OFERTE ÎNTRE 1.852 ŞI 7.000 EURO PENTRU LISTAREA FONDULUI PROPRIETATEA Brokerii vor faimă, nu bani

ŞTEFANIA CIOCÎRLAN
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital #Fondul Proprietatea / 20 august 2010

Banii nu aduc fericirea celor interesaţi să listeze Fondul Proprietatea.

Banii nu aduc fericirea celor interesaţi să listeze Fondul Proprietatea.

  • document ataşat apasă aici pentru a descărca.

    Dana Mirela Ionescu, RCI: "Unii vor doar bani, alţii vor să facă parte dintr-un proiect grandios"

    BT Securities ar putea lua punctajul maxim, pe partea financiară, cerând cel mai mic preţ

    Ofertele depuse de cele trei consorţii şi brokerul care concurează pe cont propriu pentru intermedierea listării Fondului Proprietatea variază între 1.852 de euro şi 7.000 de euro, comisioane care pot părea derizorii în comparaţie cu mărimea emitentului şi cu ce va însemna el pentru piaţa de capital autohtonă, odată adus la cota Bursei. Competitorii pentru listarea Fondului spun, însă, că nu banii pe care ar urma să îi câştige contează, ci faima şi avantajele strategice care ar putea fi fructificate ulterior.

    Cea mai bună ofertă financiară a venit din partea BT Securities, casa de brokeraj care a ales să intre singură în lupta pentru listarea Fondului. Cei de la BT Securities cer 1.852 de euro ca să intermedieze cotarea FP, având şanse mari să ia din start toate cele 100 de puncte pentru cea mai ieftină ofertă de intermediere. În caietul de sarcini, obţinut de ziarul BURSA, se menţionează că pentru cel mai mic preţ din oferta financiară se acordă punctaj maxim, respectiv 100 puncte, iar pentru celelalte oferte, în ordine crescătoare, punctajul scade cu un pas de 10 puncte. Evaluarea ofertelor va ţine cont, însă, şi de alte criterii (consultaţi caietul de sarcini pe www.bursa.ro).

    Consorţiul format din "Raiffeisen Capital&Investment, ING Bank şi BRD" a cerut un comision de intermediere de circa 2.300 de euro, în timp ce "KBC Securities" şi "Unicredit Caib" s-au oferit să intermedieze listarea Fondului Proprietatea pentru aproximativ 3.000 de euro.

    Cea mai scumpă ofertă, de circa 7.000 de euro, vine din partea consorţiului format din BCR , "Wood& Co" şi "Intercapital Invest".

    Contactaţi de ziarul Bursa, reprezentanţii unora dintre cei intraţi în cursa pentru listarea Fondului spun că munca pe care vor trebui să o depună nu este foarte dificilă, motiv pentru care nici comisioanele cerute nu sunt mari.

    "În cazul Fondului Proprietatea va fi vorba despre o listare tehnică, nu va fi o Ofertă Publică Iniţială. Asta înseamnă că nu trebuie să depunem eforturi ca să găsim cumpărători, să organizăm road-show-uri sau să facem un prospect de listare", a spus, pentru ziarul BURSA, Dana Mirela Ionescu, preşedintele-director general al "Raiffeisen Capital&Inves­tment" şi liderul consorţiului RCI, BRD şi ING.

    "Raiffeisen" a intermediat cotarea unor pachete din "Transelectrica" şi "Transgaz" la Bursă, în 2006 şi, respectiv 2008, demersuri pentru care a primit bani buni. Aducerea la Bursă a Fondului Proprietatea reprezintă, în opinia şefului RCI, şi o "facere a dreptăţii faţă de cei care au suferit în timpul regimului comunist", motiv pentru care banii nu sunt atât de importanţi.

    "Unii vor numai bani, alţii vor să facă parte dintr-un proiect grandios. În plus, aducerea Fondului la Bursă va contribui la îmbogăţirea pieţei de capital autohtone", a mai spus Mirela Ionescu.

    Rareş Nilaş, de la BT Securities, ne-a împărtăşit un punct de vedere mai pragmatic, subliniind avantajele pe care intermedierea listării FP le-ar putea aduce pentru casa de brokeraj pe care o conduce.

    "Probabil că Fondul va organiza licitaţii şi pentru listarea unor companii din portofoliu, aşa că intermedierea cotării FP va fi un atu. La asta se adaugă şi notorietatea pe care ţi-o conferă un astfel de demers", a spus, Nilaş, pentru ziarul BURSA.

    Conducerea Fondului Proprietatea a anunţat, ieri, că, potrivit documentaţiei de achiziţie, Comisia va anunţa un câştigător în termen de trei zile de la primirea tuturor documentaţiilor solicitate. Comisia a cerut consorţiului format din KBC şi Unicredit să aducă o serie de documente pe care le-a omis miercuri, având la dispoziţie 72 de ore pentru acest lucru.

    De asemenea, reprezentanţii Fondului au precizat că toţi candidaţii şi-au depus ofertele în termenul legal, făcând referire la sesizarea pe care KBC a depus-o cu privire la o întârziere de şase minute peste ora 14:00 ce ar fi intervenit în cazul ofertei depuse de consorţiul format din RCI, BRD şi ING.

    Opinia Cititorului ( 4 )

    1. eu cred ca vor fi faima si bani. dar un contract ca FP le creste valoarea, e adevarat

      1. oricum, cam atat e nivelul brokerilor, 3/4 maxim sese cai frumosi

      Procesul de listare trebuie sa fie unul de rasunet, aspect decisiv in negocierea viitorului pret/actiune la bursa. De aceea noi ii vrem pe cei mai puternici si performanti parteneri in aceasta faza si nu neaparat pe cei mai ieftini... Vorbim totusi despre cel mai mare fond de investitii dein Europa de Est si avind in vedere valoarea sa de piata, fiecare punct cistigat in viitorul pretul de pe bursa inseamna sute de milioane pentru actionari

      e de notorietate ca actionarii patroni de la BT au cumpart masiv dosare si actiuni la FP si vor controlul cit mai mare asupra fondului. Insa cine se poate increde in speculatori precum Ciorcila&co, acuzati de manipularea pietei de capital strict in avantaj propriu

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    danescu.ro
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    14 Aug. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9761
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
    Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    hipo.ro
    hipo.ro
    energyexpo.ro
    roenergy.eu
    rommedica.ro
    prow.ro
    aiiro.ro
    oaer.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb