane euro este suma care nu a fost colectată în ultimii zece ani, la bugetul de stat, de la organizatorii de jocuri de noroc «la distanţă»"

Autorităţile se află pe ultima sută de metri în procesul de elaborare a normelor de aplicare aferente Legii gamblingului, aprobată de Guvern în ultimele zile ale anului trecut, prin OUG 92, după cum ne-a spus Odeta Nestor, preşedintele Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).

Potrivit domniei sale, normele ar urma să fie gata pe parcursul acestei săptămâni, termenul limită până la care ar fi trebuit să fie finalizate fiind 13 martie.

Tot în această săptămână este prevăzută şi dezbaterea Legii în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională, după ce Senatul a adoptat-o, în urmă cu circa două săptămâni.

Noutatea vine în domeniul jocurilor online, prin OUG 92/2014 fiind reglementate unele măsuri fiscal-bugetare şi modificate unele acte normative, astfel încât să fie permisă licenţierea operatorilor de asemenea jocuri.

Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), subliniază că acest domeniu funcţionează, la noi, fără taxe de peste zece ani. "Cel puţin 400 de milioane de euro este suma care nu a fost colectată în ultimii zece ani, la bugetul de stat de la organizatorii de jocuri de noroc «la distanţă», în timp ce organizatorii de jocuri de noroc «tradiţionale» sunt taxaţi şi contribuie an de an la buget cu sume importante", ne-a spus domnia sa, menţionând că deputaţii trebuie să ia cât mai curând o decizie pe marginea proiectului de lege, întrucât "întreaga industrie a jocurilor de noroc din România se află în incertitudine".

Sorin Constantinescu ne-a mai precizat: "Prima încercare de reglementare a jocurilor de noroc online a fost în 2009, prin OUG 77, însă, pe lângă faptul că legea a adus România în pragul procedurii de infringement, nu a fost aplicată niciodată, din cauza unor prevederi tehnice imposibil de îndeplinit. Organizatorii de jocuri de noroc au profitat din plin de situaţie şi au promovat agresiv serviciile în România, fără ca nicio autoritate să încerce să rezolve problema".

Reprezentantul AOCR este de părere că situaţia s-a schimbat odată cu înfiinţarea ONJN, în 2013, care are ca scop monitorizarea, supravegherea, controlul şi autorizarea activităţilor în domeniul jocurilor de noroc.

"ONJN a aplicat amenzi de sute de mii de lei celor care promovau jocuri de noroc la distanţă în România, existând şi o indisponibilizare a unei sume de 1,8 milioane de euro; care reprezenta bugetul de publicitate al unui singur operator destinat pieţei din România. Reacţia imediată a organizatorilor mari şi listaţi la bursă a fost retragerea din piaţă şi aşteptarea adoptării unei legislaţii care să le permită operarea în legalitate, iar restul operatorilor s-au rezumat la a sfida în continuare autorităţile, continuând să opereze şi să obţină profituri însemnate de la jucătorii din România".

Odeta Nestor ne-a declarat că şi până acum au existat prevederi ce reglementau jocurile de noroc online, dar că autorităţile "nu aveau pârghii să îi forţeze pe operatori să vină la licenţiere", urmând ca noua lege să reglementeze această situaţie.

Reglementarea şi autorizarea jocurilor de noroc "la distanţă" vor duce şi la o creştere semnificativă în domenii conexe, opinează domnul Constantinescu, subliniind: "În România există deja societăţi comerciale cu cifre de afaceri de peste 30 milioane euro pe an şi cu sute de angajaţi, care dezvoltă aplicaţii sau oferă servicii de relaţii cu clienţii către cei mai mari organizatori de jocuri de noroc de acest fel şi a căror activitate va creşte foarte mult odată cu adoptarea noii legislaţii. Un alt domeniu care va avea foarte mult de câştigat va fi cel de marketing şi publicitate, fără de care organizatorii online nu pot să funcţioneze profitabil şi unde se investesc zeci de milioane de euro anual".

În prezent, pe teritoriul ţării noastre nu există nicio licenţă/autorizare emisă pentru organizarea jocurilor de noroc online.

Toţi operatorii din acest domeniu vor fi introduşi pe o "listă neagră", potrivit doamnei Nestor, care precizează că, pentru scoaterea lor de pe această listă, urmează să fie stabilite condiţiile în cadrul normelor de aplicare şi prin ordin al preşedintelui ONJN.

În opinia şefului ONJN, valoarea taxelor directe care urmează să fie încasate la bugetul de stat de la organizatorii de jocuri de noroc care vor fi licenţiaţi în cursul anului 2015 se va ridica la suma de 100 de milioane de euro.

Modificările aduse prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 92/2014 pot fi considerate cu adevărat o reformă în ceea ce priveşte domeniul jocurilor de noroc, în special în sectorul online, consideră domnul Cristian Radu, Partener în cadrul Casei de Avocatură "Ţuca Zbârcea & Asociaţii".

Constantinescu: "Proiectul conţine şi prevederi care vor duce la un mai bun control al jocurilor de noroc de tip «slot machine»"

Proiectul de lege conţine şi prevederi care vor duce la un mai bun control al jocurilor de noroc de tip "slot machine", care au împânzit România în ultimii ani şi care cauzează în permanenţă probleme sociale, ne-a mai spus Sorin Constantinescu. Potrivit domniei sale, minorii şi persoanele vulnerabile vor fi mult mai protejate de pericolul dependenţei de jocurile de noroc, urmând să fie implementate măsuri care au dat rezultate şi în celelalte ţări din Europa.

Printre altele, noua lege din domeniul gamblingului îşi propune să delimiteze zona de entertainment de cea a jocurilor de noroc, cele mai mari probleme venind din zona "păcănelelor", după cum declară Odeta Nestor.

Noua legislaţie introduce un nou tip de echipament, care, potrivit statisticilor europene şi experienţelor altor state pe piaţa de gambling, nu dă posibilitatea unui jucător să devină dependent sau să aibă alte probleme de natură financiară, fiind limitat din mai multe puncte de vedere - la miză, la plată, la câştig.

Prin ordonanţa aprobată în ultimele zile ale anului trecut, a fost introdusă o taxă de viciu pe aparatele de joc de tip slot machine, de 400 de euro pe an, la care se adaugă impozitul anual pe aparat, stabilit la 2.600 de euro, de la 8.000 de lei, cât era conform vechii legislaţii.

De asemenea, toate veniturile din jocuri de noroc mai mici de 15.000 de euro vor fi impozitate, prin reţinere la sursă, cu o cotă de 1%, potrivit noii legi, în timp ce sumele cuprinse între 15.000 şi 100.000 de euro pe care jucătorii le vor încasa, urmează să fie taxate cu 16%. Pentru veniturile jucătorilor de peste 100.000 de euro impozitul creşte la 25%.

În vechea lege, câştigurile din jocuri de noroc mai mici de 600 de lei, obţinute în aceeaşi zi de la un organizator, nu erau impozitate, iar sumele care depăşeau acest prag erau impozitate cu 25%.

Unii operatori din domeniu nu au primit bine acest impozit progresiv, subliniind că, de fapt, va fi "impozitată pierderea" şi opinând că noua legislaţie conţine unele inadvertenţe.

Noile modificări legislative rezolvă o gamă întreagă de probleme semnalate, de-a lungul ultimilor ani, de către reprezentanţii industriei jocurilor de noroc, cei ai societăţii civile şi mass-media, consideră domnul Daniel Florea, deputat PSD, membru în comisia juridică a Camerei Deputaţilor.

Deputatul apreciază că este greu de găsit vreun domeniu de activitate perfect reglementat şi în cadrul căruia să nu existe voci critice cu privire la unele aspecte legislative. Domnia sa consideră că legea este perfectibilă şi conchide că politicienii vor ţine cont de reacţia şi feedback-ul pieţei în momentul în care această ordonanţă va fi dezbătută în Parlament.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb